Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Între "măgar nevaccinat" şi "Cronologia unei ruşini. Ce a meritat cel mai bun sportiv". Reacţiile în cazul Djokovic

Cristian Mihală

Publicat 06/01/2022 la 08:38 GMT+2

Cazul Djokovic pare că a împărţit lumea în două, presa mondială tratând diferit subiectul. În timp ce sârbii sunt, evident, de partea marelui lor campion, germanii au fost cei mai acizi la adresa numărului unu mondial.

Novak Djokovic banni d'Australie.

Credit imagine: Getty Images

Sârbul Novak Djokovic, care a primit marţi o derogare medicală pentru a participa la Openul Australiei, a fost blocat miercuri pe aeroportul din Melbourne din cauza unei probleme cu viza, preţ de aproximativ 8 ore. Potrivit presei australiene, jucătorul care a câştigat de nouă ori Australian Open, care a luat marţi avionul în direcţia Melbourne după ce a anunţat obţinerea scutirii medicale, nu ar fi completat formularul corect pentru tipul de viză pe care l-a cerut. Serviciul vamal federal a contactat guvernul statului Victoria, a cărui capitală este Melbourne, când s-a constatat că echipa lui Djokovic a solicitat "tipul greşit de viză", a indicat The Age. Djokovic a încercat să intre în ţară cu o viză de muncă ce "necesita acordul guvernului statului Victoria", potrivit cotidianului The Australian. Ulterior au apărut informaţii că derogarea primită de Nole nu ar fi fost obţinută corect, dar încă nu ştim cu siguranţă ce a stat în spatele deciziei finale: Djokovic a fost expulzat din Australia. Avocaţii lui au făcut apel la această decizie, dar pare că şansele ca lucrurile să se schimbe sunt mici, în acest moment.
Evident, subiectul a ţinut capul de afiş al presei de sport de pretutindeni, chiar dacă informaţiile clare au lipsit pentru o bună bucată de timp, neînţelegându-se iniţial clar de ce Djokovic este blocat atâtea ore pe aeroport.
CITEŞTE ŞI:

Sârbii îşi apără idolul

Cum era de aşteptat, presa sârbă vede drept unici responsabili pentru situaţia creată autorităţile australiene. În contextul în care două comisii separate îi acordaseră dispensa lui Nole, acesta ar fi trebuit să nu întâmpine probleme.
Jurnaliştii de la blic.rs titrează "Cronologia unei ruşini. Ce a meritat cel mai bun sportiv din lume" şi etichetează ceea ce i s-a întâmplat drept "tortură".
Mai mult, sursa amintită consideră că presa australiană şi britanică au jucat un rol în tot ce s-a întâmplat, punând presiune prin întrebările legate de derogarea primită de cel mai bun tenismen al lumii. "Frustrarea evidentă a presei britanice și australiene în ceea ce privește scutirea medicală a jucătorului nostru a făcut să apară în mass-media mondială ştiri care cer deschis ca lui Novak să nu i se permită să intre în Australia".
Trebuie precizat că nu toţi sârbii cred orbeşte în idolul lor, Nenad Canak, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni politici de la Belgrad catalogându-l pe sportiv drept "un măgar nevaccinat".
Au fost însă şi suficiente personalităţi care l-au susținut pe tenismenul sârb, precum Richard Grenel, fost consilier al lui Trump, dar și Brad Gilbert, unul dintre puținii oameni din tenis care au spus clar că îi sunt alături numărului unu mondial.

Germanii şi Sam Groth, cei mai acizi la adresa lui Djokovic

Presa germană a făcut acuzații considerate "rușinoase" de presa de la Belgrad, notând că "Djokovic a fost cel mai iresponsabil în timpul pandemiei, iar acum a primit o scutire". S-a dat astfel senzaţia că Nole nu ar fi meritat acest lucru, punându-se presiune, deşi e limpede că nimeni din presă nu a avut acces la dosar, astfel încât să dea verdicte.
"Der Spiegel" a numit potențiala participare a lui Novak Djokovic în Australia drept "un nou episod din seria evadărilor starului tenisului când vine vorba de probleme de sănătate".
Cel mai dur în demersul de a-l critica pe Nole a fost fostul jucător australian Sam Groth, posesor al unuia dintre cele mai puternice servicii din toate timpurile. Ajuns la 34 de ani, acesta s-a retras şi colaborează cu media din Australia în domeniul tenisului. Uriaşul de la Antipozi a publicat în presă un mesaj manifest, în care îl înfierează pe Djokovic pentru ceea ce a făcut de la startul pandemiei şi pentru modul în care a ales să ignore anumite lucruri.
"Aprobarea scutirii medicale pentru ca Novak Djokovic să joace la Australian Open este o decizie care scuipă în faţa oricărui australian. Când am văzut prima dată știrile, nu pot spune că am fost surprins, dar pentru un tip care a spus că nu va spune niciodată nimic despre starea sa medicală, să iasă și să spună că a primit o scutire este o mișcare îndrăzneață.
De ce nu renunţi la codul tău de tăcere? Ești gata să spui că ai primit o dispensă medicală, dar nu spui de ce. M-am săturat de ipocrizie, nu-mi place deloc. Se ascunde în spatele faptului că nu are obligaţia de a dezvălui mai multe informații. Uită-te doar furtuna pe care ai creat-o. Este lipsă de respect față de toți cei care au cunoscut iadul în ultimii doi ani (n.r. au suferit de COVID-19 sau au avut rude, prieteni sau apropiaţi care au avut boala).
Sunt unul dintre milioanele de australieni care au făcut sacrificii incredibile în ultimii doi ani. Cu toții am trecut prin blocaje, restricții, la școală, acasă și am făcut nenumărate schimbări în viața noastră, așa că nu-mi spuneți că Djokovic nu este conștientprin ce au trecut oamenii. El va fi distrus de fiecare dată când iese pe teren (n.r. de public), la Australian Open. Şi poți da vina pe oameni?
Un alt lucru care mă uimește la comportamentul lui Djokovic este că pozează într-un bărbat care vrea să înființeze o nouă asociație de tenis și să fie factor decizional în ATP. Acest om vrea să fie un lider. Asta e amuzant. Niciuna dintre acțiunile sale din ultimii doi ani nu a arătat că ar fi un adevărat lider. Nu numai în cel mai dificil moment pentru întreaga lume, ci și în cel mai dificil moment pentru sportul său. Ar fi trebuit să i se acorde lui Novak Djokovic o scutire? Întotdeauna doar vorbește, dar face doar ceea ce este mai bine pentru el.
Djokovic și guvernul australian au multe întrebări la care trebuie să răspundă. Care este problema lui medicală? A avut Covid în ultimele șase luni? Dacă da, de ce nu ne-ați spune așa cum s-a întâmplat în 2020, când a suferit de boală? Ar fi putut să aibă Covid în ultimele șase luni și să fi jucat 33 de meciuri? Greu.
Cum poate cineva care a câștigat 20 de turnee de Grand Slam și care este unul dintre cei mai pregătiți sportivi de pe planetă să aibă o problemă medicală acută care nu a fost niciodată o problemă până acum? Asta nu se potrivește. Chiar și atunci când îl critic, cred că Djokovic este unul dintre cei mai mari jucători de până acum, dar măreția lui vine și cu așteptări pe care nu le îndeplinește niciodată", a explicat Sam Groth.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo