Maria Constantin a terminat pe locul 45 proba de slalom uriaș din cadrul competiției olimpice de schi alpin. Sportiva din Predeal a avut numărul 76 la startul probei și a terminat prima manșă pe locul 50. În manșa secundă, schioarea din România a avut al 45-lea și a terminat competiția pe locul 45, cu timpul general de 2:18.50.
La doar 21 de ani, la prima sa competiție majoră din carieră, Maria spune că nu va uita niciodată ceea ce a trăit în China. La noapte ea va lua startul și în cursa de slalom. Va pleca în cursă a 79-a din cele 88 de schioare.
”Nu-mi vine să cred cee ace am putut trăi aici, în China. Parcă visez. Nu ai cum să nu fii impresionat! Azi, la antrenament, am stat lângă lotul masculin al Italiei. Am vorbit cu Christof Innerhofer. M-a întrebat ce fac. Și toți cei din lot, antrenori, sportivi, au vorbit cu noi. Și-au lăsat capul la noi, cum se spune, ei care nu sunt de rangul nostru în schiul alpin. Este ceva extraordinar”, povestește Maria.
Beijing 2022
Orașul Beijing a predat ștafeta orașelor Milano și Cortina D'Ampezzo, pentru JO de iarnă din 2026
20/02/2022 LA 13:25
Când era în sala de forță, în Satul Olimpic, a venit la ea un preparator fizic din echipa Franței. ”M-a întrebat câți ani am, că i s-a părut că sunt foarte tânără. Apoi mi-a arătat cum să fac un exercițiu corect. Este o lume aparte, oamenii sunt atât drăguți, de sociabili, te ajută”, spune mirată Maria.

"Și elvețiencele au fost drăguțe. Ne-au încurajat!"

Și partea frumoasă a lucrurilor nu s-a încheiat aici pentru tânăra româncă. Elvețiencele Lara Gut și Michelle Gisin s-au interest și ele de lotul României. ”Mi-au spus că trebuie să mă bucur de prima mea experiență la Jocurile Olimpice, că trebuie să învăț din fiecare cursă câte ceva”.
Sunt două nume uriașe din schiul mondial. ”Când au auzit câte perechi de schiuri avem noi și ce echipament, comparativ cu alții, și-au pus mâinile în cap. Mi-au spus doar să nu renunț, să muncesc și sigur rezultatele vor apărea”, a adăugat Maria.
Visează să o întâlnească și pe Mikaela Shiffrin, favorita ei din circuitul alb, dar și pe elvețianul Marco Odermatt, cel mai bun slalomist după părerea sa.

"Am un feeling bun înainte de slalom!"

Maria Constantin a fost pe pârtia pe care la noapte va concur la slalom. E aceeași pe care se întrec și băieții de la slalom. ”A fost doar o recunoaștere, am avut voie să schiem de sus până jos, de două ori fiecare. În ordinea de concurs. Puteai să faci viraje, dar nu erau montate porțile. Va fi o surpriză pentru toată lumea”, a dezvăluit Maria.
Își dorește, ca și la slalom uriaș, să facă două manșe bune și să termine în primele 40, dacă se poate. ”Mi-am propus să mă țin de planul meu, să las presiunea concursului deoparte. E o cursă foarte grea, dar am moralul sus. Am un feeling bun”, a spus românca pentru Eurosport.
https://i.eurosport.com/2022/02/08/3309392.jpg
Maria a explicat și cum e să schiezi pe zăpadă artificială, să faci acele întoarceri la slalom, practic pe gheață. ”E diferență față de zăpada normală, e cumva o pârtie înghețată. Dar ai puțină aderență, nu e ca și cum ai schia pe gheața în care se transformă câteodată zăpada normală”, a explicat Maria.

A avut COVID în luna decembrie

Maria Constantin s-a pregătit în ultimele luni în Austria și Italia. În decembrie, anul trecut, a trebuit însă să intre în izolare pentru că s-a invectat cu coronavirus. ”Am făcut doar antrenamente fizice, dar sper să fii revenit mai puternică”, spune ea.
A primit multe mesaje de încurajare din țară, multe de la copiii care fac și ei schi. ”Mi-au spus că vor să ajungă și ei la o ediție a Jocurilor Olimpice, așa cum s-a întâmplat în cazul meu. Le promit că, atunci când voi veni în țară, mă voi duce pe pârtie, alături de ei. Le mulțumesc și colegilor de la Universitatea Transilvania din Brașov, tuturor celor care sunt alături de mine. Înseamnă enorm pentru psihicul meu”, a încheiat Maria.
Cursa de slalom feminin va fi în această noapte, de la 4:15, prima manșă, și de la ora 7:00, manșa a doua. Jocurile Olimpice de la Beijing se pot urmări în direct pe Eurosport sau pe platforma Eurosport Player.
Beijing 2022
Festivitatea de premiere la schi fond masculin, 50 de km
20/02/2022 LA 13:09
Beijing 2022
Festivitatea de premiere la schi fond, 30 de km feminin
20/02/2022 LA 13:00