Schi alpin – Soldeu
Finala sezonului 2018/19 de schi alpin a avut loc în localitatea Soldeu, în Andorra, un stat micuț situat în Munții Pirinei. Aici s-au desfășurat probele de coborâre, Super-G, slalom uriaș și slalom.
Cele două probe de viteză de la masculin au fost dominate de italianul Dominik Paris. El i-a întrecut la coborâre pe Kjetil Jansrud și Otmar Striedinger, însă a fost insuficient pentru a-l devansa pe Beat Feuz, elvețianul trecându-și în palmares micul glob de cristal.
Sporturi de Iarnă
Discovery Sports întărește oferta sporturilor de iarnă, în așteptarea Jocurilor Olimpice
07/10/2021 LA 16:24
În schimb, la Super-G, prin victoria sa și-a asigurat primul loc în clasamentul probei și mult râvnitul glob de cristal. Italianul i-a întrecut pe Mauro Caviezel și Vincent Kriechmayr.
În weekend s-au desfășurat probele tehnice, iar francezii s-au impus în ambele zile. Alexis Pinturault a câștigat slalomul uriaș, ajungând la al 23-lea succes din carieră, un nou record pentru Franța. Pe doi și trei au încheiat Marco Odermatt și Zan Krajnec.
Nu în ultimul rând, slalomul a confirmat încă o dată că avem un viitor pretendent în bătălia pentru marele glob de cristal după retragerea lui Marcel Hirscher. Așadar, un alt sportiv din Hexagon, Clement Noel, în vârstă de doar 21 de ani, a câștigat proba și a ajuns la trei victorii în acest sezon. Manuel Feller și Daniel Yule au completat podiumul.
Clasament final coborâre: 1. Feuz – 540 puncte, 2. Paris – 520 puncte, 3. Kriechmayr – 339 puncte.
Clasament final Super-G: 1. Paris – 430 puncte, 2. Kriechmayr – 346 puncte, 3. Caviezel – 324 puncte.
Clasament final slalom uriaș: 1. Hirscher – 680 puncte, 2. Kristoffersen – 516 puncte, 3. Pinturault – 469 puncte.
Clasament final slalom: 1. Hirscher – 786 puncte, 2. Noel -551 puncte, 3. Yule – 551 puncte.
Clasament general final: 1. Hirscher – 1156 puncte, 2. Pinturault – 1145 puncte, 3. Kristoffersen – 1047 puncte.
La feminin proba de coborâre a adus o surpriză la final. Austrica Mirijam Puchner a stabilit cel mai bun timp la final și a bifat al doilea succes al carierei. Viktoria Rebensburg și Corinne Suter au încheiat pe locurile doi și trei. Micul glob de cristal i-a revenit lui Nicole Schmidhofer.
Rebensburg a arătat o formă bună în primele zile de la Soldeu, reușind să se impună la Super-G în fața Tamarei Tippler și Federicăi Brignone. Aici globul de cristal i-a fost acordat Mikaelei Shiffrin pentru prima dată în carieră.
Și că tot am adus aminte de Shiffrin, americanca a fost (din nou) la înălțime în weekend la slalom uriaș și slalom. Sâmbătă, la slalom, Shiffrin nu a făcut o primă manșă bună, dar a recuperat în a doua și a bifat al optulea succes din cele 12 curse desfășurate în actuala stagiune. Locul doi i-a revenit lui Wendy Holdener, iar pe trei a terminat Petra Vlhova.
Apoi, duminică la slalom uriaș Shiffrin a fost constantă în ambele manșe, adjudecându-și la final din punct de vedere matematic micul glob de cristal. Ea a întrecut-o pe Alice Robinson, campioana mondială la juniori, și pe Vlhova. Concluzia sezonului se rezumă la această statistică: Shiffrin a devenit prima sportivă din istorie ce a cucerit în același sezon globul de cristal la general, Super-G, slalom uriaș și slalom.
Clasament final coborâre: 1. Schmidhofer – 468 puncte, 2. Venier – 372 puncte, 3. Siebenhofer – 354 puncte.
Clasament final Super-G: 1. Shiffrin – 350 puncte, 2. Schmidhofer – 303 puncte, 3. Weirather – 268 puncte.
Clasament final slalom uriaș: 1. Shiffrin – 615 puncte, 2. Vlhova – 478 puncte, 3. Worley – 460 puncte.
Clasament final slalom: 1. Shiffrin – 1160 puncte, 2. Vlhova – 877 puncte, 3. Holdener – 681 puncte.
Clasament general final: 1. Shiffrin – 2204 puncte, 2. Vlhova – 1355 puncte, 3. Holdener – 1079 puncte.
Sărituri cu schiurile – Lillehammer, Trondheim, Vikersund
În Cupa Mondială de sărituri cu schiurile s-a continuat toată săptămâna cu ultimele etape ale ediției cu numărul trei din circuitul Raw Air.
Stefan Kraft a confirmat forma bună din a doua parte a sezonului, impunându-se în concursul de la Lillehammer, acolo unde i-a devansat pe Robert Johansson și Ryoyu Kobayashi. Niponul și-a luat revanșa pe trambulina Granasen din Trondheim, acolo unde a bifat al 12-lea succes din acest sezon.
Clasamentul final din Raw Air s-a decis la Vikersund, cu o rundă pe echipe și una individuală. Slovenia a reușit să câștige concursul pe echipe după o pauză de mai bine de patru ani, asta datorită unor evoluții foarte bune ale lui Domen Prevc. Germania a încheiat pe locul secund și Austria pe locul trei.
Finalul Raw Air s-a desfășurat duminică, pe trambulina de zbor cu schiurile de la Vikersundbakken, unde Prevc a câștigat concursul pentru doar o zecime de punct în fața lui Kobayashi. Pentru nipon locul doi a fost suficient pentru a-și trece în palmares victoria la general în Raw Air. Totodată, Ryoyu a devenit matematic câștigător al marelui glob de cristal.
Clasament final Raw Air: 1. Kobayashi – 2461,5 puncte, 2. Kraft – 2458,6 puncte, 3. Johansson – 2351,6 puncte.
Clasament general: 1. Kobayashi – 1905 puncte, 2. Kraft – 1317 puncte, 3. Stoch – 1251 puncte.
Biatlon – Ostersund
Campionatul Mondial de biatlon a continuat cu probele de individual, ștafetă, ștafetă mixtă și start în bloc.
Germanul Arnd Peifer a făcut o cursă perfectă la individual, acolo unde nu a ratat nicio țină, trecându-și în palmares a cincea medalie de aur din carieră. Surprinzător, pe locul secund a terminat bulgarul Vladimir Iliev, iar pe trei Tarjei Boe.
În cursa feminină aurul i-a revenit reprezentantei gazdelor, Hanna Oberg, campioana olimpică a probei. Oberg nu a ratat nicio țină și i-a adus Suediei singura medalie de aur de la actuala ediție a Mondialelor. Lisa Vittozzi a luat argintul, iar franțuzoaica Justine Braisaz bronzul.
Joi s-a desfășurat proba mixtă pe echipe, iar Norvegia a dominat copios proba, devansând la final naționalele Germaniei și Italiei.
Sâmbătă a fost o nouă zi dominată de norvegieni la Campionatul Mondial, sportivii din țara nordică câștigând aurul atât la masculin, cât și la feminin. La băieți podiumul a fost completat de Germania și Rusia, iar la fete de Suedia și Ucraina.
Ultima zi a mondialelor a fost dedicată probelor cu start în bloc. Dorothea Wierer a bifat cel mai mare succes din carieră, devansându-le pe Ekaterina Yurlova și Denise Hermann, în timp ce la masculin s-a impus tot un sportiv din Italia, Dominik Windisch, urmat de Antonin Guigonnat și Julian Eberhard.
Sporturi de Iarnă
Prima reacție a lui Daniil Medvedev, după ce a câștigat Turneul Campionilor: "Ce meci!"
22/11/2020 LA 21:20
Sporturi de Iarnă
Eisenbichler a câștigat prima etapă din Cupa Mondială. Dezamăgire pentru campionul ediției trecute
22/11/2020 LA 18:21