Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Rafael Nadal: "Accidentarea mea nu poate fi vindecată complet, dar am putut juca o lună"

Andrei Nicolae

Publicat 31/01/2022 la 09:26 GMT+2

Rafael Nadal a câștigat Grand Slam-ul cu numărul 21 din carieră. După ce și-a tras sufletul în urma titlului cucerit la Melbourne și a îndeplinit toate obligațiile care revin unui campion, spaniolul a ajuns și la conferința de presă, unde a vorbit pe larg despre acest succes uriaș.

Rafael Nadal

Credit imagine: Eurosport

În urmă cu câteva săptămâni, Rafael Nadal era creditat cu puține șanse să câștige turneul de Grand Slam de la Australian Open. Venea după o accidentare dură care l-a ținut pe margine câteva luni, s-a infectat și cu covid, iar forma lui sportivă reprezenta un mare semn de întrebare.
Pe parcurs ce a avansat însă în turneu, și-a recâștigat încrederea în forțele proprii, și-a găsit ritmul, iar în finală a jucat ca-n vremurile lui cele mai bune, chiar dacă în prima parte a comis multe erori neforțate. Rafa a revenit incredibil de la 0-2 la seturi contra lui Daniil Medvedev, iar după aproximativ 5 ore și 30 de minute de luptă fabuloasă, a devenit primul om din istorie cu 21 de titluri de Grand Slam.
picture

Rezumatul unui meci fabulos, Rafael Nadal - Daniil Medvedev. A "plouat" cu momente fascinante

Rafel Nadal: "Fără îndoială, aceasta a fost cea mai mare revenire din întreaga mea carieră"

A fost aceasta și cea mai mare revenire a lui Rafa într-un joc, din întreaga carieră?
"Dacă puneți laolaltă toți factorii: cum s-au desfășurat evenimentele anterioare, stadiul turneului, semnificația istorică... Fără îndoială, aceasta a fost cea mai mare revenire din întreaga mea carieră. Cu siguranță, acesta este un rezultat neașteptat, cel puțin pentru mine. Nu mă așteptam la nimic când am venit în Australia. Dar am avut o seară atât de emoționantă. Nici nu-mi amintesc tot ce s-a întâmplat în finală. Am fost foarte obosit în timpul jocului, dar sprijinul publicului mi-a dat energie. Am simțit acest sprijin în interior și ea m-a ajutat pe tot parcursul meciului", a răspuns Rafa Nadal la întrebare la conferința de presă, citat fiind de gotennis.ru.
Jucătorul spaniol a fost întrebat cum a revenit în joc, într-un moment în care Medvedev se îndrepta spre titlu. Jucătorul rus a fost în setul trei la două game-uri distanță de trofeu (4-3), dar Rafa a câștigat apoi trei game-uri consecutive, iar de acolo istoria s-a schimbat.
"Cum am revenit în joc? Nu știu, situația era critică. Dar acesta este sportul, este imprevizibil. Având în vedere cum mergeau lucrurile, părea că o înfrângere în trei seturi era rezultatul normal. Pe de altă parte, am avut șanse mari să iau al doilea set. Nu știu, tocmai mi-am spus în timpul meciului că am pierdut de atâtea ori aici, având șanse bune la un moment dat, uneori doar am avut ghinion. Acum am vrut să cred până la capăt. Am vrut doar să-mi dau o șansă. Asta am făcut. M-am luptat, am continuat să cred, am încercat să găseasc o cale de ieșire. Desigur, am avut noroc pentru că în setul trei am salvat trei mingi de break (n.r. la scorul de 2-3, Nadal a avut 0-40 pe propriul serviciu). Sunt multe momente care pot predetermina rezultatul unei astfel de finale. În această situație, Medvedev a avut un mare avantaj. Eu am fost în această situație în 2012. Da, și în 2014, când a apărut o accidentare. Și în 2017... Nu voi putea uita jocul de azi (n.r. finala de ieri). Simt că am fost și foarte norocos acum. Dar, de asemenea, simt că am luptat din greu și am muncit din greu pentru a reveni în circuit și a-mi oferi șansa de a juca din nou", a comentat Rafael Nadal.

Cum a comentat Rafa: "Simți că ai devenit cel mai mare jucător al tuturor timpurilor?"

Întrebat dacă a devenit acum cel mai mare jucător al tuturor timpurilor, spaniolul a precizat: "Părerea mea nu s-a schimbat. Desigur, aceasta este o realizare uimitoare și înseamnă foarte mult pentru mine. 21 este un număr special. Nu voi spune niciodată că merit să câștig mai mult decât alții, pentru că sunt mulți jucători care se luptă și sunt și ei demni. Sunt mândru de atitudinea mea, pe care am avut-o în ultimele șase luni. Sunt mândru de lupta mea pentru un loc pe teren. Am avut momente grele, conversații grele. Sunt onorat că am primit această șansă și mă simt norocos că am reușit să obțin un alt rezultat special în cariera mea. Chiar nu-mi pasă dacă sunt cel mai bun sau nu, astăzi nu mă gândesc la asta. Pentru mine, principalul lucru este să mă bucur de acest rezultat. Este al doilea titlu al meu în Australia. Desigur, atunci când câștigi primul tău major, este o mare bucurie, dar cu cât îmbătrânești, cu atât poți savura mai mult. Acum simt importanța acestui succes mai mult decât în tinerețe. Acum pot să mă bucur de succes mai mult, fără să mă gândesc la viitor".
Russia's Daniil Medvedev reacts after winning the second set against Spain's Rafael Nadal during their men's singles final match on day fourteen of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 30, 2022.
Daniil Medvedev a evidențiat faptul că a avut probleme din cauza publicului în finală. "Cred că Daniil este un campion minunat, a acceptat cu demnitate această înfrângere. Nu pot decât să-i mulțumesc, pentru că seara a fost cu adevărat grea pentru el. Știu ce fel de emoții, trăiri a avut, pentru că eu însumi am fost într-o astfel de situație. El a fost întotdeauna amabil cu mine. A înțeles ce zi importantă este aceasta pentru mine și ce înseamnă acest titlu pentru mine. Nu știu dacă publicul l-a influențat. Desigur, este întotdeauna bine să ai publicul de partea ta. Acum am avut un sprijin nebun. Dar chiar cred că el va avea un viitor de succes. El va simți dragostea publicului, pentru că o merită", a comentat Rafa acest subiect.

Rafael Nadal nu a simțit dureri la picior în timpul finalei

Dincolo de Slam-ul cu nr. 21 obținut la vârsta de 35 de ani, Nadal a impresionat prin rezistența fizică în această finală, de peste 5 ore. Vorbind despre condiția lui fizică, marele campion a susținut: "Nu m-am antrenat pentru astfel de jocuri, așa că pregătirea mea fizică nu a fost suficientă. Am dat totul. Acum sunt atât de obosit, încât nici nu am puterea să sărbătoresc. Dar mi-a plăcut această luptă. Tot ce contează este că până la urmă trofeul este în mâinile mele. Nu sunt fericit nicăieri altundeva, vreau doar să-mi revin puțin și să mă bucur mai mult de victoria mea. Dacă am simțit durere în picior? Nu, nu am avut nicio durere, după cum ați putut vedea, am putut alerga liber, nimic nu m-a deranjat. Nu știu ce se va întâmpla mâine, acum mă simt norocos că am putut juca liber. Este un sentiment uimitor. Știu că situația se poate schimba, accidentarea mea nu se poate vindeca complet, dar am putut juca o lună întreagă. În mod neașteptat, dar îmi dă energie să merg mai departe".
picture

Australian Open | 40 de lovituri finalizate de Nadal fantastic!

Cu siguranță că acest succes de la Melbourne îi oferă lui Nadal multă încredere și pentru sezonul pe zgură. Rafa va conta în lupta pentru trofeu și la Roland Garros. El a încheiat însă discursul susținând că pentru moment nu se gândește la ce urmează.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo