Calificările la sanie pentru Jocurile Olimpice de iarnă s-au încheiat, iar România a reușit să obțină biletele în toate cele patru probe olimpice la această disciplină.
În fruntea listei este Raluca Strămăturaru (36 ani), care va participa la a patra ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă. S-au mai calificat Valentin Crețu (simplu), care va ajunge la rândul lui la a patra competiție olimpică, Marian Gîtlan și Darius Șerban (la dublu). Ultimii doi sunt debutanți la o ediție a Jocurilor Olimpice. Toți acești sportivi vor concura împreună și în proba pe echipe, unde România a ocupat locul 10 la Pyeongchang 2018.
Raluca Strămăturaru a reușit, de asemenea, la ediția precedentă, să ocupe locul 7 la simplu. Acesta a fost și cel mai valoros rezultat al României la Jocurile Olimpice de iarnă din ultimii 28 de ani. În 1994, la Lillehammer, Liviu Cepoi și Ioan Apostol încheiau pe locul 6 la sanie două persoane. Ultimul este acum antrenor la lotul olimpic de sanie, alături de Eugen Radu.
Winterberg
Sanie | Raluca Strămăturaru, locul 9 la Winterberg, în Cupa Naţiunilor
31/12/2021 LA 15:02

Raluca Strămăturaru este recomandată de rezultate și experiență pentru a fi portdrapelul României

Atât prin prisma experienței acumulate, dar și ca urmare a rezultatului obținut în 2018, Federația Română de Bob și Sanie (FRBS) a propus COSR ca Raluca Strămăturaru să fie prodrapelul României la JO Beijing 2022, întreceri programate în perioada 4-20 februarie. "Noi am propus-o pentru a fi portdrapelul României, rezultatele o recomandă în acest sens. Performanța ei din Coreea de Sud a fost cea mai valoroasă pentru sportul românesc la ultimele ediții ale Jocurilor Olimpice de iarnă", a declarat Sorina Țicu, secretarul general al FRBS, pentru Eurosport.
https://i.eurosport.com/2018/02/13/2269196.jpg
Cu această ocazie, oficialul federației de specialitate a dezvăluit și obiectivele sportivilor de la sanie pentru Beijing 2022: "Ne propunem o clasare pe locurile 7-10". Un astfel de obiectiv îl vor avea și sportivii de la bob, cu precizarea că aici se ațteaptă chiar și o depășire a obiectivului. Loturile de bob încheie calificările la sfârșitul acestei săptămâni, dar dacă nu apar lucruri neprevăzute, România va fi reprezentată și aici la toate cele patru probe.
În ceea ce privește echipamentele sportivilor de la sanie, Sorina Țicu a susținut: "Marile puteri au făcut investiții majore în cercetare. Setările la sanie sunt personalizate, se schimbă la fiecare coborâre. Noi mai avem de învățat și de cercetat, dar suntem pe un drum bun. În această lună testăm niște partine. Faptul că am fost la stagii internaționale, că ne-am pregătit în toamna trecută și pe pista olimpică, știm ce avem de făcut".
Concursurile de sanie de la Jocurile Olimpice de iarnă Beijing 2022 se vor desfășura în prima săptămână. Programul este următorul:
  • 5 februarie, ora 13:10 Simplu masculin, manșele 1 și 2
  • 6 februarie, ora 13:30 Simplu masculin, manșele 3 și 4
  • 7 februarie, ora 13:50 Simplu feminin, manșele 1 și 2
  • 8 februarie, ora 13:50 Simplu feminin, manșele 3 și 4
  • 9 februarie, ora 14:20 Dublu masculin
  • 10 februarie, ora 15:30 Echipe
Toate întrecerile vor putea fi urmărite pe Eurosport și Eurosport Player.