Cu 48,03 secunde, Popovici a fost al 4-lea în seria a 9-a din calificările de la 100 metri liber. S-a calificat fără probleme în penultimul act al competiției de la Tokyo, cu al 8-lea timp, dar mulți sunt îngrijorați de timpul obținut.
Popovici e liderul sezonului, cu 47,30 secunde, reușit la Europeanul de tineret de la Roma, unde a cucerit trei medalii de aur. Tot acolo, a reușit un 47.56 secunde pe proba sa favorită.

David Popovici, în semifinale la 100 metri liber. Prestație foarte bună pentru român

Olympic Games
Tokyo 2020 | Înot: Caeleb Dressel, unul dintre eroii Jocurilor Olimpice din această vară
11/08/2021 LA 14:01

Popovici nu a forțat în seriile de la 100 metri, la Jocurile Olimpice

Rezultatul din această după-amiază nu e unul de top, însă trebuie citit și interpretat în context. Popovici e specialist pe 100 de metri, finala de azi-noapte, de la 200 de metri secătuindu-l de puteri. Ca atare, tânărul sportiv român nu avea cum să fie, la doar 16 ani, aproape de 100%.
În egală măsură, David e un sportiv extrem de inteligent și e sfătuit perfect de antrenorul său, Adrian Rădulescu. Un adevărat geniu tactic și un om care știe perfect cât și cum să ceară de la Popovici, acesta mai mult ca sigur că i-a transmis să nu se suprasolicite și să tragă atât cât să fie sigur de calificare. Această ipoteză e susținută și de finishul fantastic avut de sportivul tricolor: printre ultimii la întoarcerea de la 50 de metri, el a "zburat" pe final, recuperând poziție după poziție. Semn că avea încă suficiente resurse.
După o noapte de somn și recuperare, cu siguranță că David Popovici e capabil să se capaciteze la maximum pentru semifinala de mâine dimineață. Aceata va fi în direct, de la 4:30, pe Eurosport 1 și Eurosport Player.
Chiar și în actualele condiții, Popovici s-a clasat al 8-lea, astfel că finala îi este la îndemână. Din fericire, după penultimul act din noaptea aceasta, Popovici va avea din nou suficient timp de odihnă, finala la 100 liber fiind programată abia joi dimineață (ora 5:37, în direct pe Eurosport 1 și Eurosport Player).
47,30 secunde e recordul lui Popovici pe suta de metri, aceasta fiind și cea mai bună performanță a sezonului. Cu acest timp, David ar fi luat aurul olimpic la Rio, în 2016. Acum 5 ani, Kyle Chalmers devenea campion olimpic, cu un timp de 47,58.

David Popovici, șansă bună la medalie, la Jocurile Olimpice

Specialiștii știu cât de puternic poate fi Popovici pe sută și îi oferă sportivului tricolor o cotă de 5 pentru a cuceri aurul olimpic și o cotă de 2 pentru un podium. Principalul favorit să se impună la 100 metri liber e fenomenul Caeleb Dressel, văzut deja ca urmașul lui Phelps. Americanul are deja un aur la Tokyo, după ștafeta de 4x100 metri, dar vrea să își completeze colecția cu medalii în probele de sprint de la liber și fluture.
De șase ori campion mondial, yankeul de 24 de ani deține recordul național pe 100 metri - 46.96 secunde -, timp stabilit în cursa de aur Mondial din 2019, de la Gwangju, Coreea de Sud. El a ajuns atunci la doar 5 sutimi de secundă de recordul mondial al lui Cesar Augusto Cielo Filho.
Ca atare, Dressel e mare favorit la 100 metri liber, dar lupta pentru locurile 2 și 3 e una extrem de deschisă. Kyle Chalmers, Kliment Kolesnikov și David Popovici au cote între 4 și 5 pentru aur, semn că specialiștii văd o cursă extrem de strânsă în spatele lui Caeleb. Australianul Chalmers este surprinzătorul campion olimpic al probei, la Rio, el confirmându-și apoi valoarea la Mondialele de acum doi ani, când a luat argintul. În ceea ce îl privește pe Kolsnikov, acesta impresionează în probele, fiind excelent mai ales la spate (a luat argintul deja la sută spate, în proba câștigată de conaționalul său, Evgeny Rylov, în care Robert Glință a sosit pe 8).
Cotele pentru proba de 100 metri liber
 • Caeleb Dressel - 1,75
 • Kyle Chalmers - 4
 • Kliment Kolesnikov - 4,5
 • David Popovici - 5
 • Alessandro Miressi - 12
 • Zach Apple - 18
 • Andrei Minakov - 20
 • Nandor Nemeth - 25
 • Maxime Grousset - 35
 • Hwang Sunwoo - 50
 • Katsumi Nakamura - 75
 • Apostolos Christou - 200
Jocurile Olimpice de la Tokyo se desfășoară în perioada 23 iulie - 8 august, iar toate competițiile se văd pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport.
Olympic Games
Simona Halep, impresionată de evoluțiile lui David Popovici la Tokyo: "Ne întâlnim în 2024"
05/08/2021 LA 09:22
Olympic Games
Popovici, anunț despre viitorul său după revenirea de la Tokyo! "Nu știu dacă o să rămân în România"
04/08/2021 LA 14:50