Australianca Ashleigh Barty, liderul mondial al tenisului profesionist feminin, a furnizat o mare surpriză, miercuri, anunţându-şi retragerea din activitatea competiţională la doar 25 de ani, afirmând că şi-a îndeplinit visele şi se simte "absolut epuizată".
"Sunt forte fericită şi sunt foarte pregătită, pentru că ştiu în inima mea, ca om, este cea mai bună decizie", a declarat jucătoarea australiană, în lacrimi, într-un mesaj video realizat alături de fosta sa parteneră de dublu Casey Dellacqua.
O hotărâre pe care puțini o anticipau, dar experta Eurosport, Barbara Schett, susține că ea a simțit că acest moment va veni foarte curând.
Roland-Garros
Roland-Garros : Novak Djokovic vs Yoshihito Nishioka
ACUM 5 ORE
"Să fiu sinceră, am fost surprinsă de anunțul de azi, dar nu sunt surprinsă de decizia lui Ash de a se retrage. Mereu am crezut că nu va avea parte de o carieră lungă. Nu a iubit tenisul la fel de mult cum au făcut-o alții și nu e ghidată de foamea de succese sau de bani. Eu credeam că va mai juca și în acest an la Grand Slamuri și, după US Open, își va anunța retragerea. Dar a făcut-o acum, în vârful carierei sale: WOW, ce campioană!", a spus Schett pentru Eurosport.
O singură jucătoare aflată pe locul 1 WTA s-a retras, în istorie: Justine Henin. Dar lucrurile nu pot fi comparate, pentru că atunci când a luat decizia belgianca era într-un declin evident, nicidecum nu se afla în postura de câștigătoare de Grand Slam. Justine a decis în 2008 să spună stop (ulterior a revenit asupra deciziei) în contextul în care jocul său nu mai funcționa la nivel normal din cauza accidentărilor repetate.
"E prima oară în istorie când o jucătoare care a câștigat un Grand Slam și care e pe locul întâi în lume se retrage. E o decizie mare, e greu să o iei, chiar dacă nu mai ai motivație. Sunt sigură că i-a fost dificil, dar sunt convinsă că a cochetat cu această idee de ceva timp. Ultimii doi ani, cu atâtea restricții și perioade de izolare și-au spus cuvântul. A stat mult timp departe de casă și de familie, pentru mine era o chestiune de timp până când se va retrage. Chiar mă gândeam după Australian Open că ar putea să facă acest anunț, dar el nu a venit. Apoi, am crezut că va duce la bun sfârșit sezonul, dar iată că a făcut acest anunț acum", a mai spus Schett.
CITEȘTE ȘI:
ADEVĂRUL DIN SPATELE RETRAGERII LUI ASH BARTY DIN TENIS. CE SUSȚIN AUSTRALIENII DE LA CELEBRUL HERALD SUN

Ashleigh Barty, o carieră impresionantă

Aflată la vârful ierarhiei WTA din septembrie 2019, Barty a câştigat în cariera sa 15 titluri la simplu, dintre care trei de Mare Şlem (Roland Garros 2019, Wimbledon 2021, Australian Open 2022).
Barty a devenit în luna ianuarie prima jucătoare australiană din ultimii 44 de ani care s-a impus la Melbourne, intrând în clubul select al jucătoarelor titrate la turneele de Mare Şlem pe trei suprafeţe diferite.
"Succesul pentru mine este să ştiu că am dat totul, tot ce am putut. Sunt emoţionată, sunt fericită şi ştiu câtă muncă este necesară pentru a da tot ce ai mai bun în tine", a explicat Barty, care mai are în palmares 12 titluri la dublu, dintre care unul de Mare Şlem (US Open 2018).
Mă simt foarte epuizată. Nu mai am energia fizică necesară, voinţa emoţională şi tot ce este necesar pentru a mă menţine la cel mai înalt nivel | Ash Barty
Barty, una dintre jucătoarele cele mai respectate şi mai apreciate din circuitul feminin, şi-a făcut mai întâi un nume în circuitul WTA la dublu, cu lovituri puternice şi o mare rezistenţă fizică. Ea a început să joace tenis din copilărie la Brisbane, capitala statului Queensland, şi a câştigat titlul de campioană de juniori la Wimbledon la 15 ani, în 2011.
Dar trei ani mai târziu, ea a abandonat tenisul în favoarea cricketului, jucând în campionatul profesionist feminin australian.
Ea a revenit în tenis după un sezon de absenţă, obţinând primul trofeu de Mare Şlem la Roland Garros în 2019 şi devenind prima australiancă lider mondial după Evonne Goolagong-Cawley cu 50 de ani înainte.
Ea a confirmat apoi la Wimbledon în 2021, înainte de triumful de la Australian Open în ianuarie. Înaintea ei, doar Chris Evert, Martina Navratilova, Steffi Graf şi Serena Williams au mai terminat în vârful ierarhiei mondiale trei ani consecutiv.
"Să câştig Wimbledon a fost visul meu, singurul meu vis în tenis. Acest lucru mi-a schimbat perspectiva. Am avut această intuiţie după Wimbledon şi am vorbit mult cu echipa mea", a recunoscut campioana australiană.
Roland-Garros
Roland-Garros : Petra Kvitova vs Anna Bondar
ACUM 6 ORE