Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cel mai bun prieten al lui Djokovic din circuit, declarație rușinoasă despre performanța lui Nadal

Cristian Mihală

Actualizat 31/01/2022 la 14:58 GMT+2

Damir Dzumhur, bunul prieten al lui Novak Djokovic, a intrat în zona declarațiilor derizorii după ce Rafa Nadal a cucerit titlul cu numărul 21 din carieră, devenind cel mai titrat tenismen din istoire. Bosniacul a încercat să umbrească performanța fabuloasă a spaniolului.

Rafael Nadal of Spain celebrates against Daniil Medvedev of Russia in the final of the men’s singles during day 14 of the 2022 Australian Open at Melbourne Park on January 30, 2022 in Melbourne

Credit imagine: Getty Images

Rafa Nadal e omul începutului de an în sportul mondial. "În cârje" acum câteva luni, așa cum s-a exprimat Federer în mesajul superb de felicitare pentru "Matador", ibericul nu știa în decembrie dacă va putea fi la Melbourne sau dacă va mai putea juca tenis.
Cu o voință de fier, Rafa a arătat la Australian Open că e poate cel mai mare luptător din istoria sportului. A trecut peste problemele la stomac, când Shapovalov l-a pus cu spatele la zid, în sferturi, iar ieri a devenit cel mai titrat jucător din istorie. La capătul unei finale de vis, prima de la Melbourne în care câștigătorul a întors de la 0-2 la seturi. A fost o încleștare titanică, terminată după aproape 5 ore și jumătate (al doilea cel mai lung ultim act din istoria Grand Slamurilor), iar la capătul acesteia Nadal a cucerit titlul cu numărul 21.
Contextul a făcut ca Nadal să devină erou pe toate meridianele, toate marile publicații din lume elogiând performanța sa unică. Totuși, un jucător din circuit, Damir Dzumhur, a reușit să se umple de ridicol prin declarația sa. Evident, Nadal a fost ajutat indirect de ceea ce i s-a întâmplat lui Djokovic, care ar fi fost mare favorit la AO, însă declarația bosniacului pare a unui om care nu a avut niciodată tangență cu sportul.
"Toată lumea poate câștiga un Grand Slam atunci când Novak nu concurează. Încă ești cel mai mare, Nole", a scris Dzumhur pe o rețea de socializare.
Se știe deja că Dzumhur și Djokovic sunt prieteni foarte buni. Damir vine des la Belgrad și se antrenează cu toți tenismenii sârbi, iar acesta a fost modul lui de a-și susține prietenul. Totuși, modul în care cuvintele sale minimizează o performanță fabuloasă, a unui sportiv de excepție, ține de zona derizoriului.
Damir Dzumhur nu a câștigat vreun titlu în cariera sa, iar în prezent e pe locul 161 în lume. Nu a participat la Australian Open 2022, altfel ar fi avut o șansă să câștige trofeul, așa cum reiese din spusele sale. Ar fi însemnat, totuși, să își depășească cea mai bună performanță realizată în carieră, turul 1 în 2018 și 2019.
CITEȘTE ȘI:

Pilic a ales să îl susțină pe Djokovic, dar a arătat ceva mai multă clasă

Nikola Pilic, fostul mare jucător de tenis croat (a evoluat sub steagul Yugoslaviei), e la rândul său un apropiat al lui Djokovic. Dar omul care a jucat finală în 1973 la Roland Garros (învins de Ilie Năstase), a găsit cuvintele potrivite să își exprime simpatia pentru Nole fără a-l jigni pe Nadal.
Antrenor al lui Nole din 2007 (face parte din echipa Serbiei de Cupa Davis), Pilic a vorbit totodată și de modul în care sunt distribuite punctele în ATP. Sârbul va pierde fotoliul de lider la finalul lui februarie, dar putea să o facă mult mai repede, dacă Medvedev câștiga ieri. În contextul unui 2021 de excepție, e limpede că undeva se greșește enorm în distribuția punctelor, crede croatul.
"Felicitări din suflet lui Nadal pentru ceea ce a făcut, dar acesta nu este un adevărat triumf. A câștigat fără ca cel mai bun jucător din lume să fie prezent la turneu. Unele lucruri în ATP trebuie schimbate urgent. Trebuie să fie acordate 3.000 de puncte pentru un Grand Slam, și nu 2.000 cum se face astăzi. Cum este posibil ca un jucător care a câștigat trei turnee de Mare Șlem într-un an calendaristic și a jucat finală în cel de-al patrulea să piardă primul loc după primul GS din anul următor? Dacă Medvedev ar fi cucerit Australian Open, asta s-ar fi întâmplat. Acest lucru este inadmisibil și trebuie să se schimbe", a spus Pilic pentru publicația croată Index.
Rugat să argumenteze de ce Djokovic e cel mai bun din istorie, Pilic a făcut referire la întâlnirile directe, la numărul de săptămâni petrecute pe locul 1 ATP, dar și la opinia specialiștilor.
"Dacă luăm scorul întâlnirilor directe dintre cei trei, numărul de săptămâni petrecute ca numărul 1 și alți parametri, vom vedea că Novak este cel mai bun. Bineînțeles, spaniolii vor spune că Nadal este cel mai bun, elvețienii vor susține că Roger. Dar dacă îi întrebi pe John Mcnroe sau Jimmy Connors, atunci vei auzi adevărul. L-au spus de multe ori, nu e un secret", a mai spus Pilic.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo