Saba Kumaritashvili concurează în Beijing 2022, la proba care l-a costat viața pe vărul său, Nodar, la Jocurile de la Vancouver din 2010.
Printre germani, austrieci, letoni, italieni, la sanie sunt și alți sportivi care atrag atenția înaintea concursurilor de la Centrul Național de la Yanqing. Printre aceștia se numără și georgianul Saba Kumaritashvili.
Chiar și după ce a coborât virajele abrupte ale unei piste înghețate cu viteze înspăimântătoare, care depășesc 120 km/h, sănierul georgian a terminat pe ultimul loc în grupa lui de antrenamente cronometrate, cu mai mult de trei secunde în spatele lui Wolfgang Kindl din Austria. "Nu și-a putut ascunde dezamăgirea când a trecut pe lângă un grup de reporteri din zona mixtă, a făcut o pauză pentru a lua în considerare dialogul, înainte de a se grăbi spre vestiar pentru a privi spre sâmbătă, când competiția de simplu masculin începe cu seriozitate", relatează publicația The Guardian.
Beijing 2022
Imagini de colecție cu echipa României la sanie, clasată pe locul 9. "Pasiunea i-a unit"
11/02/2022 LA 04:39
Participarea lui Kumaritashvili la aceste Jocuri de la Beijing este însă un triumf, întruchipează rezistența și curajul.

Vărul lui Kumaritashvili s-a catapultat la aproape 145km/h

În urmă cu 12 ani, la Vancouver, vărul lui Kumaritashvili a avut un accident mortal, după ce s-a răsturnat într-o sesiune de antrenament, cu doar câteva ore înainte de ceremonia de deschidere. Nodar Kumaritashvili avea 21 de ani, la fel ca și Saba astăzi, iar la antrenament a pierdut controlul în virajul al 13-lea de la Whistler Sliding Centre, relatează sursa citată.
Sania lui Nodar avea o viteză de aproape 145 km/h când s-a catapultat de pe suprafață în peretele lateral de lângă linia de sosire. El a devenit astfel al patrulea sportiv care a murit în antrenamentele pentru Jocurile Olimpice de iarnă, după sănierul britanic Kazimierz Kay-Skrzypecki, schiorul australian Ross Milne și schiorul elvețian Nicolas Bochatay.
https://i.eurosport.com/2022/02/01/3301640.jpg
Interesant este faptul că străbunicul lui Saba, Aleko, a coordonat construcția primei piste de antrenament de sanie din Georgia la începutul anilor 1970, iar apoi o pistă mai completă câțiva ani mai târziu. Aleko a fost apoi antrenor principal al echipei naționale. Bunicul lui Saba, Felix, și unchiul David au fost amândoi sănieri cu rezultate notabile pentru fosta Uniune Sovietică. Tatăl său este doar ultimul dintr-o linie de membri ai familiei care a prezidat federația națională de sanie.
Nodar ar fi devenit însă primul din această familie mândră care ar fi concurat oficial la Jocurile Olimpice, dacă ar fi reușit să treacă peste ultima cursă de antrenament în Canada. Acest rol îi revine acum lui Saba.
"Fiecare generație a familiei noastre a avut cel puțin un sportiv de sanie, iar acum tatăl meu și cu mine continuăm această tradiție și urmăm pașii lui Nodar", a spus Saba Kumaritashvili pentru Associated Press. "Să mă gândesc la el este dureros, dar îmi dă și putere. ", a mai spus georgianul.
Jocurile Olimpice de iarnă Beijing 2022 pot fi urmărite în direct și integral pe Eurosport și pe platforma Eurosport Player.
Beijing 2022
Ștafeta Germaniei a câștigat medalia de aur la sanie
10/02/2022 LA 15:04
Beijing 2022
Ștafeta României de sanie, prestație onorabilă la JO! E cel mai bun rezultat de până acum la Beijing
10/02/2022 LA 14:37