“Vrăjitorul” a arătat, o dată în plus, că și la 45 de ani, tacul îl ascultă. Iar Higgins recunoaște că simte o mare satisfacție de fiecare dată când primește o nouă confirmare că poate fi în top chiar și la această vârstă, într-o lume a sportului în care uzura tinde să își spună cuvântul din ce în ce mai mult. “Este minunat că jucătorii mai în vârstă joacă încă la un nivel înalt. Se pare că mereu joc bine la Campionatul Mondial, îmi dau tot sufletul aici”, declara John Higgins, în primele zile ale întrecerii din Teatrul Crucible.

Semnele de întrebare pentru John Higgins

John Higgins nu a mai câștigat vreun titlu din sezonul 2017/2018. În ultimele două stagiuni a jucat totuși trei finale, dintre care două de Campionat Mondial: Crucible – 2019 și finala CM de 6-bile roșii din acest sezon.
Snooker
Mădălin Gal și Eduard Riti, câștigătorii Century Snooker Open si RST Junior League – Etapa 3
17/05/2022 LA 11:56
Mai mult decât absența trofeelor, pe Higgins îl apasă fiecare despărțire de Crucible. Joi seară, l-a condus cu 11-10 pe Maflin, apoi a pierdut trei jocuri consecutive care l-au împins spre vestiare. Ochii lui John Higgins s-au umplut din nou de o amărăciune totală, în timp ce buzele și obrajii găseau totuși puterea de a păstra un zâmbet cald și sincer.
Un zâmbet venit și din mulțumirea faptului că, doar cu câteva ore înainte, reușise primul break maxim la Crucible după opt ani. Când voi lăsa complet în urmă acest turneu, când mă voi detașa, mă voi gândi la acest 147, dar în acest moment aș da break-ul maxim pentru un loc în sferturi. Cred că mai am în buzunar unul sau două astfel de break-uri. Dar nu cred că l-aș fi reușit dacă erau spectatori în tribună. Când te apropii de realizarea unui break maxim, spectatorii înnebunesc, la propriu, iar presiunea este imensă. Poate că am avut un pic de noroc că nu au fost spectatori”, a reflectat Higgins, aflat la al zecelea break maxim al carierei, dar la primul său 147 la Crucible. Ultimul jucător care reușise un 147 la Campionatul Mondial fusese un alt scoțian, Stephen Hendry, în 2012.
Higgins anticipase, de altfel, încă din momentul în care s-a revenit asupra deciziei de a permite accesul spectatorilor în arenă, că disputarea partidelor cu tribunele goale va oferi un cadru perfect pentru obținerea unui număr mai mare de break-uri mari. Iar el a reuțit exact tipul de moment magic despre care vorbea Ronnie O'Sullivan că îl ține motivat.

S-a îndreptat spre linia de finiș ca un buldozer

Ronnie O’Sullivan declara la finalul lunii trecute că decepția pierderii unei finale la Crucible este atât de mare, încât, dacă ar putea alege, ar prefera mai degrabă să fie învins mai devreme în turneu. John Higgins a vorbit la rândul său despre calvarul de a fi doar al doilea jucător la capătul finalei.
Iar meciurile strânse sunt cu atât mai dureroase, accentuează Higgins. "Am jucat opt finale la Crucible, am câștigat patru, am pierdut patru. Pierderea ultimelor trei finale a fost greu de digerat. Înfrângerea la Mark Selby a fost însă cea mai dezamăgitoare, pentru că mă aflasem la conducere. În ultimii doi ani am fost învins clar de cei mai buni jucători din turneu – Judd și Mark Williams”, declară Higgins.
Higgins pune, așadar, pe primul loc în topul decepțiilor duelul cu Mark Selby din 2017, tocmai pentru că prima sesiune și-a adjudecase cu 6-2, iar apoi condusese și cu 10-4 pe tabelă, fiind învins în cele din urmă de "Buffon" cu 18-15. În duelul cu Mafflin, Higgins s-a ridicat și s-a prăbușit din nou dureros, întrucât recuperase de la 4-7, pentru a se instala la conducere pe final, 11-10 (mai condusese în meci doar în debut, 1-0, 2-0 și 2-1).
Totuși, Higgins a avut puterea de a vorbi despre break-uri maxime care vor mai apărea în dreptul său, sugerând că, pentru moment, nu îa în calcul un gest extrem, ca al lui Stephen Hendry, care s-a retras brusc în 2012, după o înfrângere la scor, la doar câteva zile după realizarea unui 147 la Crucible.

Palmaresul lui Higgins în finalele de la Crucible

1998 John Higgins - Ken Doherty 18-12
2001 Ronnie O’Sullivan – John Higgins 18-14
2007 John Higgins – Mark Selby 18-13
2009 John Higgins – Shaun Murphy 18-9
2011 John Higgins – Judd Trump 18-15
2017 Mark Selby – John Higgins 18-15
2018 Mark Williams – John Higgins 18-16
2019 Judd Trump – John Higgins 18-9

Snooker
Ronnie O'Sullivan și-a dezvăluit planurile. Obiectivul cel mare, un nou record mondial
12/05/2022 LA 12:47
Snooker
De la Crucible la RST Snooker Club, pentru CENTURY Snooker Open, în perioada 06-08 Mai
04/05/2022 LA 20:15