De MARIAN URSESCU
Dominik Paris este unul dintre marii favoriți la câștigarea unei medalii în Super G-ul de la Jocurile Olimpice de la Beijing. În proba de coborâre de la Yanqing, schiorul de 32 de ani a ocupat locul 6.
Paris a adunat 41 de podiumuri în Cupa Mondială, cu 20 de victorii.
Beijing 2022
Orașul Beijing a predat ștafeta orașelor Milano și Cortina D'Ampezzo, pentru JO de iarnă din 2026
20/02/2022 LA 13:25
Italienii de la Gazzetta dello Sport au dezvăluit câteva repere importante din viața lui Dominik Paris, suporter al lui AC Milan.

A lucrat ca zidar, dar sportul l-a salvat

Născut în zona de nord a Italiei, aproape de munți, Dominik și-a pus repede schiurile în picioare, la trei ani și jumătate deja lua lecții de schiat. Și a avut rezultate rapid, a câștigat primele concursuri de la 6 ani. A fost admis în echipa zonală de schi, în Tirolul de Sud. A început să lucreze ca zidar, dar nu a fost nevoit prea mult să muncească, dedicându-se sportului profesionist.

Are propria-i formație de muzică

Una dintre marile pasiuni ale campionului italian este muzica heavy metal. Acest lucru l-a determinat să se alăture unei formații numită „Rise Of Voltage”. Partenera lui, Kristina Kuppelwieser, a povestit mai multe pentru cei de la Gazzetta: „În casa noastră din Santa Valburga, în Val d'Ultimo, am creat o sală în care ei repetă. Și mie îmi place muzica dură, dar a lor este heavy metal, foarte grea!”

Ciobănaș cu 300 de oi

Punctul de cotitură în cariera lui Dominik? La 18 ani, Dominik își petrece vara lucrând ca cioban într-o cabană elvețiană de pe pasul Splugen. Își ordonează apoi cariera și ajunge să participe la primele concursuri în Cupa Europei 2007, tot atunci venind și primele succese. Este selectat apoi în lotul lărgit al Utaliei și merge la primele concursuri de Cupă Mondială.

Cu soția sa e prieten din copilărie

Dominik și Kristina se cunosc de când erau copii (au crescut împreună în Santa Valburga, unde Domme a vrut să-și construiască casa. S-au căsătorit și au doi copii: Niko (născut în 2018) și Lio (născut în 2020). Pentru Diminik sportul este doar distracție, iar Cristina spune că o caracteristică puternică a personalității sale este liniștea: "Nu se grăbește. Își face planuri, niciodată pe termen lung, și le duce la o încheiere. Fără să se agite. La fel procedează și în schi.”

Master chef și în bucătărie

Soția sa, Kristina, spune că Domme e as și în bucătări: „El este cel care gătește când e acasă, întotdeauna i-a plăcut. Odată mi-a spus că dacă nu merge bine cu schiul, se va dedica artei culinare. Gătește bine totul, mai ales carnea. Piesa de rezistență este gulașul cu piure de cartofi. Și preferă mâncărurile tradiționale, chiar dacă călătorește și a călătorit mult, nu-i place să experimenteze", a povestit Kristina.
Pe Dominik îl vedem în această dimineață, de la ora 5:00, în direct la Eurosport, în proba de Super G de la Jocurile Olimpice.
Jocurile Olimpice de iarnă Beijing 2022 se desfășoară în perioada 4-20 februarie și pot fi urmărite integral pe Eurosport și Eurosport Player.
Beijing 2022
Festivitatea de premiere la schi fond masculin, 50 de km
20/02/2022 LA 13:09
Beijing 2022
Festivitatea de premiere la schi fond, 30 de km feminin
20/02/2022 LA 13:00