De mult nu am avut o ediție de Campionat Mondial în care cei mai buni jucători din lume să fie aproape de forma maximă. Ca atare, Campionatul Mondial de snooker din acest an se anunță un spectacol pe cinste, iar breakurile de peste 100 de puncte sunt garantate.
Eurosport vă prezintă un preview a ceea ce urmează în următoarele două săptămâni și trei zile: un spectacol de cel mai înalt nivel, nervi întinși la maximum, dramatism și, de ce nu, surprize.

Campionatul Mondial de Snooker 2021 | Marii favoriți

Snooker
Mădălin Gal și Eduard Riti, câștigătorii Century Snooker Open si RST Junior League – Etapa 3
17/05/2022 LA 11:56
1. Ronnie O'Sullivan - "The Rocket"
Considerat deja de mulți cel mai bun jucător din istorie, Ronnie pare că "a uitat" că a ajuns la 45 de ani și etalează în continuare un snooker de cel mai înalt nivel. După titlul cucerit anul trecut, "Racheta" are în minte un singur lucru, deși a evitat să o spună răspicat, pentru a evita presiunea: egalarea recordului lui Stephen Hendry, de 7 ori campion la Crucible.
În ultimul mare turneu înainte de Campionatul Mondial, Tour Championship, "Racheta" a fost învins fără drept de apel de Neil Robertson, în ultimul act. A fost a 5-a finală pierdută în acest sezon, după cele de la Northern Ireland Open, Scottish Open, Welsh Open și Players Championship.
Destui specialiști au vorbit despre lipsa de concentrare a "Expresului din Essex" sub presiune, ceea ce i-ar crea un mare handicap în perspectiva Mondialului care debutează sâmbătă la Eurosport, însă Ronnie are o altă variantă.
"Cred că în două dintre finale am jucat bine - cu Judd (n.r.Trump) și Jordan Brown. În celelalte, am fost departe de nivelul meu obișnuit. Nu am jucat suficient de bine și ceea ce au făcut adversari a fost impresionant. Probabil că aș fi putut să țin acele partide mai strânse, dar nu a fost să fie, nu prea mă gândesc la asta, nu o să mor că am pierdut. Am fost învins cu 10-4 de Neil. Probabil că aș fi putut să pierd cu 10-7 sau 10-8, dacă îmi dădeam sufletul la masa de snooker. Dar nu am fost pregătit să fac asta, am înțeles că nu e ziua mea. Uneori zeii snookerului aleg dinainte ce urmează să se întâmple, poate e mai bine să nu interferez cu ei. Mereu urmează un turneu viitor unde pot să îmi iau revanșa", a spus Ronnie O'Sullivan într-un interviu pentru Metro.
https://i.eurosport.com/2021/04/15/3114820.jpg
Cele 5 finale pierdute au darul să îi alimenteze pozitiv moralul, pentru că Ronnie nu a fost la nivel maxim în acest sezon. Să știe că poate fi mereu în top, chiar și când evoluează mai slab, e un atu extrem de important în perspectiva a ceea ce urmează la Crucible. La Campionatul Mondial, O'Sullivan încearcă egalarea recordului istoric al lui Stephen Hendry, de 7 titluri, însă va avea o misiune complicată: Neil Robertson, John Higgins și Judd Trump sunt în mare formă și cu siguranță îi vor da o replică pe măsură.
"Am spus mereu că, pentru a fi la un nivel bun în circuit, trebuie să faci măcar trei sferturi de finală într-un sezon. Dacă nu reușești, ar trebui să începi să îți pui întrebări, înseamnă că e ceva care nu funcționează. Pentru mine, să ajung în 5 finale a fost excepțional, mai ales că am fost în majoritatea turneelor destul de departe de forma mea maximă. Asta îmi dă mare încredere, înseamnă că vor mai urma și alte trofee importante pe care să le câștig", a mai spus Ronnie.
2. Judd Trump - "The Ace"
Înainte de pandemie, Trump părea că nu are cum să scape un nou titlu de campion mondial în 2020, învingându-și toți adversarii fără drept de apel.
Din păcate pentru el, după reluarea sezonului, nu doar că nu a putut să își apere titlul cucerit în 2019, dar a avut ceva oscilații de formă, semn că nu mai este la fel de concentrat.
Un maestru al jocului de atac, capabil să facă breakuri mari la fel ca O'Sullivan în clipele de glorie, "Asul din pachet" și-a pus la punct în ultimii ani și jocul de siguranță. Nu mai atacă orice bilă și preferă uneori să joace la snooker, semn că s-a maturizat.
La fix 10 ani de când a jucat prima finală la Sheffield (pierdută greu, cu John Higgins), numărul unu mondial vrea să își treacă în palmares al doilea titlu de campion mondial. Iar turneele câștigate în ultimul an și jumătate - English Open, Northern Ireland Open, Gibraltar Open, World Grand Prix, German Masters - îi dau toate motivele să spere, chiar dacă în ultimele luni nu a părut să mai fie la același nivel.
https://i.eurosport.com/2021/03/28/3019751.jpg
3. Neil Robertson - "The Thunder from Down Under"
Schimbarea de look a adus și o schimbare impresionantă în jocul sportivului de 39 de ani. Neil Robertson e considerat de unii specialiști principalul favorit la Campionatul Mondial, inclusiv Ronnie O'Sullivan numărându-se printre cei care îl indică pe australian drept jucătorul cu cele mai mari șanse.
Jucătorul de la Antipozi a reușit în finala de la Tour Championship, cu Ronnie (10-4), cinci break-uri de 100 de puncte și a câștigat șase jocuri consecutive, în sesiunea de seară. A fost al 20-lea titlul din carieră pentru cel care s-a impus în acest sezon și la Campionatul Regatului Unit.
"Nu am văzut niciodată pe nimeni jucând atât de bine. Felul în care a mânuit tacul a fost minunat. Parcă ar fi jucat pe o masă de biliard. Nu am putut concura cu acest joc. A trebuit doar să mă așez și să mă bucur de această evoluție uimitoare", a declarat campionul mondial O'Sullivan, după meci.
4. John Higgins - "The Wizard of Wishaw"
De patru ori campion mondial, Higgins are, ca și O'Sullivan, 45 de ani. Nici în cazul lui trecerea timpului nu a dus la slăbirea nivelului, dimpotrivă.
Scoțianul este un specialist la Crucible, unde, pe lângă cele 4 finale câștigate, a mai pierdut alte 4 ultime acte (3 la rând, 2017, 2018, 2019). Mulți au fost de părere că John va capota după ultima finală pierdută la Campionatul Mondial, în fața lui Trump, dar "Vrăjitorul din Wishaw" a arătat în această primăvară poate mai bine ca niciodată. A strălucit la Players Championhip, unde s-a impus în fața lui Ronnie, într-o finală fără istoric, 10-3. De altfel, pe toată durata acelei competiții, Higgins a cedat doar 4 frameuri, o performanță aproape ireală.
Dintre toți marii favoriți de la Campionatul Mondial 2021, Higgins are poate jocul cel mai complex și complet. Experiența e de partea lui, însă sorții i-au hărăzit un tablou de concurs extrem de complicat. Încă din turul secund, scoțianul ar putea avea parte de un duel de 5 stele: în faţă se anticipează că îi va ieşi Mark Williams, de 3 ori campion mondial. Cei doi au jucat finala Campionatului Mondial de Snooker în 2018, galezul impunându-se cu 18-16. Apoi, dacă va ajunge în sferturi, John are parte de un posibil duel extrem de complicat: cu Mark Selby, triplu campion mondial. Ronnie l-ar aştepta, în teorie, în semifinale, pentru ca o eventuală finală să i-l aducă în faţă scoţianului pe Judd Trump sau Neil Robertson.
5. Mark Selby - "The Jester from Leicester"
Dacă ar fi să facem un clasament al primilor 5 favoriți, Selby ar deține, probabil, cele mai mici șanse. Totuși, englezul de 37 de ani nu poate fi scos din calcule niciodată. Are cel mai bun joc de siguranță din circuit și are un moral de competiție incredibil.
De trei ori campion mondial, Selby pare că a trecut peste dramatismul semifinalei de la Mondialul din 2020, când probabil se vedea deja campion mondial, înainte ca Ronnie să îi "fure" victoria cu o revenire de senzație. Marele său handicap e legat de traseul pe care îl are, fiind pe același sfert cu Higgins. Să îi învingi la același turneu pe Higgins, Ronnie O'Sullivan și Trump/Robertson pare ceva aproape imposibil pentru Mark, în acest moment.
Selby își va reveni cu greu după semifinala pierdută în 2020, e convins Ronnie, care a vrut să pună astfel presiune pe rivalul său.

Campionatul Mondial de Snooker 2021 | Pe cine văd specialiștii favoriți

De 6 ori finalist la Campionatul Mondial (între 1984 și 1994), Jimmy White e și el de părere că există nu mai puțin de 5 favoriți la câștigarea competiției în acest an și îi e greu să nominalizeze pe cineva drept jucătorul cu cele mai mari șanse să își treacă numele pe mult râvnitul trofeu. Cert e un lucru: nu vom avea un campion mondial în premieră, nimeni din noul val neavând cum să le pună probleme reale "titanilor".
"Ronnie O'Sullivan a fost în cinci finale în acest sezon, e clar că e în formă, John Higgins a arătat de ce e în stare la Players Championship, apoi mai sunt Judd Trump, Mark Selby și Neil Robertson, toți câștigători de turnee în acest sezon. Atât din punct de vedere al valorii, cât și al formei, ei sunt cei 5 mari favoriți. Nu e diferență mare între ei, astfel că va fi interesant să îi urmărim", a spus cel poreclit 'Whirlwind' pentru Eurosport.
Așa cum am precizat, Ronnie O'Sullivan și-a exprimat opinia în legătură cu marele favorit, nominalizându-l pe Neil Robertson, cel care nu i-a dat vreo șansă în ultimul act la Tour Championship. În schimb, Jimmy White e mult mai reticent în privința șanselor australianului, care, după ce s-a impus la Sheffield în 2010, nu a mai reușit evoluții constant consistente. Evident, englezul nu îl scoate din ecuație pe cel supranumit "The Thunder from Down Under", însă e de părere că toți cei 5 jucători nominalizați au șanse relativ egale.
"Niciunul dintre ei nu mi se pare un favorit clar. Robertson nu e prima oară când ajunge la Campionatul Mondial într-o formă excelentă, dar aici i-a lipsit ceva în ultimii ani. A pierdut la Higgins și apoi la Selby în ultimii ani, deși mulți îl vedeau și atunci favorit mare. Va fi un turneu în care e greu să spui cine va câștiga. Robertson e un jucător de clasă, fără îndoială, dar la fel sunt și Ronnie, Judd sau Mark. Am nominalizat 5 jucători care pot câștiga, sunt convins că dintre ei se va alege campionul mondial, însă toți mi se par cu șanse relativ egale", a mai spus fostul mare campion.

Campionatul Mondial de snooker 2021 | Rareș Sinca, cel mai bun jucător român, a prefațat competiția

Rareș Sinca, cel mai bun jucător român de snooker, a prefațat Campionatul Mondial, care va începe de sâmbătă, pe Eurosport 1 și Eurosport Player.

Campionatul Mondial de Snooker 2021 | Neal Founds: "Ronnie O'Sullivan are un sezon straniu"

Neal Foulds, fost mare jucător englez, în prezent specialist al Eurosport, a vorbit şi el despre favoriţi şi pare a miza pe Judd Trump. După un 2019-2020 încântător, englezul nu a mai evoluat la cel mai înalt nivel, dar cu siguranţă are toate atu-urile pentru a fi iar campion mondial.
"Ronnie are cel mai straniu sezon, foarte necaracteristic. A pierdut 5 finale și el nu e obișnuit să piardă partide pentru trofeu. Dar a fost foarte consistent și nu îl poți scoate din cărți niciodată la Mondial. Sunt mulți în formă și de o valoare apropiată. Când John Higgins a avut acea săptămână magică, toți au spus că el va fi omul de bătut dacă vrei să fii campion mondial. Acum, mulți îl văd pe Neil Robertson, după ce a făcut la Tour Championship. Dar eu m-aș uita la jucătorii de plan secund, care au fost foarte tăcuți în ultima perioadă. Trump e unul dintre ei. Judd cu siguranță va fi din nou campion mondial, de ce nu chiar anul acesta?", a spus fostul jucător.
Marele pariu al lui Neal este Mark Allen, locul 13 mondial, dar care are un joc foarte bun de siguranţă. Nord-irlandezul are o semifinală la Crucible, în 2009, şi, pe hârtie, nu ar trebui să se numere printre marii favoriţi, însă Foulds are un sentiment că el poate provoca surpriza.
"Eu am un sentiment aparte că Mark Allen va face un turneu mare. E într-o zonă de tablou grea, dar dacă trece de prima săptămână, va fi greu de bătut. Eu îl văd suficient de bun să câştige titlul de campion mondial", a mai spus Foulds.

Campionatul Mondial de Snooker 2021 | Cine ar putea fi surprizele

La fiecare ediție de Campionat Mondial există și surprize, chiar dacă acum e greu să vedem pe cineva din afara celor 5 jucători despre care am tot vorbit în semifinale. Totuși, iată cine ar putea să producă, în opinia noastră, câteva "victime" cu nume la Crucible 2021.
Kyren Wilson - "The Warrior"
Să nominalizezi finalistul de anul trecut la categoria "surpriză" poate fi considerat un non-sens de mulți, însă sportivul de 29 de ani a realizat în 2020 o performanță total neașteptată prin calificarea în ultimul act la CM.
Acum, având în vedere forma excepțională a celor mai buni jucători din lume, să ajungi în fazele finale e cu siguranță o surpriză, chiar dacă numele tău este Kyren Wilson.
Poreclit "The Warrior", englezul are nervii tari și poate face față excelent presiunii. Anul acesta nu a mai fost la fel de constant ca la Mondialul din 2020, dar a câștigat totuși Champions League și a făcut semifinală la Players Championship. În drumul spre semifinale ar avea de trecut de Neil Robertson, o dispută ce pare la prima vedere imposibilă, dar nu trebuie uitat faptul că australianul a sosit în mai multe rânduri la Sheffield în formă maximă, în ultimii ani, pentru a ieși prematur din competiție.
https://i.eurosport.com/2021/01/17/2973088.jpg
Yan Bingtao - "Yan the Man"
La doar 21 de ani, chinezul este marea speranță a snookerului mondial, mulți preconizând că în viitor Yan va fi campion mondial.
Anul trecut, Bingtao a participat pentru a doua oară la Campionatul Mondial și a ajuns până în 16-imi, unde s-a înclinat, după un meci dramatic, în fața lui Judd Trump (11-13).
Progresul său a fost și mai evident în acest an, când a câștigat incredibil Mastersul. "Yan the Man" are un sfert destul de greu, cu Trump posibil adversar în runda a 3-a, dar dacă va prinde o zi magică împotriva acestuia nimic nu trebuie exlus.
Lumea snookerului a făcut cunoștință cu Yan Bingtao în 2014, când acesta a devenit cel mai tânăr campion mondial din snooker la nivel de amatori. Avea doar 14 ani și prelua "coroana" de la conaționalul Zhou Yuelong, care se impusese la ediția precedentă, fiind cu un an mai vârstă decât Yan. China își anunța atunci o generație de senzație, având în vedere faptul că în 2013 finala Campionatului Mondial de amatori a fost disputată de doi jucători chinezi, iar între 2013 și 2015 patru dintre cele șase poziții în finalele acestei competiții fuseseră acaparate de jucători chinezi.
Însă, dincolo de fantasticul succes de la Mondialul din India, în fața lui Yan Bingtao se așternea o mare decepție, ce ar fi putut să îi compromită moralul. Titlul mondial îi asigurase biletul de acces în circuitul profesionist de snooker pentru sezonul 2015/2016, însă Yan nu a primit viza pentru Regatul Unit, fiind nevoit să rămână în China natală.
Abia un sezon mai târziu jucătorul născut la Zibo, în provincia Shandong din estul Chinei, a reușit să își înceapă oficial cariera în circuit, devenind primul jucător profesionist născut în anii 2000. Totodată, Bingtao a luat decizia de a urma pașii făcuți în adolescență de cel mai important produs al snooker-ului din China, fostul număr unu mondial Ding Junhui, mutându-se în Regatul Unit, mai exact la Sheffield, pentru a-și șlefui jocul și a-și da cea mai bună șansă în carieră.
Fără discuții, poate fi campion mondial. China este norocoasă să aibă un asemenea jucător. | John Higgins
Jack Lisowski - "Jack Pot"
Este jucătorul care a progresat poate cel mai mult în ultimii ani. Cel mai bun prieten al lui Trump, Jack a fost învins în ultimii doi ani de trei ori de numărul unu mondial în finalele disputate. Iar acum a căzut pe aceeași jumătate de tablou cu acesta și, în plus, îl așteaptă un posibil tur 2 cu Neil Robertson. Cu toate acestea, englezul de 29 de ani are un joc complet și pare în sfârșit capabil de lucruri mari la cel mai înalt nivel.
Între 2011 și 2018, Lisowski nu a reușit vreo finală în circuitul profesionist. De atunci, însă, a ajuns de 7 ori în ultimul act la competițiile la care a participat, fiind de o constanță impresionantă. Nu a câștigat încă un turneu pe puncte, dar în acest sezon a jucat trei finale: World Grand Prix, German Masters, Gibraltar Open.
Pe lângă cei 3 jucători pe care i-am ales, Mark Williams, Shaun Murphy sau Ding Junhui speră și ei la fazele finale de la Crucible, dar considerăm că nu au șanse atât de mari să ajungă acolo. Pentru că, fie forma, fie tabloul incredibil de greu (cazul galezului triplu campion mondial) fac improbabilă o performanță răsunătoare în acest an.

Tabloul de concurs la Campionatul Mondial de snooker 2021

Ronnie O’Sullivan (1) v Mark Joyce
Anthony McGill (16) v Ricky Walden
Ding Junhui (9) v Stuart Bingham
Stephen Maguire (8) v Jamie Jones
————————————
John Higgins (5) v Tian Pengfei
Mark Williams (12) v Sam Craigie
Mark Allen (13) v Lyu Haotian
Mark Selby (4) v Kurt Maflin
————————————
Neil Robertson (3) v Liang Wenbo
Jack Lisowski (14) v Ali Carter
Barry Hawkins (11) v Matt Selt
Kyren Wilson (6) v Gary Wilson
————————————
Shaun Murphy (7) v Mark Davis
Yan Bingtao (10) v Martin Gould
David Gilbert (15) v Chris Wakelin
Judd Trump (2) v Liam Highfield
Formatul competițional la Campionatul Mondial de Snooker
 • Turul 1: cel mai bun din 19 jocuri (primul la 10)
 • Optimi: cel mai bun din 25 de jocuri (primul la 13)
 • Sferturi: cel mai bun din 25 de jocuri (primul la 13)
 • Semifinale: cel mai bun din 33 de jocuri (primul la 17)
 • Finala: cel mai bun din 35 de jocuri (primul la 18)
Ultimele 10 finale de Campionat Mondial
 • 2020 - Ronnie O'Sullivan - Kyren Wilson 18-8
 • 2019 - Judd Trump - John Higgins 18-9
 • 2018 - Mark Williams - John Higgins 18-16
 • 2017 - Mark Selby - John Higgins 18-15
 • 2016 - Mark Selby - Ding Junhui 18-14
 • 2015 - Stuart Bingham - Shaun Murphy 18-15
 • 2014 - Mark Selby - Ronnie O'Sullivan 18-14
 • 2013 - Ronnie O'Sullivan - Barry Hawkins 18-12
 • 2012 Ronnie O'Sullivan - Ali Carter 18-11
 • 2011 - John Higgins - Judd Trump 18-15
Campionatul Mondial de snooker 2021 se desfășoară în perioada 17 aprilie - 3 mai, la Crucible, Sheffield, și e transmis în direct de Eurosport și Eurosport Player.
Snooker
Ronnie O'Sullivan și-a dezvăluit planurile. Obiectivul cel mare, un nou record mondial
12/05/2022 LA 12:47
Snooker
De la Crucible la RST Snooker Club, pentru CENTURY Snooker Open, în perioada 06-08 Mai
04/05/2022 LA 20:15