Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

"GOAT-ul" în tenis, afacere în 2! Cine câștigă lupta Nadal vs Djokovic? Medvedev, pariul lui Rafa

Cristian Mihală

Actualizat 30/01/2022 la 23:52 GMT+2

Rafael Nadal a câștigat duminică Australian Open și a devenit primul jucător din istorie care ajunge la 21 de Grand Slamuri. Lupta pentru titlul de cel mai titrat jucător din istorie se va duce, aproape sigur, între "Matador" și Novak Djokovic, iar trofeul câștigat la Antipozi poate fi extrem de important în ecuația finală.

Nadal & Djokovic

Credit imagine: Getty Images

2021 a fost anul lui Djokovic. Sârbul a câștigat 3 turnee de Grand Slam și a fost la un pas de titlul 21, la US Open, unde Daniil Medvedev i-a interzis visul Marelui Șlem. Toți specialiștii îl considerau pe Nole mare favorit să își încheie cariera cu cele mai multe turnee de GS în palmares, însă începutul de 2022 schimbă fundamental coordonatele.
Melbourne era "casa" lui Djokovic, însă australienii nu i-au permis să își apere titlul și să lupte pentru "21", din cauza faptului că nu e vaccinat. Venit de "nicăieri", după ce, după cum el însuși a declarat, în urmă cu o lună și jumătate nu știa sigur dacă va mai juca tenis, Rafa Nadal a arătat că e un mare campion. Și mai presus de orice, că e probabil cel mai mare luptător din istoria sportului. Chinuit de probleme la stomac, "Matadorul" a revenit impresionant cu Shapovalov, în sferturi, în decisiv, pentru ca duminică să câștige aproape ireal o partidă ce părea pierdută. Condus cu 2-0 la seturi, Rafa a luptat până la ultima picătură de energie pentru fiecare punct și a întors incredibil partida: 2-6, 6-7, 6-4, 6-4, 7-5, la capătul a aproape 5 ore și jumătate de luptă. A fost a doua cea mai lungă finală de GS din istorie și prima la Australian Open în care câștigătorul revine de la 0-2 la seturi (în era Open).
"Mă gândeam că acesta ar putea fi ultimul Australian Open pentru mine, dar voi mi-ați dat energia să vin aici și la anul", a spus Rafa la final, mulțumindu-i publicului care l-a purtat pe brațe spre victorie, pentru ca apoi, la conferința de presă, să admită întâia oară că e interesat să își termine cariera cu cele mai multe Grand Slamuri câștigate.
CITEȘTE ȘI:

Federer pare că a abdicat. "Maestrul" elvețian pariază pe Rafa

Mulți visau ca cei trei titani ai tenisului să aibă la finalul carierelor câte 20 de Grand Slamuri fiecare. Din punct de vedere al rivalității lor, o astfel de egalitate ar fi fost frumoasă din multe puncte de vedere, fiind limpede că e foarte greu ca cineva - dincolo de fanii lor - să dea un verdict clar în legătură cu cel mai bun dintre cei 3.
Acum, Federer, care va împlini anul acesta 41 de ani, va rămâne cu performanțele fantastice, cu eleganța nemaiîntâlnită pe un teren de tenis și cu titlul de campionul inimilor fanilor. Pentru că, fără doar și poate, dintre cei 3 super-jucători, Roger este de departe cel mai iubit. Și, cu siguranță, pentru destui va rămâne și cel mai mare, chiar dacă statistica spune altceva.
Dar, din punct de vedere al cifrelor, elvețianul nu va avea cum să îi mai prindă din urmă pe cei doi rivali. Vârsta și accidentările au făcut ca aceste dueluri să se termine prea devreme, dar, un gentleman desăvârșit, Roger nu privește cu invidie. Într-un mesaj venit din suflet, de o sinceritate și o umanitate mișcătoare, uriașul Federer pare că i-a predat ștafeta lui Rafa, astfel încât acesta să poarte mai departe lupta cu Djokovic. Între spaniol și elvețian, dincolo de lupta din teren, s-a creat o prietenie care va dăinui peste ani și cu siguranță că lui "FedEx" i-ar plăcea ca "Matadorul" să rămână în istorie cu mai multe Grand Slamuri decât Djokovic, un sportiv pe care îl respectă enorm, evident, dar față de care nu s-a apropiat niciodată din punct de vedere în plan personal.
"Ce meci! Pentru prietenul și marele meu rival, Rafael Nadal. Din suflet te felicit pentru că ai devenit primul om din istorie cu 21 de Grand Slamuri la simplu. Acum câteva luni glumeam despre faptul că suntem amândoi în cârje. Uluitor. Nimeni nu trebuie să subestimeze un mare campion. Munca ta incredibilă, etica, dedicarea și spiritul de luptă sunt surse de inspirație pentru mine și pentru nenumărați alții de-a lungul globului. Sunt mândru să împărtășesc această eră cu tine și sunt onorat că am jucat rolul de a te împige și mai tare pentru a obține mai mult. Așa cum ai făcut și tu cu mine în ultimii 18 ani. Sunt convins că vei mai avea multe alte succese în viitor, dar pentru moment bucură-te de acesta", a scris Roger pe o rețea de socializare.

Nadal, favorit la Roland Garros, Djokovic "cu poarta goală" la Wimbledon. Ce rol are Medvedev?

În condiții normale, dacă accidentările nu intervin sau dacă nu vom asista iar la un episod "COVID-19", anul acesta ar trebui să aducă încă un Grand Slam pentru Nadal și Djokovic. Rafa și-a regăsit complet încrederea în propriile forțe și specialiștii îl văd mare favorit la Roland Garros, unde are o cotă de 2,5 să se impună anul acesta (Djokovic e al doilea favorit în opinia bookmakerilor, azi, cu o cotă de 4).
Inclusiv expertul Eurosport, Mats Wilander, îl vede pe Rafa câștigând încă cel puțin un trofeu la Paris, suedezul vorbind chiar de posibilitatea ca ibericul să se mai impună la US Open. Cert este că lupta cu Djokovic e deschisă, după un 2021 în care Nole părea că a rezolvat problematica celui mai titrat sportiv.
"Când a pierdut cu Nole în semifinale la Roland Garros, anul trecut, am crezut că e gata, că nu va mai lupta pentru supremație în alt turneu major. Mă gândeam că va mai câștiga un Roland Garros, dar cam atât. Și uitați-vă ce a realiza acum, la Australian Open. E incredibil", a spus Wilander.
Dacă Nadal are o șansă în plus față de sportivi ca Djokovic, Zverev sau Tsitsipas la Roland Garros, Nole pare fără adversar pe iarba londoneză de la Wimbledon. Medvedev a recunoscut că nu se simte comod pe această suprafață, dovadă că nu a trecut niciodată de optimi, iar Zverev e prea inconstant pentru a-i putea pune probleme sârbului.
All England Club pare marea șansă a celui care e încă numărul unu mondial, dar întrebarea e dacă își va putea menține supremația la Londra mai mult de doi-trei ani. Nole va împlini și el 35 de ani și, chiar dacă în acest moment nu pare să aibă adversar pe iarbă, vârsta își poate spune cuvântul.
În ceea ce privește US Open, probabil că Daniil Medvedev va fi principalul favorit în 2022. Deși cu siguranță că Djokovic și l-a trecut în agendă drept "mare obiectiv" Trebuie spus că suprafața lentă îi convine de minune și lui Nadal, dovadă că turneul de la Flushing Meadows a fost cucerit de 4 ori de Rafa. Totuși, în orice dispută pe hard, Nole are avantaj în raport cu ibericul, iar istoria întâlnirilor directe arată clar acest lucru. Ca atare, Nadal mizează pe "ajutorul" lui Medvedev, iar rusul ar trebui să plece cu prima șansă în toate turneele mari de pe această suprafață, având marele avantaj al constanței și al vârstei, în fața lui Djokovic și Nadal.
"Eu am așteptat 13 ani să câștig al doilea meu titlu aici, la Melbourne, tu vei câștiga cu siguranță două titluri la Australian Open mult mai repede", i-a transmis Rafa lui Medvedev, după finala de azi.
Evident, Nole va spera că va avea ocazia să își ia revanșa la Australian Open, dar pentru moment nu are dreptul să mai meargă la Antipozi pentru următorii trei ani.
Trebuie spus că pe hard e de așteptat ca Nadal și Djokovic să aibă oponenți din ce în ce mai puternici, dincolo de Medvedev, care e o certitudine. Alcaraz, Auger-Aliassime și deja "clasicii" Tsitsipas și Zverev ar trebui să pună din ce în ce mai multe probleme și ei, măcar prin prisma diferenței de vârstă. Pentru că Rafa și Nole cu greu se vor putea menține la același nivel, având în vedere că fiecare lună trecută cântărește atât de greu după cariere întinse pe aproape două decenii.
Indiferent ce va fi, un lucru e clar: lupta pentru cele mai multe trofee de Grand Slam e "on", după ce Djokovic părea că a încheiat și acest capitol, odată cu sezonul fantastic din 2021. În acest moment, cu încă două Roland Garrosuri câștigate, Rafa va fi foarte greu de detronat de sârb și nu e exclus ca cei doi să își termine carierele, într-un final, la egalitate, cu 22 sau 23 de Grand Slamuri fiecare.
picture

Rezumatul unui meci fabulos, Rafael Nadal - Daniil Medvedev. A "plouat" cu momente fascinante

Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo