Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

David Popovici, la 100 metri liber, la Tokyo. Specialiștii au dat verdictul: ce șanse are la medalie

Cristian Mihală

Publicat 27/07/2021 la 09:45 GMT+3

David Popovici va reveni azi în bazin, de la 13:20, în direct pe Eurosport 1 și Eurosport Player, pentru seriile la 100 metri liber, cursa sa favorită. Românul de 16 ani are șanse bune la o medalie, potrivit experților.

David Popovici, la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Sursă foto: Facebook COSR

Credit imagine: Eurosport

David Popovici a făcut o cursă uriașă noaptea trecută. Deși s-a calificat cu a 7-a notă în finala de 200 metri liber, sportivul nostru a arătat că are un psihic de fier și o mentalitate de învingător. A înotat perfect, terminând pe locul 4, la doar două sutimi de bronz.
Evident, există o frustrare că David a fost atât de aproape de o medalie, dar, dacă privim în context, performanța sa e una fabuloasă, care va reprezenta baza pentru ceea ce are de construit mai departe. De altfel, extrem de matur, acesta a zis pentru gsp.ro: "Nu am pierdut o medalie, am câștigat locul 4".
Popovici nu era cotat printre favoriți înainte de seriile de 200 metri liber, proba sa de semnătură fiind cea de 100 metri liber. La aceasta deține cel mai bun timp al anului la seniori, timp stabilit în cursa de aur de la Europeanul de tineret.

David Popovici 100 metri liber Jocurile Olimpice | Favorit 4 la o medalie

În consecință, șansele la o medalie par mai mari la 100 metri, chiar dacă David a fost atât de aproape de bronz și la 200 metri. Specialiștii știu asta și îi oferă sportivului tricolor o cotă de 5 pentru a cuceri aurul olimpic și o cotă de 2 pentru un podium. Principalul favorit să se impună la 100 metri liber e fenomenul Caeleb Dressel, văzut deja ca urmașul lui Phelps. Americanul are deja un aur la Tokyo, după ștafeta de 4x100 metri, dar vrea să își completeze colecția cu medalii în probele de sprint de la liber și fluture.
De șase ori campion mondial, yankeul de 24 de ani deține recordul național pe 100 metri - 46.96 secunde -, timp stabilit în cursa de aur Mondial din 2019, de la Gwangju, Coreea de Sud. El a ajuns atunci la doar 5 sutimi de secundă de recordul mondial al lui Cesar Augusto Cielo Filho.
Ca atare, Dressel e mare favorit la 100 metri liber, dar lupta pentru locurile 2 și 3 e una extrem de deschisă. Kyle Chalmers, Kliment Kolesnikov și David Popovici au cote între 4 și 5 pentru aur, semn că specialiștii văd o cursă extrem de strânsă în spatele lui Caeleb. Australianul Chalmers este surprinzătorul campion olimpic al probei, la Rio, el confirmându-și apoi valoarea la Mondialele de acum doi ani, când a luat argintul. În ceea ce îl privește pe Kolsnikov, acesta impresionează în probele, fiind excelent mai ales la spate (a luat argintul deja la sută spate, în proba câștigată de conaționalul său, Evgeny Rylov, în care Robert Glință a sosit pe 8).
Cotele pentru proba de 100 metri liber
  • Caeleb Dressel - 1,75
  • Kyle Chalmers - 4
  • Kliment Kolesnikov - 4,5
  • David Popovici - 5
  • Alessandro Miressi - 12
  • Zach Apple - 18
  • Andrei Minakov - 20
  • Nandor Nemeth - 25
  • Maxime Grousset - 35
  • Hwang Sunwoo - 50
  • Katsumi Nakamura - 75
  • Apostolos Christou - 200
Jocurile Olimpice de la Tokyo se desfășoară în perioada 23 iulie - 8 august, iar toate competițiile se văd pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport.
Seria lui David Popovici la 100 metri liber e în direct azi, de la 13:20, pe Eurosport 1 și Eurosport Player.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo