Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Australian Open, ziua 14 | Finala Sabalenka - Zheng, fără istoric! Bielorusa și-a apărat titlul

Maria Olteanu

Actualizat 27/01/2024 la 12:17 GMT+2

Aryna Sabalenka a câștigat fără emoții finala Australian Open 2024, după 6-3, 6-2, contra chinezoaicei Qinwen Zheng (cap de serie 12). Jucătoarea din Belarus e prima sportivă care își apără titlul la antipozi după conaționala sa, Victoria Azarenka (2012 și 2013). Numărul 2 WTA a câștigat al doilea Grand Slam al carierei fără să cedeze vreun set.

Australian Open 2024 se vede în direct pe Eurosport și pe aplicația Eurosport (14-28 ianuarie)

Casa Pariurilor - Australian Open 2024
Acest articol vă este oferit de Casa Pariurilor.
UPDATE Aryna Sabalenka este regina Australian Open! Bielorusa nu i-a dat nicio șansă adversarei în finală și a câștigat turneul fără a ceda vreun set!
picture

Povestea finalei Australian Open 2024, Sabalenka - Zheng

UPDATE Aryna Sabalenka este la un set distanță de al doilea Grand Slam al carierei. Numărul 2 WTA s-a impus cu 6-3 în primul set al finalei cu Zheng, chiar dacă asiatica a salvat, la 2-5, 3 mingi de set la rând.
picture

Sabalenka, la un set distanță de a-și apăra titlul la Australian Open

UPDATE Aryna Sabalenka a început cu break finala cu Zheng, dar la 2-0 a avut de apărat 3 mingi de rebreak la rând. Bielorusa s-a descurcat perfect, anulându-le pe toate înainte de a se desprinde la 3-0.
picture

Sabalenka, 3 mingi de break la rând salvate, într-un moment cheie al finalei AO

UPDATE Începe! Finala feminină de la Australian Open e în direct pe Eurosport și în aplicația Eurosport.
UPDATE Așa se relaxează Zheng înainte de marea finală.
Cifrele din spatele calificării în ultimul act pentru cele două finaliste.
Știrea inițială

Sabalenka - Zheng, finala Australian Open 2024

Aryna Sabalenka și Qinwen Zheng se vor înfrunta în marea finală de la Australian Open 2024. Cele două s-au întâlnit și la US Open 2023, dar meciul se anunță unul extrem de interesant. Sabalenka nu a pierdut set la această ediție și a mărșăluit spre finală. De partea cealaltă, Qinwen Zheng a scris istorie pentru China prin această calificare și este decisă să nu se oprească aici, chiar dacă o va întâlni pe campoioana în exercițiu de la Antipozi.
Marea finală feminină va avea loc astăzi, în sesiunea de seară din Australia, pe arena Rod Laver, începând cu ora 10:30 (ora României), și LIVE pe Eurosport.
Partida va fi cea de-a treia de pe respectiva suprafață de joc, după cele două finale de la juniori.

Australian Open, ziua 14 | Aryna Sabalenka - Qinwen Zheng, marea finală de la Melbourne

Aryna Sabalenka pornește ca favorită în finala Australian Open în fața lui Qinwen Zheng. Numărul 2 mondial are de gând să își apere trofeul cucerit anul trecut, dar și Zheng este optimistă înaintea confruntării.
Zheng Qinwen este marea surpriză a turneului feminin de la Australian Open. Chiar dacă nu a înfruntat vreo jucătoare de top 50 WTA până în ultimul act (a doua sportivă din istoria turneului, după Arantxa Sanchez Vicario în 1995 care are un astfel de traseu), asiatica a impresionat prin constanța și consistența sa.
De partea cealaltă, Aryna Sabalenka va juca pentru a doua oară la rând în marea finală de la Australian Open, fiind prima jucătoare de la Serena Williams încoace care bifează această performanță la Antipozi. Legendara americancă a jucat ultima dată finale consecutive la Melbourne în 2015 și 2016, prima pierdută.
Este a 3-a finală la rând în turneele de Grand Slam care se desfășoară pe hard pentru bielorusă (după Australian Open și US Open, în 2023). O singură jucătoare a reușit mai multe astfel de prezențe în secolul 20: Victoria Azarenka. Conaționala Arynei făcea 4 finale la rând la turneele majore de pe hard între Australian Open 2012 și US Open 2013.

Sabalenka are o victorie în fața lui Zheng obținută în urmă cu câteva luni

Până acum, cele două s-au întâlnit o singură dată de-a lungul istoriei, în urmă cu doar câteva luni, la US Open 2023.
Succesul i-a aparținut bielorusei, în sferturile de finală ale Slam-ului american, atunci când s-a impus 6-1, 6-4, după doar o oră și 14 minute de joc.
Chiar și așa, Qinwen Zheng privește cu mult optimism acest duel și spune că de atunci s-au schimbat multe, punând presiune pe umerii adversarei ei.
"Adversara mea a început foarte bine. A fost un meci dificil și a fost greu să ajung în finală. Este un sentiment incredibil să fiu în prima mea finală de Grand Slam.
Este unul dintre visurile mele de când eram copil. E grozav, în special după lupta pe care am dat-o azi pe teren", a declarat Zheng pentru Eurosport.
În ceea ce privește duelul cu Aryna Sabalenka, chinezoaica declară că lucrurile s-au schimbat de la US Open și vrea să demonstreze că meciurile disputate pe terenul central au ajutat-o.
"E o jucătoare extraordinară, foarte constantă în ultimii ani. Sigur că mă aștept să dea tot ce are mai bun în finală. Data trecută a fost diferit deoarece totul era nou pentru mine și nu era obișnuită, dar acum am mai multă experiență și am jucat de câteva ori pe terenul central. Pentru finală îmi doresc doar să dau ce am mai bun și să ne întrecem", a adăugat Zheng.

Sabalenka - Zheng, finala de la Australian Open

La 21 de ani și 109 zile, Zheng a devenit cea mai tânără chinezoaică din istorie care ajunge într-o finală de Grand Slam și a doua cea mai tânără jucătoare din Asia, după Naomi Osaka, care juca prima sa finală la un turneu major când avea 20 de ani și 325 de zile, la US Open.
Performanța lui Qinwen Zheng de la Australian Open este cu adevărat imptresionantă, mai ales că în urmă cu 4 luni chinezoaica suferea un adevărat șoc. Anul trecut, Zheng a început să lucreze cu Win Fissette, unul dintre cei mai bine cotați antrenori din circuit, iar colaborarea se anunța una prolifică.
Sub îndrumarea belgianului care a antrenat-o în trecut și pe Simona Halep, chinezoaica a atins primul ei sfert de finală la un Grand Slam, la US Open. Ulterior, Zheng a participat la Jocurile Asiatice, unde a luat medalia de aur, dar în timpul acelei competiții a dezvăluit că Fissette a anunțat-o că rupe brusc colaborarea pentru a redeveni antrenorul lui Naomi Osaka, cea pe care a condus-o către primele sale două titluri de Grand Slam în trecut. Acest lucru a deranjat-o la maxim pe Zheng, care nu s-a sfiit să-l critice public pe Fissette pentru gestul său, fiind nemulțumită în special de faptul că acesta i-a ascuns planurile până în ultimul moment.
Dacă va câștiga finala de sâmbătă, unde se va duela cu Qinwen Zheng, Sabalenka va deveni prima jucătoare de la Azarenka încoace care își apără trofeul la Australian Open (Azarenka a câștigat în 2012 și 2013). Astfel, Sabalenka ar putea intra într-o categorie extrem de selectă, din care mai fac parte nume uriașe ale tenisului, precum Serena Williams, Jennifer Capriati, Martina Hingis, Monica Seles, Steffi Graf, Evonne Goolagong sau Margaret Court, cu mențiunea că ultimele 5 au câștigat chiar de 3 ori consecutiv titlul la Melbourne.
Primul turneu de Grand Slam al anului, Australian Open, care se desfășoară în perioada 14-28 ianuarie 2024, poate fi urmărit în direct pe Eurosport și pe aplicația Eurosport.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo