Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#SăptămânaCampioanelor Ana Maria Brânză – eroina cu spada la purtător din sportul românesc

Irina Aldea

Publicat 04/03/2021 la 11:39 GMT+2

Am ales ca primăvara Eurosport să continue cu una dintre cele mai frumoase povești ale sportului românesc. Ana Maria Brânză continuă, pe 4 martie, "Săptămâna Campioanelor", o săptămână în care ne propunem să ne sărbătorim campioanele așa cum se cuvine.

Ana Maria Brânză

Credit imagine: Eurosport

Începând de luni, la Eurosport a început "Săptămâna Campioanelor", iar prima campioană pe care am sărbătorit-o a fost Simona Halep, iar a doua personalitate uriașă a sportului românesc din această serie a fost Nadia Comăneci, gimnasta de aur a României. Azi, pe 4 martie, #SăptămânaCampioanelor continuă cu povestea Anei Maria Brânză, eroina din sportul românesc care ne-a bucurat sufletele de atât de multe ori prin prestațiile ei uimitoare de pe planșă.
Ana Maria Brânză, acum Popescu, sau "Brânzici", așa cum era poreclită încă din copilările, s-a născut pe 26 noiembrie 1984 în cartierul Rahova din București. Poate nu mulți știu, dar azi ne-am fi putut bucura de dublul de aur din tenis, Simona Halep – Ana Maria Brânză, dacă scrimera noastră ar fi ales la 10 ani să urmeze acest drum, însă sportul alb nu a fost pe placul Anei. Fratele ei mai mare a dus-o pe Ana în sala de scrimă din Complexul Sportiv Ghencea, iar atunci s-a produs dragostea la prima vedere cu sportul în care avea să scrie istorie mai târziu.
Holt Gold im Damendegen: Ana Maria Branza
Ana Maria Brânză a început să învețe artele scrimei cu floreta, aceasta fiind arma tradițională de învățare, însă a ales într-un final spada pentru că era singurul instrument pentru stângaci. Ana Maria Brânză a devenit campioana României după doar șapte luni de antrenamente, moment în care toată lumea a știut ce potențial are "cea mai scumpă Brânză a României", după cum chia rea glumea într-un interviu acordat în urmă cu mulți ani.
Am simţit, deşi aveam doar 10 ani pe atunci, că acolo este locul meu şi am rămas. Iniţial a fost dorinţa părinţilor de a-mi consuma energia într-un cadru organizat, iar după o perioadă am hotărât că vreau să urmez calea performanţei – Ana Maria Brânză

#SăptămânaCampioanelor Ana Maria Brânză, eroina de pe planșă

După ce a dat examenul de bacalaureat, Ana Maria Brânză a primit o șansă pe care cei mai mulți dintre sportive nu ar refuza-o: a primit o bursă pentru o universitate din Statele Unite ale Americii, însă a ales să rămână în România și să se pregătească pentru cele mai mari performanțe. Nu este un secret pentru nimeni că Ana Maria Brânză este una dintre sportivele care țin la patriotism mai mult decât la orice. Gestul pe care l-a făcut la Sheffield în 2011 vorbește de la sine: după câștigarea medaliei de aur pe echipe, aflată la festivitatea de premiere, din postura de căpitan al echipei, Ana a coborât de pe podium în semn de protest atunci când în loc de "Deșteaptă-te române" s-a intonat imnul comunist "Trei culori".
Ana Maria Brânză
Ana Maria Popescu (Brânză), campioană olimpică și de trei ori cea mai bună spadasină a lumii, a cucerit medalii după medalii în întreaga carieră, fiind întotdeauna hotărâtă să nu lase niciodată steagul jos. Performanța pentru Ana a reprezentat o medalie de argint la Jocurile Olimpice de la Beijing în 2008 (individual), o medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro în 2016 (pe echipe), două medalii de aur la campionatele mondiale de la Paris (2010) şi Catania (2011), argint la Moscova (2015), 7 medalii de aur, individuale sau pe echipe, la campionate europene desfăşurate în perioada 2006-2016 şi multe altele. În plus, Ana Maria Popescu a fost declarată cea mai bună spadasină a lumii în anii 2008, 2009 şi 2013.
"Fiecare competiţie îţi aduce o emoţie aparte, dar medalia de aur câştigată la Campionatul Mondial din 2001, la Gdansk, în Polonia, cred că a avut cea mai mare încărcătură emoţională. Eram pentru prima dată pe cea mai înaltă treaptă a podiumului şi imnul cânta pentru mine. De acolo a început cu adevărat drumul meu. Cu siguranţă, printre momentele dragi se regăsesc medalia de bronz cucerită în 2002 la campionatul mondial de seniori, deşi abia terminasem perioada junioratului, medalia de argint obţinută la Jocurile Olimpice de la Beijing 2008, aurul de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016 şi, nu în ultimul rând, medalia de argint de la Campionatul Mondial din Wuxi, din 2018, care a fost răsplata pentru un an întreg de pregătire, speranţe şi totodată confirmarea că locul meu este încă pe planşa de scrimă" - Ana Maria Brânză
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo