Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Deceniul lui Mark Selby. Cum a devenit noul campion mondial etalonul în snooker

Sebastian Ujica

Publicat 04/05/2021 la 09:06 GMT+3

Ronnie O'Sullivan va rămâne cel mai popular personaj din snooker, Judd Trump a avut un 2019 şi un 2020 fantastice. Însă ultimii 10 ani au fost dominați de un alt jucător: Mark Selby, de 6 ori numărul 1 mondial și, de aseară, de 4 ori campion mondial.

Mark Selby is through to the second round of the China Open

Credit imagine: PA Sport

Poreclit "The Jest from Leicester", Mark Selby este un jucător care divizează fanii snooker-ului. Englezul are un număr mare de suporteri, însă cei care nu îi sunt susținători, de cele mai multe ori îl antipatizează. Selby nu este genul de jucător care să provoace indiferență iar succesul avut în ultimul deceniu l-a adus în lumina reflectoarelor. Acum, e de 4 ori campion mondial şi e jucătorul văzut de unii specialişti cu cele mai mari şanse să îşi încheie cariera cu mai mult de 7 titluri mondiale cucerite (recordul lui Stephen Hendry). Cei din clasa "1992" (Ronnie O'Sullivan, John Higgins şi Mark Williams) se vor retrage, Judd Trump şi Neil Robertson clachează foarte des la Crucible, astfel că Selby îşi poate continua în următorul deceniu dominaţia.
"Ca să fii un jucător bun de snooker pe o perioadă lungă de timp, trebuie să înveți să câștigi când joci la un nivel mai slab. Așa vei avea o carieră lungă. Dacă trebuie mereu să dai totul, vei avea o carieră scurtă pentru că e imposibil pentru mintea umană să facă față la atât de multă presiune" spunea Ronnie O'Sullivan într-un interviu pentru Eurosport.ro. Nu o dată Ronnie a trimis "săgeți" către Selby pentru stilul său de joc. Frame-urile lungi cu lovituri dificile sunt specialitatea lui Selby. Jocul tactic de neegalat atrage o altă parte a publicului și îl îndepărtează pe cel care preferă break-urile importante în fiecare joc. Cert este că în ultimii 10 ani, Mark Selby a contrazis încontinuu afirmația lui Ronnie de mai sus și a reușit să facă asta deoarece pe plan mental este capabil să învingă orice adversar. Nu o dată Selby a revenit când meciul părea pierdut, nu o dată a reușit să-și epuizeze adversarul tactic până în punctul în care acesta a ratat și i-a dat oportunitatea să închidă jocul.
Selby a început ultimul deceniu cu o victorie la Masters, 10-9 cu Ronnie O'Sullivan, și l-a încheiat cu un alt succes istoric: victorie la Openul Scoției, al 17-lea turneu de clasament câștigat în carieră, Selby devenind primul jucător care triumfă la 2 turnee din cadrul Home Nations Series în același sezon. Între primul turneu al deceniului și ultimul, Selby a câștigat tot ce se putea câștiga. A mai triumfat încă o dată la Masters, de 2 ori la UK Championship, la turneele din China, la cel din Germania. La UK Championship 2013 a reușit al 100-lea break maxim din istoria snooker-ului și al 2-lea din carieră, iar în 2018 la Champions of Champions l-a reușit și pe cel de-al 3-lea al său.
picture

Scottish Open : Mark Selby a câștigat turneul în fața lui Jack Lisowski

Mark Selby, de patru ori campion mondial

Selby nu doar că a fost cel mai constant jucător în lumea snooker-ului în ultimul deceniu, însă a reușit să fie triumfător la Crucible de 4 ori, în 2014, 2016, 2017 şi 2021. Primul triumf a fost unul clasic pentru Selby, cel care a fost condus cu 8-3 și 10-5 înainte să se imună cu 18-14. Devenea al 10-lea jucător care câștigă toate cele 3 turnee din Triple Crown (Masters, UK Championship și Campionatul Mondial). Anul următor, după victoria la China Open, a început perioada de dominație: Selby a fost numărul 1 mondial timp de 49 de luni consecutive! A venit al 2-lea titlu mondial în 2016 în seara în care echipa sa preferată de fotbal, Leicester, a câștigat titlul în Premier League. Ding Junghui a fost cel învins, anul următor a venit rândul lui John Higgins să se încline în fața lui Selby.
picture

Mark Selby

Credit imagine: Eurosport

A venit apoi și o perioadă de "secetă". 18 luni fără un trofeu câștigat între 2018 și 2019, perioadă oprită de o victorie superbă la Openul Englez: 9-1 în finala cu David Gilbert după un meci perfect al lui Selby. A venit apoi și succesul la Glasgow, iar Selby încheia anul pe locul 4 mondial.
În 2020, cu probleme de concentrare, "Bufonul" a apelat la serviciile lui Chris Henry, cel mai mare antrenor din snooker, care le-a ghidat paşii lui Steve Davis şi Stephen Hendry şi care acum, de ani buni, se ocupa şi cu pregătirea mentală a celuilalt finalist de la Campionatul Mondial, Shaun Murphy. Cu acest mental coach alături, Selby s-a transformat. A ajuns în semifinale la Mondialul din 2020, unde a fost învins dramatic de Ronnie O'Sullivan, deşi a condus cu 16-14. Mulţi ar fi clacat, dar după doar câteva săptămâni, englezul revenea în arenă în noul sezon şi cucerea primul trofeu din stagiunea 2020-2021. Acum, la Crucible a fost de departe cel mai puternic. Deşi Bingham - în semifinale şi Muprhy - în finală i-au creat ceva probleme, Selby a fost cel mai puternic şi mai complet, cucerind al 4-lea titlu de campion mondial.
Mark Selby nu a avut un drum facil către top. A renunțat la școală la 16 ani, și-a pierdut tatăl din cauza cancerului și era înstrăinat de mama lui. A mizat totul pe snooker deși nu își permitea să se antreneze decât o dată pe săptămână din cauza lipsei banilor. Însă a muncit din greu iar acum este unul dintre cei mai de succes jucători de snooker.
Nu joc snooker pentru bani, joc pentru iubirea față de acest joc și pentru că asta își dorea tatăl meu să fac. Nu aș spune că am un talent nativ precum O'Sullivan sau alți jucători. Sunt unul dintre aceia care trebuie să muncească din greu și prefer să fie așa
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo