Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Surpriză în prima a Mondialelor de schi alpin! Brignone, aur la combinată. Shiffrin a ratat uluitor

Nicu Savin

Publicat 06/02/2023 la 16:12 GMT+2

Federica Brignone a cucerit primul său titlu mondial din carieră, reușind să câștige aurul la proba de combinată alpină, în prima zi a Campionatelor Mondiale de la Courchevel-Méribel (Franța). Mikaela Shiffrin era mare favorită, dar americanca a ratat inexplicabil chiar în manșa de slalom, proba sa favorită.

Evoluția care i-a adus italiencei Federica Brignone primul aur mondial din carieră

Prima zi a Campionatelor Mondiale de la Courchevel-Meribel (Franța) a adus și prima mare supriză. Competiția a început cu proba de combinată alpină, iar Mikaela Shiffrin, campioana en-titre, pornea ca mare favorită.
Prima manșă a fost cea de Super G, iar americanca s-a descurcat decent, având al 6-lea timp, la 96 de sutimi distanță de Federica Brignone, care a fost de departe cea mai bună. Diferența nu era însă insurmontabilă, pentru că la slalom Shiffrin îi este net superioară italiencei, dar și celorlalte sportive care au întrecut-o în proba mai rapidă: Ragnhild Mowinckel, Lara Gut-Behrami, Elena Curtoni și Ramona Siebenhofer.

Federica Brignine, primul aur mondial din carieră! Shiffrin a ratat incredibil

În manșa a 2-a, cea de slalom, Brignone a evoluat prima și a obținut un timp excelent, punând presiune pe adversare. Mowinckel și Gut-Behrami nu au luat startul la slalom, iar Curtoni și Siebenhofer au avut un timp cumulat mult mai slab decât al Federicăi Brignone (1:57,47), astfel că doar Mikaela Shiffrin o mai putea învinge.
Americanca a recuperat treptat pe prima parte a traseului, iar la ultimul timp intermediar mai avea un handicap de numai 8 sutumi. Campioana mondială en-titre a clacat însă uluitor aproape de finish, ratând o poartă și totodată șansa de a-și apăra titlul cucerit acum doi ani la Cortina d'Ampezzo.
picture

Mikaela Shiffrin nu a luat medalie la combinata alpină, după ce a ratat o poartă în manșa de slalom

Brignone nu a mai avut nicio emoție ulterior și a celebrat astfel primul său titlu mondial din carieră. Italianca de 32 de ani a fost campioană mondială de juniori la combinată, dar la nivel de seniori nu avea de cât un argint la Mondiale, la slalom uriaș, în 2011. De asemenea, este prima italiancă ce urcă pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la proba de combinată alpină.
Pe locul doi s-a clasat Wendy Holdener, campioana mondială a probei în 2017 și 2019. Elvețianca a fost doar a 15-a în prima manșă, dar a recuperat incredibil, cu o prestație excelentă la slalom (a avut cel mai bun timp în manșa secundă). Podiumul a fost completat de austriaca Ricarda Haaser, care este la prima sa medalie din carieră la un Campionat Mondial.
Românca Ania Monica Caill a terminat pe locul 27 prima manșă, dar nu a mai luat startul și la slalom.
picture

Ania Monica Cail, pe 27 după proba de Super G din cadrul Combinatei alpine de la CM

Marți va avea loc proba de combinată alpină la masculin, iar fetele vor reveni în acțiune miercuri, când se vor decerna medaliile la Super G. Toate cursele de la Campionatul Mondial de schi alpin de la Courchevel-Meribel sunt în direct și în exclusivitate pe Eurosport și aplicația Eurosport.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo