Articol scris de Cezara Paraschiv
128 de jucători se luptă, în perioada 21 – 28 iulie 2020, pentru 16 poziții pe tabloul principal. Noutatea propusă de World Snooker Tour constă în faptul că sportivii vor intra treptat în competiție, în funcție de locul pe lista capilor de serie. 64 de sportivi vor concura încă din primul dintre cele patru tururi de calificare, alți 32 de sportivi vor începe cursa de calificare în turul secund, iar ultimii 32 de jucători vor debuta direct în turul trei, aceștia din urmă având nevoie de doar două victorii pentru a pătrunde pe tabloul principal.
Din cauza pandemiei de coronavirus, șefii snookerului au decis să comprime puțin formatul calificărilor. Astfel, partidele din primele trei tururi se vor disputa în sistem “cel mai bun din 11 jocuri” (primul la șase), astfel încât fiecare duel să poată fi dus până la capăt într-o singură zi, din rațiuni sanitar-organizatorice.
German Masters
Judd Trump a intrat în scenă la Mastersul German cu un break superb, de peste 100 de puncte
ACUM 8 ORE
"Blestemul de la Crucible", adversarul lui Judd Trump. "M-am temut că voi pierde șansa asta"
Formatul consacrat va fi păstrat doar pentru celebra “Judgement Day” – runda finală a calificărilor, unde partidele se vor disputa pe sistem “cel mai bun din 19 jocuri” (primul la 10). Aceste ultime 16 meciuri se vor juca săptămâna viitoare, luni și marți. Eurosport și Eurosport Player transmit toate partidele de la Campionatul Mondial, pentru fanii snookerului.
Care sunt principalele puncte de atracție ale calificărilor?
Joe Perry, “omul care ar fi putut să îi ia locul lui Ronnie”
Când englezul Ronnie O’Sullivan a încercat să pună presiune pe organizatori, amenințând că va boicota ediția 2020 a Campionatului Mondial dacă această competiție va deveni cobai pentru autorități, în sensul de a permite în premieră după pandemie accesul fanilor la un eveniment organizat în sală, Joe Perry a răspuns cu umor: “sper, doar, să o facă înainte de începerea calificărilor”. Și asta pentru că, aflat pe locul 17 în clasamentul mondial, englezul în vârstă de 45 de ani ar fi promovat automat pe tabloul principal, fără a mai fi nevoit să joace în calificări. Racheta” a decis, totuși, că în ciuda faptului că este forțat să trăiască într-o bulă, izolat, merită să încerce să câștige un al șaselea titlu de campion mondial, astfel încât Perry rămâne în calificări.
Perry a consemnat cel mai bun parcurs al său la Crucible în 2008, când s-a oprit în semifinale, învins de Ali Carter. Acum, cei doi sunt principalii doi favoriți ai calificărilor pentru ediția 2020 a Campionatului Mondial.
Să joci calificări la Campionatul Mondial este o experiență teribilă. Sunt multe emoții, mulți nervi. Am ratat de câteva ori calificarea, la începutul carierei: ajungi să te întrebi dacă vei ajunge vreodată să joci la Crucible! Te termină din punct de vedere mental - Joe Perry, jucător de snooker
Cel mai tânăr participant din istorie
Iulian Boiko, din Ucraina, are doar 14 ani și devine cel mai tânăr participant din istoria calificărilor pentru Campionatul Mondial de Snooker. În primul tur, el îl va înfrunta pe Thor Chuan Leong, din Malaysia.
Jimmy White, eternul visător
De șase ori finalist la Campionatul Mondial, dar niciodată campion mondial, englezul Jimmy White speră ca, după ce a ratat de 13 ori consecutiv pătrunderea pe tabloul principal, să treacă în sfârșit de calificări și să își adauge în CV a 26-a prezență a carierei la Crucible.
În vârstă de 58 de ani, Jimmy White și-a câștigat porecla de “People’s Champion” după dezamăgirile trăite pe bandă rulantă la Crucible: cel mai aproape de trofeu a fost la a șasea și ultima sa finală, în 1994, când a fost învins în joc decisiv de scoțianul Stephen Hendry. Englezul, pe locul 123 acum în clasamentul mondial, îl va înfrunta în primul tur pe rusul Ivan Kakovsky.
Reanne Evans vrea premiera!
De 12 ori campioană mondială la snooker feminin, Reanne Evans a primit pentru a cincea oară un wildcard pe tabloul calificărilor pentru Campionatul Mondial de Snooker. Ea este deja prima femeie care a obținut o victorie în calificări, însă ambiția sportivei engleze, când va da start-joc în turul întâi al calificărilor, în fața fostului semifinalist de la Crucible, Andy Hicks, revenit în main-tour după o absență de 12 ani, va fi de a face în sfârșit pasul pe tabloul principal, pentru a doborî o barieră istorică în snooker și în sportul mondial.
“Călăul” lui O’Sullivan
James Cahill a produs în 2019 cea mai mare surpriză de la Campionatul Mondial: ajuns pe tabloul principal în ciuda faptului că, oficial, avea doar statut de jucător amator, englezul l-a învins în primul tur, 10-8, chiar pe Ronnie O’Sullivan. Acel meci i-a câștigat celebritatea lui Cahill, care în acest an revine în calificări, urmând să debuteze în primul tur împotriva belgianului Ben Mertens.
Foștii campioni
Ken Doherty și Graeme Dott sunt doi foști campioni mondiali care vor lua startul în calificările ediției 2020 a CM Snooker, începând cu turul doi și, respectiv, trei al tabloului preliminar. Pentru irlandezul KenDo, presiunea există, întrucât este amenințat cu ieșirea din main-tour dacă nu va trece de calificări la Campionatul Mondial, retrogradare cu care s-a mai întâlnit în 2017, la două decade după succesul de la Crucible din 1997.
Pariul Irlandei
Aaron Hill și-a devorat rivalii la Campionatul European U-21 din martie, înainte ca întreg sportul să fie pus în pauză forțată de pandemia de coronavirus. Irlandezul, în vârstă de 18 ani, are deja asigurat un loc în circuitul profesionist în sezonul următor.
Hill susține că s-a antrenat în toată perioada pandemiei pe masa de snooker pe care și-a comandat-o special pentru acasă. Va debuta în competiție în primul tur, avându-l ca adversar pe chinezul Feilong Chen, locul 94 în clasamentul mondial.

Programul complet al primului tur al calificărilor la Campionatul Mondial de Snooker

Mitchell Mann - Paul S Davison (învingătorul va juca cu Jamie Clarke)
Lukas Kleckers - Sydney Wilson (învingătorul va juca cu Sunny Akani)
Billy Joe Castle - Rory McLeod (învingătorul va juca cu Jordan Brown)
Barry Pinches - Dean Young (învingătorul va juca cu Craig Steadman)
Peter Lines - Connor Benzey (învingătorul va juca cu Luo Honghao)
Gerard Greene - Brian Ochoiski (învingătorul va juca cu Oliver Lines)
Fraser Patrick - Sean Maddocks (învingătorul va juca cu Ken Doherty)
Thor Chuan Leong - Iulian Boiko (învingătorul va juca cu Ian Burns)
Hammad Miah - Florian Nuessle (învingătorul va juca cu David Grace)
Amine Amiri - Hamza Akbar (învingătorul va juca cu Martin Gould)
Igor Figueiredo - Ian Preece (învingătorul va juca cu John J Astley)
Simon Lichtenberg - Adam Duffy (învingătorul va juca cu Mark Joyce)
Brandon Sargeant - Jake Nicholson (învingătorul va juca cu Jak Jones)
James Cahill - Ben Mertens (învingătorul va juca cu Sam Baird)
Alex Borg - Patrick Whelan (învingătorul va juca cu Liam Highfield)
Fan Zhengyi - Dylan Emery (învingătorul va juca cu Dominic Dale)
Chen Feilong - Aaron Hill (învingătorul va juca cu Alexander Ursenbacher)
Riley Parsons - Hayden Staniland (învingătorul va juca cu Andrew Higginson)
Kacper Filipiak - Andrew Pagett (învingătorul va juca cu Mike Dunn)
David Lilley - Antoni Kowalski (învingătorul va juca cu Elliot Slessor)
Jamie O'Neill - Oliver Brown (învingătorul va juca cu Michael White)
Eden Sharav - Daniel Womersley (învingătorul va juca cu Nigel Bond)
Andy Hicks - Reanne Evans (învingătorul va juca cu Sam Craigie)
Jackson Page - Chae Ross (învingătorul va juca cu Harvey Chandler)
Si Jiahui - Ross Muir (învingătorul va juca cu Ashley Carty)
Jimmy White - Ivan Kakovskii (învingătorul va juca cu Michael Georgiou)
Soheil Vahedi - Allan Taylor (învingătorul va juca cu Lee Walker)
Duane Jones - Christopher Keogan (învingătorul va juca cu Joe O’Cinnor)
Rod Lawler - Ross Bulman (învingătorul va juca cu Fergal O’Brien)
Adam Stefanow - Tyler Rees (învingătorul va juca cu Alfie Burden)
Ashley Hugill - Wu Yize (învingătorul va juca cu Robbie Williams)
Kishan H Hirani - Robin Hull (învingătorul va juca cu Louis Heathcote)
German Masters
Shaun Murphy, debut cu dreptul la Mastersul German! "Magicianul" a trecut în decisiv de Kurt Maflin
ACUM 8 ORE
European Masters
Ronnie O'Sullivan nu va participa la Mastersul Turciei din rațiuni financiare! Ce pretenții avea
ACUM 12 ORE