Turneul celor 4 Trambuline este programat în perioada 29 decembrie - 6 ianuarie, când cei mai în formă icari moderni se vor duela pentru Vulturul de Aur.
Înainte de startul competiției, Dragoș Suciu, comentator Eurosport, a analizat prestațiile săritorilor cu schiurile din startul acestui sezon și a prefațat turneul de la cumpăna dintre ani.
Jurnalistul a vorbit despre favoriții ediției din acest an, comentând care sunt particularitățile fiecărui săritor care are șanse mari de a face o figură frumoasă la Turneul celor 4 Trambuline, care va fi transmis în direct și în exclusivitate de canalele Eurosport și pe Eurosport Player.
Planica
Marius Lindvik, învingător în ultima etapă, la Planica! Ryoyu Kobayashi a câștigat Cupa Mondială
27/03/2022 LA 10:29
"Mai mereu în cazul Turneului celor 4 Trambuline vorbim despre o competiție deschisă. Totuși, dacă ne uităm la lista câștigătorilor din ultimii ani, vedem că tot numele mari ale acestui sport ridică Vulturul de Aur la final. Este momentul în care vedem cu adevărat potențialul săritorilor, practic primul test veritabil în cadrul unui sezon. Sunt 4 trambuline de profil diferit ce necesită tehnici adaptate.
Ryoyu Kobayashi și Karl Geiger sunt cei mai în formă săritori în acest start de sezon, însă Halvor Egner Granerud nu poate fi scos din calcule, deși deocamdată e departe de strălucirea din sezonul precedent. Stefan Kraft e de luat, de asemenea, în seamă, mai ales că are experiențe de succes în Turneu. Să nu uităm că o singură ratare din maximul de 8 sărituri pe care îl vor avea favoriții poate comporomite totul (să ne amintim de Tande, în 2017), așa că prefer să fiu precaut cu pronosticul. Dar, dacă ar fi să aleg un singur nume, acela ar fi Ryoyu.
Sigur că și Karl Geiger are șansa de a câștiga trofeul! Doar că, paradoxal, Geiger se descurcă mai bine atunci când nu e favorit. A avut un progres constant și nu a ars etapele, ceea ce îi conferă o platformă solidă și pentru viitor. Nu a avut talentul compatrioților săi, Freitag și Wellinger, însă este un săritor solid, dedicat și deja suficient de experimentat. Are două victorii și două locuri 2 în acest sezon, este lider al Cupei Mondiale cu aproape 100 de puncte avans.
Pentru a pune lucrurile în context, însă, trebuie să spunem și că Ryoyu Kobayashi nu a participat la toate etapele. După problema cu echipamentul pe care a avut-o într-una din ședințele de calificare din startul sezonului, a fost testat pozitiv la COVID-19 și nu a putut avea în totalitate traiectoria dorită. Are o șansă bună Geiger, da, însă dacă mă uit la profilul său, pare mai degrabă genul de săritor care se impune în Cupa Mondială, o competiție de anduranță, unde trebuie să rămâi sus în clasament chiar și în zilele mai puțin reușite", a declarat Dragoș Suciu.
https://i.eurosport.com/2021/12/19/3274750.jpg

Turneul celor 4 Trambuline | "El pare a fi cel mai bine poziționat pentru Vulturul de Aur"

După primele etape din acest sezon, Halvor Egner Granerud, Ryoyu Kobayashi, Stefan Kraft și Karl Geiger s-au remarcat prin cele mai multe clasări pe podium, germanul fiind și purtătorul tricoului galben de lider. Startul stagiunii este, însă, unul dintre cele mai echilibrate din ultimii ani, cu 6 câștigători diferiți în primele 7 runde.
În aceste condiții, tânărul comentator Eurosport a analizat și cine este cel mai în formă sportiv în acest început de stagiune: "Dacă aș alege un singur săritor aici, aș putea fi considerat partizan. Așa că voi lua caz cu caz.
Granerud a câștigat detașat Cupa Mondială în sezonul anterior, asta după ce în trecut nu reușise mai nimic notabil, în ciuda talentului său. În prima parte a sezonului acesta am văzut atât momentele de sclipire din 2020/21, cât și sărituri ce trimiteau către Granerud pre-2020. Anul trecut, da, am crezut cu tărie că este marele favorit, însă în acest sezon nu pare a mai fi cazul, mai ales că Turneul este o competiție ce recompensează nivelul de constanță în primul rand.
Ryoyu Kobayashi pare a fi cel mai bine poziționat pentru Vulturul de Aur, a câștigat în trecut cu victorii în toate cele 4 etape și pare aproape de ceea ce arăta în 2019, atunci când părea de neinvins.
Kraft este genul de săritor cu palmares complet, a câștigat Turneul, Cupa Mondială în două rânduri, Raw Air, e campion mondial de zbor cu schiurile și recordman mondial. Știe să abordeze orice gen de competiție, însă nu mi se pare că este între primii 5 săritori ai momentului din punctul de vedere a ceea ce arată pe trambulină.
Despre Geiger am vorbit și mai sus, dacă reușește să se descurce din postura de favorit, având și două dintre trambuline pe teren propriu, în Germania, poate opri așteptarea nemților pentru un nou campion în Turneu", a spus jurnalistul, care nu consideră că în acest sezon se va întâmpla ca în 2018, atunci când Kamil Stoch s-a impus atât la Turneul celor 4 Trambuline, cât și la Jocurile Olimpice de iarnă și în ierarhia generală a Cupei Mondiale.
"Nu mi se mai pare genul acela de sezon, cred mai degrabă că vom avea o luptă la vârf dusă până spre ultimele etape. Desigur, cel care va câștiga Turneul va fi unul dintre favoriți și la Beijing, iar un titlu olimpic poate fi obținut atât la individual, cât și cu echipa sau cu echipa mixtă, pe trambulina normală sau pe cea mare.
Chiar dacă Jocurile Olimpice reprezintă, cel puțin teoretic, apogeul în sport, cred că Turneul celor 4 Trambuline, prin specificul său, e mai greu de câștigat. Este o situație care diferă de la sport la sport, dar aș spune că în cazul săriturilor, prestigiul celor două competiții e comparabil", a punctat Dragoș Suciu.
https://i.eurosport.com/2021/12/10/3269189.jpg

Turneul celor 4 Trambuline | "Ei domină acest sport de 20-30 de ani"

Jurnalistul a vorbit și despre cele mai puternice echipe din lumea icarilor moderni, declarând că, din punctul său de vedere, cea mai bună este cea a Norvegiei.
"Austria, Germania, Slovenia și Norvegia. Dar e posibil ca cel mai bun săritor să vină din Japonia. Vorbim despre tradiție, vorbim despre aceleași națiuni ce domină acest sport de 20-30 de ani, singura excepție ce face diferența între prezent și trecut fiind Finlanda.
Slovenia are o generație tânără foarte bună, Germania are 2 săritori de top 5, Austria are mai mulți sportivi de Top 15-20 în Cupa Mondială, însă, personal, cea mai bună echipă mi se pare cea a Norvegiei, cel puțin la nivel de potențial", a declarat Suciu.
În ceea ce-i privește pe tinerii săritori cu schiurile, comentatorul Eurosport a spus că în acest moment nu mai există un talent ca al lui Gregor Schlierenzauer, care în urmă cu 10-15 ani s-a remarcat drept unul dintre cei mai buni tineri săritori, reușind performanțe importante de la vârsta de 16 ani. Dragoș Suciu este de părere că există sportivi promițători, însă niciunul nu este la nivelul austriacului care și-a anunțat în această toamnă retragerea din sport.
"Nu prea mai asistăm la acest nivel de precocitate în sport în general. Săriturile nu fac excepție. Îmi plac cei 2 ruși care au făcut pasul spre Cupa Mondială, Mankov și Sadreev, îmi place austriacul Tschofenig, însă nu cred că sunt suficient de competitivi încă, la cel mai înalt nivel. Timi Zajc cred că poate fi inclus în această galerie, având 21 de ani în prezent și o șansă bună la Top 5 în Turneu. Dar nu mai putem vorbi deocamdată despre un talent de nivelul lui Schlieri. Și cine știe când vom putea..."

Turneul celor 4 Trambuline | Doi români în competiția de la trecerea dintre ani

Andrei Feldorean și Andrei Cacina vor participa la toate etapele de Cupă Mondială la sărituri cu schiurile până în ianuarie, când se încheie calificările pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing. Programul celor doi români include și abordarea celebrei competiții de la cumpăna dintre ani, Turneul celor 4 Trambuline.
Dragoș Suciu s-a arătat încântat de prezența românilor la această competiție și a spus că are încredere că cel puțin unul dintre ei va acumula puncte în clasamentul mondial sau chiar va ajunge să se califice într-o primă manșă.
"Mă bucură, în primul rând, faptul că cei doi participă constant în calificările etapelor de Cupă Mondială. Astfel pot deveni din ce în ce mai competitivi și putem avea în curand chiar puncte în Cupa Mondială. Mi s-au părut de multă vreme mai buni decât anumiți săritori pe care îi vedeam etapă de etapă în ședințele de calificare ale Cupei Mondiale și e clar că baza de pregătire de la Râșnov și programul Federației încep să dea rezultate. Sper, evident, să vedem primele puncte. Cred, însă, că sunt șanse bune ca măcar unul dintre ei să ajungă într-o primă manșă și să evolueze în ineditul sistem Knock-Out", a spus comentatorul.
https://i.eurosport.com/2021/11/25/3260161.jpg
Săritorii români luptă în această perioadă și pentru calificarea la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022. Jurnalistul Eurosport a analizat și ce șanse au sportivii din țara noastră să se afle, în ianuarie, printre primii 60 de sportivi la masculin și primii 40 la feminin, obținând astfel biletele pentru Beijing.
"În cazul Danei Haralambie vorbim deja despre o certitudine. Este, fără îndoială, una dintre cele mai bune 30 de săritoare din lume și ne va reprezenta la Jocurile Olimpice. Sunt sigur că vom vedea progres și în cazul celor 2 săritori, mai ales că se descurcă deja destul de bine raportat la gradul de experiență avut. În 2018 am avut parte de acea surpriză extrem de plăcută pe care a furnizat-o Raluca Strămăturaru la sanie. Chiar dacă medaliile sunt o utopie la Beijing pentru țara noastră, ce ne oprește să visăm?", a conchis Dragoș Suciu.

Turneul celor 4 Trambuline | Programul competiției

Oberstdorf (Schattenbergschanze)
  • Marți, 28 decembrie: calificări, ora 17:30 (Eurosport 2, Eurosport 4K)
  • Miercuri, 29 decembrie: etapă individuală, ora 17:30 (Eurosport 1, HD, 4K)
Garmisch-Partenkirchen (Große Olympiaschanze)
  • Vineri, 31 decembrie: calificări, ora 15:00 (Eurosport 1, HD, 4K)
  • Sâmbătă, 1 ianuarie: etapă individuală, ora 15:00 (Eurosport 4K)
Innsbruck (Bergisel-Schanze)
  • Luni, 3 ianuarie: calificări, ora 14:30 (Eurosport 1, HD, 4K)
  • Marți, 4 ianuarie: etapă individuală, ora 14:30 (Eurosport 1, HD, 4K)
Bischofshofen (Paul-Außerleitner-Schanze)
  • Miercuri, 5 ianuarie: calificări, ora 18:15 (Eurosport 1, HD, 4K)
  • Joi, 6 ianuarie: etapă individuală, ora 18:30 (Eurosport 1, HD, 4K)
Oslo
Stefan Kraft, câștigător al turneului RAW Air! Austriacul a terminat pe locul 3 ultima etapă
06/03/2022 LA 20:55
Beijing 2022
Debut perfect pentru români la Beijing! Feldorean și Cacina, calificați în concursul propriu-zis
05/02/2022 LA 08:04