Nathan Chen a reușit în această dimineață un program liber excepțional, prezentând toată gama de cvadruple, și este noul campion olimpic la patinaj artistic. Americanul a obținut 218,63 de puncte pentru programul liber, iar cu un total de 332,60 de puncte a stabilit un nou record olimpic la Beijing.

Magie pe gheață cu Nathan Chen! Evoluția cu care a devenit regele patinajului artistic la JO 2022

În 2018, la ediția Jocurilor Olimpice de iarnă de la PyeongChang, Chen a obținut medalia de bronz în proba pe echipe, dar nu a prins podiumul la individual, clasându-se pe locul 5. În ciuda acestui detaliu, sportivul în vârstă de 22 de ani a început să scrie istorie încă de-atunci, devenind primul patinator care a reușit 6 sărituri cvadruple într-un exercițiu. De asemenea, acum 4 ani, a obținut cel mai mare scor din istoria competițiilor olimpice pentru programul liber.
Beijing 2022
Spectacol total la Gala Laureaților de la patinaj artistic
20/02/2022 LA 06:42
Pasiunea sa pentru patinaj artistic a început în copilărie, chiar la o ediție a Jocurilor Olimpice. Nathan Chen nu împlinise încă 3 ani atunci când a avut loc competiția din orașul său natal, Salt Lake City, la care a avut șansa de a-i vedea pe patinatorii de top ai momentului reușind evoluții incredibile sub ochii lui.
În plus, a putut aluneca pe gheața patinoarului olimpic, iar aceste amănunte i-au dat motivația de a se antrena foarte intens, în speranța că într-o zi va ajunge el însuși să concureze la Jocurile Olimpice. De altfel, atunci când avea 10 ani, a fost în tribune la un concurs național și a prezis în cadrul unui interviu că va participa PyeongChang 2018.
Atunci când era copil, Nathan Chen se inspira din evoluțiile patinatorilor cu origini în Asia, dezvăluind că printre idolii săi se numără Michelle Kwan and Kristi Yamaguchi. Ulterior, sportivul a devenit primul patinator american care a câștigat 6 titluri naționale consecutive după Kwan.
Noul campion olimpic de la Beijing are studii de balet, o deprindere care îl ajută foarte mult în patinajul artistic deoarece mișcările sunt oarecum similare, iar în prezent este student la Universitatea Yale, la statistică și știința datelor. Și-a întrerupt cursurile în ultimii 2 ani pentru a se putea pregăti pentru Jocurile Olimpice, dar se va întoarce la facultate după încheierea competiției din China.
Citește și:

"Jocurile Olimpice sunt ceva la care fiecare atlet visează"

Amintirea medaliei de aur obținute la Beijing va fi cu atât mai importantă pentru Nathan Chen cu cât aceasta a fost obținută în orașul în care s-a născut și a crescut mama sa. Într-un interviu acordat înaintea competiției olimpice, sportivul a spus că înseamnă mult pentru el că va concura în orașul în care locuiește bunica lui.
"A putea avea o legătură de familie strânsă cu Beijingul este cu adevărat special. Jocurile Olimpice sunt ceva la care fiecare atlet a visat cu adevărat și acesta este singurul motiv pentru care ne străduim în fiecare zi și pentru care intrăm pe patinoar în fiecare zi. Deci, indiferent de rezultat, doar a avea oportunitatea de a fi acolo este ceva foarte special", a declarat Chen, care a vorbit și despre obiceiurile sale.

Nathan Chen, punctaj maxim pentru SUA în programul scurt pe echipe la patinaj artistic

Patinatorul de 22 de ani a spus că are o rutină foarte strictă în zilele dinaintea competițiilor, care include ascultarea pieselor lui Eminem, și a dezvăluit că una dintre superstițiile sale este aceea de a pune patina stângă înaintea celei drepte pe gheață.
Nathan Chen a spus că se simte mult mai stresat atunci când își urmărește colegii, în special prietenii apropiați, concurând decât atunci când intră el însuși pe gheață. Când este în timpul unei evoluții, deși resimte o presiune, se simte calm și încrezător în ceea ce poate.
Sportivul a mărturisit că, pentru el, cel mai important este să poată privi înapoi la cariera sa și să fie recunoscător pentru tot ce a învățat și tot ce a obținut.
"Nu vei reuși întotdeauna să câștigi, dar a trece prin suișuri și coborâșuri chiar ajută la construirea caracterului și cred că asta face călătoria să merite cu adevărat", a declarat americanul, potrivit publicației Today.
Jocurile Olimpice de iarnă Beijing 2022 se desfășoară în perioada 4-20 februarie și pot fi urmărite integral pe Eurosport și Eurosport Player.
Beijing 2022
Antrenoarea Kamilei Valieva, răspuns ironic pentru Thomas Bach, după discursul vehement al acestuia
20/02/2022 LA 04:46
Beijing 2022
Figure Skating Pair Skating - Free Skating - Beijing 2022 - Rezumate de la Olimpiadă
19/02/2022 LA 16:16