Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Halvor Egner Granerud a câștigat la Oberstorf, în prima etapă din Turneul Celor 4 Trambuline

Nicu Savin

Actualizat 29/12/2022 la 20:04 GMT+2

Halvor Egner Granerud a câștigat prima etapă din Turneul Celor 4 Trambuline, care a avut loc astăzi la Oberstdorf (Germania), în fața a circa 25.000 de spectatori. Locul secund i-a revenit polonezului Piotr Zyla, care a acumulat cu 12,4 puncte mai puțin decât norvegianul. Pe ultima treaptă a podiumului a urcat un alt polonez, David Kubacki (-16,5 puncte).

Granerud stravince la prima tappa del Quattro Trampolini: riguardalo

Credit imagine: Eurosport

Halvor Egner Granerud a confirmat forma bună arătată în calificări și s-a impus în etapa de la Oberstorf, prima de la Turneul Celor 4 Trambuline. Competiția a fost extem de spectaculoasă de la început până la sfârșit, deși vântul le-a dat ceva bătăi de cap sportivilor și organizatorilor.
În prima manșă liderul s-a schimbat de multe ori, dar cel mai bun a fost Granerud, care a sărit ultimul și s-a oprit la 142,5 metri, la doar jumătate de metru de recordul trambulinei, stabilit de Sigurd Pettersen în 2003. Norvegianul a acumulat 151,5 puncte, cu 4,6 puncte mai mult decât ocupantul locului secund, Piotr Zyla, care a sărit doar 132,5 metri, dar în condiții mult mai vitrege de vânt.
picture

Turneul Celor 4 Trambuline | Granerud, cel mai bun în prima manșă de la Oberstdorf

Mult mai mult a zburat David Kubacki (140,5 metri), însă liderul la zi al Cupei Mondiale a pierdut mult la compensația de vânt și a terminat doar al 3-lea prima manșă, cu un punct în minus față de conaționalul său.
picture

David Kubacki, locul 3 după prima manșă la Oberstdorf, cu o săritură de 140,5 m

Șansele nemților la un loc pe podium au fost păstrate de Andy Wellinger și Karl Geiger, care au ocupat locurile 4 și 5 după primele salturi.

Halvor Egner Granerud, prima victorie a carierei în Turneul Celor 4 Trambuline

În manșa secundă, Anze Lanisek, locul doi în clasamentul Cupei Mondiale, a sărit 129 de metri și a stat o perioadă la locul de onoare, dar a plătit tribut evoluției sub așteptări din prima manșă (119,5 metri) și a terminat abia pe locul 10.
Stefan Kraft a ridicat publicul în picioare cu o săritură de 138 de metri, care l-a dus pe prima poziție când mai erau de sărit 6 sportivi. A urmat o pauză agonizantă, de aproximativ 15 minute, din cauza vântului neprielnic. Condițiile meteo și-au pus amprenta asupra evoluțiilor ultimilor săritori. Karl Keiger l-a devansat pe Kraft cu 1,6 puncte (293,3 puncte în total), deși a sărit cu 4 metri mai puțin.
Neamțul a rămas pe prima poziție după săritura conaționalului Andy Wellinger (132 metri), dar a fost detronat de David Kubacki. Polonezul a sărit 136 de metri, a primit note foarte bune la stil și a acumulat un total de 294,9 puncte. A urmat Piotr Zyla, care l-a devansat pe conaționalul său cu o săritură de 138 de metri și un total de 299 de puncte.
Ultimul a fost Granerud, care a decis să coboare cu o poziție bara de start și a tras lozul câștigător. Norvegianul s-a oprit la 139 de metri, acumulând un total de 312,4 puncte. Așadar, Granerud s-a impus categoric și avansul luat în această etapă îl transformă în favorit la succesul general în competiție.
Aceasta a fost prima victorie a carierei pentru Halvor Egner Granerud în Turneul Celor 4 Trambuline. Norvegianul a câștigat Cupa Mondială în sezonul 2020-2021, dar a dezamăgit mereu la prestigioasa competiție din mijlocul stagiunii. Poate că această ediție va fi diferită și Vulturul de Aur va ajunge din nou în Norvegia după o pauză de 13 ani. Anders Jacobsen este ultimul câștigător norvegian, în 2006-2007.
Mâine va fi zi de pauză la competiția de la cumpăna dintre ani, iar acțiunea se va relua pe 31 decembrie, odată cu runda de calificare a etapei de la Garmisch-Partenkirchen, tot în Germania.
Programul ultimelor 3 etape din Turneul Celor 4 Trambuline
  • 31 decembrie - 1 ianuarie: Garmisch-Partenkirchen, Germania
  • 3-4 ianuarie: Innsbruck, Austria
  • 5-6 ianuarie: Bischofshofen, Austria
Turneul Celor 4 Trambuline este în direct și în exclusivitate pe Eurosport și aplicația Eurosport, care poate fi descărcată din App Store sau Magazin Play.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo