Alexandra Dulgheru, ocupanta locului 807 în clasamentul mondial, a acordat de curând un interviu pentru WTA, în care a vorbit despre cum este viața ei în prezent, despre modalitățile pe care le încearcă pentru a reveni în circuitul feminin de tenis. Este destul de greu să ții pasul în prezent cu Alexandra, asta pentru că activitățile ei zilnice sunt nenumărate și pline de provocări.
În acest moment, ea este jucătoare de tenis, pictoriță, artistă și uneori și comentatoare la TV. Odată ce a pătruns în Top 30 WTA și a cucerit două titluri în circuitul mondial (Varșovia 2009, 2010), Alexandra Dulgheru nu se gândește să renunțe la cariera ei și vrea sa-și mai dea o șansă. Alex a vorbit deschis despre cea de-a patra operație pe care a suferit-o la genunchi și despre cum a devenit arta o totală terapie” în cele mai grele momente pe care le-a întâlnit de-a lungul carierei.

Alexandra Dulgheru, despre recuperare și timpul petrecut departe de terenul de tenis

Tenis
Cum arată clasamentul WTA: Locul ocupat de Simona Halep + saltul uriaș făcut de Alexandra Dulgheru
17/05/2021 LA 08:02
Dulgheru a evoluat în 2019 în doar cinci turnee, iar mai apoi a simțit o durere ascuțită la genunchiul drept. Având deja la activ trei operații – inclusiv una în noiembrie 2018 care a ținut-o departe de Australian Open-ul de anul acesta, românca a hotărât să-și oprească sezonul în aprilie după turneul de la Istanbul, s-a retras de la Roland Garros și apoi a mers din nou la operație – cu speranța că este pentru ultima dată. Pe lângă așteptarea de a primi ok-ul din partea doctorilor, Alexandra a făcut ceva ce și-a dorit dintotdeauna, să exploreze locuri noi în România.
“A fost o accidentare dificilă, nu a fost ușor nicio clipă. Dar din punct de vedere al recuperării, totul a mers foarte bine. Vreau să spun că sunt 100% acolo, pregătită să revin și să-mi pun corpul la punct. Au fost momente în care m-am simțit mai bine și am încercat să forțez puțin mai mult, iar a doua zi genunchiul mi s-a umflat... Trebuie să-mi dau timp să mă recuperez, nu pot grăbi nimic. Sunt multe locuri în România pe care nu le-am vizitat deocamdată. Am vizitat toată lumea, însă nu și țara mea. Știu că România are o istorie foarte frumoasă, multe scenarii cu adevărat impresionante. Dar acum, că le văd – și este doar o mică parte din ea – este absolut minunat”, le-a spus Alexandra jurnaliștilor de la WTA printr-un apel telefonic.

Alexandra Dulgheru, despre pasiuni și dorințe

Alexandra a fost născută în București, tatăl ei este pilot de avion, iar mama ei coordonatoare de zbor. Ea însă a arătat o aptitudine pentru tenis de când era mică. Alexandra a pus pentru prima dată mâna pe o rachetă la vârsta de patru ani, a crescut lovind mingea pe terenurile de lângă casa ei și a arătat de la început că talentul ei este unui promițător. În același timp, un alt talent a ieșit la iveală.
“Arta a fost pasiunea mea de când eram doar un copul. La început, desenele mele erau normale, nu aveau nimic special. Dar apoi, încet încet, am realizat că pot cu adevărat să desenez cu o foarte mare acuratețe. Apoi am înțeles că este parte din mine, o pasiune. Mi-a plăcut. Nu am fost la nicio școală, deși am vrut să fac asta. Sunt destul de sigură că dacă aș merge la o școală de artp, aș învăța tehnici noi. Dar nu, totul este talentul meu, coordonarea mână-ochi pe care o am. Fac puțin din tot. Am pictat pe papirus, pe hârtie egipteană. Am pictat pe haine, pe hârtie normală, fac de toate. Pot să desenez pe orice, chiar și pe perete”
Alexandra recunoaște că are mai mult timp pentru a lucra la creațiile ei, dar spune de asemenea că arta a devenit o scăpare vitală din gândurile care o măcinau, gânduri cu privire la forma ei fizică, probleme care au împiedicat-o să joace la cel mai înalt nivel: "Pentru mine, atunci când nu joc tenis, să desenez este de asemenea o mare provocare. Acea parte vrea atenție, și este parte din mine. Așa că într-un fel mă simt completă. Știu că nu sunt doar o jucătoare de tenis.”

Alexandra explică de unde vine sensibilitatea de la genunchi

“Am avut mereu o sensibilitate la acest genunchi. Este de asemenea un rezultat al muncii din copilărie. Când eram mai tânără, în Europa de Est mentalitatea este axată pe foarte multă muncă. Antrenori, preparatori... toți vor foarte mult de la tine, iar recuperarea nu este la cel mai înalt nivel. Atunci nu exista educația aceea privind recuperarea. Asta s-a întâmplat, am forțat prea mult cu foarte puțină recuperare, și chiar când am câștigat la Varșovia în 2009, până în acel moment aveam deja probleme la genunchi”, a mai spus Alexandra pentru WTA.
Obiectivul ei este să revină pe terenul de tenis până la finalul anului și să începe 2020 în forță pentru a-și îmbunătăți locul din clasament. Ea se află acum în afara Top 800 WTA. Ceea ce o face pe Alexandra să fie optimistă este faptul că simte că poate reveni mai bine decât a făcut*o în trecut: “De fiecare dată când revin, îmi demonstrez mie că o pot face. Cred că pot fi chiar mai bună decât am fost, chiar dacă e pentru o perioadă scurtă. Motivația mea este acolo, e aceeași ca după fiecare operație. Acum sper să fie ultima mea intervenție chirurgicală pe care o îndur. Îmi voi da o șansă din noi. Să evoluez în circuit pentru mai mulți ani ar fi frumos. Apoi voi vedea ce voi face, acum acesta este planul meu, să revin”, a concluzionat sportiva în vârstă de 30 de ani.
Tenis
Alexandra Dulgheru, victorie uriașă în Franța! Succes în fața unei adversare mult mai bine clasată
14/05/2021 LA 14:19
Tenis
Alexandra Dulgheru, revenire cu succes, după 2 ani de pauză! Victorie în 2 seturi pentru româncă
17/03/2021 LA 14:31