A 70-a ediție a Turneului Celor 4 Trambuline a a ajuns la final, iar marele câștigător este Ryoyu Kobayashi (25 de ani). Japonezul avea un avans de aproape 20 de puncte în fața norvegianului Marius Lindvik înaintea ultimei etape și doar o nenorocire ar fi făcut ca victoria la general să-i scape.
Miza era, însă, una mult mai mare pentru nipon. Dacă s-ar fi impus și în runda a 2-a de la Bischofshofen (acolo s-au desfășurat ultimele două etape după ce la Innsbruck nu s-a putut concura din cauza condițiilor meteo), ar fi devenit primul om din istorie care realizaează de două ori Marele Slam (câștigarea tuturor celor 4 etape de la o ediție) la Turneul Celor 4 Trambuline. Ryoyu reușise acest lucru la ediția 2018-2019 și forma arătată până acum îl îndreptățea să spere la o repetare a incredibilei performanțe.
Emoțiile și-au spus însă cuvântul, iar niponul a sărit 133,5 metri și terminat abia pe locul 5 prima manșă, la 6,8 puncte distanță de Karl Geiger, cel care s-a impus cu o săritură de 140,5 metri. Între german și japonez s-au mai clasat Daniel Huber, Yukiya Sato și Halvor Egner Granerud.
Oberstdorf
Kobayashi a câștigat prima etapă a Turneului celor 4 Trambuline! Cum a arătat podiumul la Oberstdorf
29/12/2021 LA 17:39

Ryoyu Kobayashi a câștigat Turneul Celor 4 Trambuline

În manșa secundă, Marius Lindvik a reușit o săritură de 139 de metri și a stat multă vreme la locul de onoare, însă evoluția modestă din prima manșă (126 metri) l-a costat în final. Slovenul Lovro Kos a reușit să sară 144 de metri, cu doar un metru de recordul trambulinei, dar organizatorii au decis apoi ca bara de start să fie coborâtă cu două poziții și spectacolul a avut de suferit.
Ryoyu Kobayashi a izbutit o săritură identică cu cea din prima manșă (133,5 metri) și a urcat pe prima poziție, dar mai erau de sărit 4 sportivi. Halvor Egner Granerud i-a curmat imediat visul niponului și l-a depășit cu 4,6 puncte, iar niponul a trebuit să se mulțumească "doar" cu victoria la general în turneu.
Daniel Huber l-a depășit pe Granerud, iar Karl Geiger nu a repetat evoluția bună din prima manșă, astfel că austriacul a obținut prima sa victorie din carieră la Turneul Celor 4 Trambuline.
Așadar, Ryoyu Kobayashi a câștigat pentru a 2-a oară în carieră Turneul Celor 4 Trambuline, dar a ratat o șansă imensă de a intra definitiv în istoria săriturilor cu schiurile. Totuși, câștigarea Vulturului de Aur este un succes uriaș, iar niponul are toate motivele să fie mulțumit și să spere că va reuși să realizeze în viitor un nou Mare Slam la turneul de la cumpăna dintre ani.
Marius Lindvik și Halvor Egner Granerud au terminat pe locurile 2 și 3 în turneu, performanțe remarcabile având în vedere că norvegienii nu avuseseră un start de sezon de invidiat.
Sportivii care au participat la Turneul Celor 4 Trambuline vor rămâne la Bischofshofen, acolo unde în week-end va avea loc o nouă etapă din Cupa Mondială. Sâmbătă va fi un concurs individual, iar duminică o competiție pe echipe, toată acțiunea urmând a fi în direct și în exclusivitate pe Eurosport și Eurosport Player.
Oberstdorf
Ryoyu Kobayashi a câștigat calificările etapei de la Oberstdorf
28/12/2021 LA 17:59
Oberstdorf
Turneul celor 4 Trambuline | Dragoș Suciu a prefațat competiția de la trecerea dintre ani
28/12/2021 LA 14:15