De MARIAN URSESCU
Primul campion olimpic din istoria Ungariei, la un sport individual, la JO de iarnă, Shaoang Li, va câștiga un premiu consistent pentru performanța sa.
Sportivul de 23 de ani, născut în Ungaria din tată ungur și mamă chinezoaică, a câștigat la Beijing aurul în proba de 500 de metri, la short track. Ungaria mai obținuse un titlu olimpic, la edițiile de iarnă, la PyeongChang 2018. Atunci ștafeta de 5.000 de metri, formată din frații Liu (Shaolin și Shaoang), Viktor Knoch și Csaba Burjan aducea primul aur din istoria olimpică a Ungariei!
Beijing 2022
Kwak Yoongy a făcut spectacol la premiere cu "Dynamite". Mișcările lui au devenit virale
17/02/2022 LA 03:24
https://i.eurosport.com/2022/02/14/3317102.jpg
"Shaoang va primi pentru aurul câștigat suma de 150.000 de euro. Primește bani frumoși", a declarat Emil Imre, antrenorul de patine din lotul Ungariei la emisiunea Olimpic Talks de la Eurosport.
Românul, campion olimpic la FOTE 2013, a adăugat. "Sincer, ungurii nu se așteptau la un aur olimpic, pentru că în short track valorile sunt foarte apropiate. Dar la medalii ne așteptam. Shaoang e un erou, e primul medaliat cu aur la simplu din Ungaria, din toate timpurile, la o ediție de iarnă. A intrat în istorie", a adăugat românul.

"China nu a arătat niciun minut de fair-play!"

Emil Imre a povestit apoi de trăirile din lotul Ungariei după cursa de 1.000 de metri când Shaolin Sandor Liu a fost descalificat, după ce tocmai câștigase finala! "A primit yellow card, ceea ce în short track înseamnă dublă descalificare. Dar cum a fost? Pur și simplu Shaolin a câștigat, dacă ne uităm la video. Chinezul l-a tras pe el cu ambele mâini. Și tocmai Shaolin a primit yellow card. Suntem în China, concurăm cu chinezii și cred că asta am spus totul", a declarat Emil Imre.
"Am o poză cu Shaolin îmbrățișat, tocmai am crezut că nu am antrenat degeaba 4 ani. Că Dumnezeu e cu noi și am câștigat medalia de aur. Toți se așteptau să-l descalifice pe chinez. Așa ceva nu se poate la Jocurile Olimpice. Nu am simțit niciun minut de fair play, nici la 1000 de metri, nici la ștafetă din partea chinezilor", a mai spus românul.

"Am fost un pic în Cer, pentru câteva secunde"

Emil Imre a povestit că în Satul Olimpic, antrenorii stau într-un apartament și sportivii într-altul. "Seara, după ce Shaoang a câștigat titlul, au venit la noi, au bătut la ușă, au venit cu medaliile. Simt și ei că fără noi nu puteau să ajungă aici. Și Shaolin și Shaoang!", a subliniat tehnicianul.
"Vă spun sincer, la FOTE când am câștigat, am simțit că am fost un pic în Cer, pentru câteva secunde. Tot așa și acum. Am pus pozele cu medaliile la gât pe Facebook și am strâns mii de likeuri", a mai spus Emil
El a rămas plăcut impresionat cămulți oameni din România, prieteni, l-au felicitat. "Au fost cu sufletul alături de mine și ca sportiv și acum ca antrenor. Îi respect", a încheiat Emil Imre.
Beijing 2022
Minjeong Choi, pentru a doua oară campioană olimpică la 1500 de metri
16/02/2022 LA 14:04
Beijing 2022
Canada, campioană olimpică la ștafeta de 5000 de metri
16/02/2022 LA 13:28