Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Campionatul Mondial de rugby | Căpitanul Africii de Sud, declarație ciudată înaintea finalei cu Noua Zeelandă

Nicu Savin

Actualizat 28/10/2023 la 16:24 GMT+3

Africa de Sud - Noua Zeelandă va fi marea finală de la Campionatul Mondial de rugby, care va avea loc în această seară. Springbox sunt printre favoriți de fiecare dată la competiția supremă din sportul cu balonul oval, dar căpitanul Siya Kolisi a recunoscut că nu se aștepta să joace din nou o finală, o afirmație oarecum ciudată pentru liderul unei echipe care își propune mereu să câștige trofeul.

Captain, Siya Kolisi of Team South Africa celebrates the victory after the Rugby World Cup France 2023 Quarter Final match between France and South Africa at Stade de France on October 15, 2023.

Credit imagine: Getty Images

Căpitanul naţionalei de rugby a Africii de Sud, Siya Kolisi, a declarat că nu se aştepta să dispute din nou finala Cupei Mondiale, care va avea loc azi, la Paris, contra Noii Zeelande, scrie Agerpres.
"Nu credeam că voi ajunge să experimentez din nou acest lucru. De aceea, meciul care va urma va fi atât de special. Oamenii se aliniază în spatele nostru şi vor să vadă spectacol", a spus Kolisi, care se află la a treia participare la un turneu final cu Springboks.
Dacă în 2019 Africa de Sud a ieşit campioană după o finală contra Angliei, în 2015 a fost pe locul 3, după Noua Zeelandă şi Australia. Noua Zeelandă şi Africa de Sud au dominat rugby-ul mondial în ultimul deceniu şi jumătate, din 2007 când o echipă, când cealaltă câştigând trofeul mondial. All Blacks şi Springboks au câte trei titluri câştigate fiecare, astfel că învingătoarea de duminică va obţine al patrulea trofeu.

Africa de Sud - Noua Zeelandă, finala Campionatului Mondial de rugby

Așa cum se obișnuiește în rugby, selecționerii au anunțat echipele de start și rezervele cu câteva zile înainte de meci. Sud-africanii au stat cu sufletul la gură până joi, după ce Bongi Mbonambi a declanșat un scandal imens în timpul semifinalei dintre Africa de Sud și Anglia, fiind acuzat că l-a insultat rasial pe Tom Curry. Acesta a fost anchetat și se punea problema de a fi suspendat pentru marea finală, dar World Rugby a anunțat că nu va aplica nicio sancțiune pentru talonerul Springbox.
Așadar, Mbonambi va fi titular, dar selecționerul Jacques Nienaber a pregătit multe surprize în XV-le de start. Acesta a operat 5 schimbări față de semifinala cu Anglia, cele mai importante fiind introducerea în garnitura de start a verturei Handre Pollard şi a mijlocaşului la grămadă Faf De Klerk. În meciul precedent, Libbok şi Reinach au fost titulari pe posturile respective, iar prestația lor a fost modestă și jocul s-a schimbat radical odată cu intrarea lui Pollard și De Klerk.
Cei doi au fost titulari în finala din 2019 contra Angliei şi au contribuit decisiv la al treilea succes mondial al sud-africanilor. Pe lângă aceștia, alți 8 sud-africani au jucat şi în finala din 2019 împotriva Angliei, pe care sud-africanii au câştigat-o cu 32-12 şi în care Pollard a înscris 22 de puncte.
Echipa Africii de Sud pentru finala cu Noua Zeelandă:
  • Titulari: 15. Damian Willemse - 14. Kurt-Lee Arendse, 13. Jesse Kriel, 12. Damian de Allende, 11. Cheslin Kolbe - 10. Handre Pollard, 9. Faf de Klerk - 8. Duane Vermeulen, 7. Pieter-Steph Du Toit, 6. Siya Kolisi (căpitan) - 5. Franco Mostert, 4. Eben Etzebeth - 3. Frans Malherbe , 2. Mbongeni Mbonambi, 1. Steven Kitshoff
  • Rezerve: 16. Deon Fourie, 17. Ox Nche, 18. Trevor Nyakane, 19. Jean Kleyn, 20. RG Snyman, 21. Kwagga Smith, 22. Jasper Wiese, 23. Willie Le Roux
De partea cealaltă, Ian Foster mizează pe continuitate și a operat o singură schimbare în XV-le care a început semifinala cu Argentina. Selecționerul l-a preferat în linia a doua pe Brodie Retallick alături de Scott Barrett, în timp ce Sam Whitelock va lua loc pe banca de rezerve.
Experiența este cuvântul care caracterizează perfect reprezentativa Noii Zeelande. Şase din jucătorii All Blacks din echipa pentru finală au câştigat Cupa Mondială în 2015, iar lista de 23 jucători însumează 1.387 de selecţii, cea mai experimentată garnitură care a reprezentat Noua Zeelandă în cele cinci finale disputate.
Marea finală de sâmbătă ar putea marca un moment unic în istoria Cupei Mondiale. Aripa Will Jordan are ocazia să doboare recordul de eseuri la o singură ediţie a Cupei Mondiale de rugby, dacă va reuşi încă o încercare în ultimul act, după cele opt înscrise deja de la debutul turneului din Hexagon. După tripla reuşită săptămâna trecută în semifinala cu Argentina (44-6 pentru All Blacks), internaţionalul neozeelandez în vârstă de 25 de ani împarte acest record cu trei jucători de renume: compatrioţii săi Jonah Lomu (1999) şi Julian Savea (2015) şi sud-africanul Bryan Habana (2007).
Echipa Noii Zeelande pentru finala cu Africa de Sud
  • Titulari: 15. Beauden Barrett - 14.Will Jordan, 13. Rieko Ioane, 12. Jordie Barrett, 11. Mark Telea - 10. Richie Mo'unga, 9. Aaron Smith - 8. Ardie Savea, 7. Sam Cane (căpitan), 6. Shannon Frizell - 5. Scott Barrett, 4. Brodie Retallick - 3.Tyrel Lomax, 2. Codie Taylor, 1. Ethan de Groot.
  • Rezerve: 16. Samisoni Taukei'aho, 17. Tamaiti Williams, 18. Nepo Laulala, 19. Sam Whitelock, 20. Dalton Papalii, 21. Finlay Christie, 22. Damian McKenzie, 23
Marea finală a Campionatului Mondial de rugby dintre Africa de Sud și Noua Zeelandă va avea loc sâmbătă seara, de la ora 22:00, pe arena Stade de France din Paris.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo