Ashleigh Barty, numărul unu mondial și câștigătoarea în exercițiu la Wimbledon și Australian Open, a făcut un anunț șocant în noaptea de marți spre miercuri, dezvăluindu-i într-un interviu lui Casey Dellacqua, buna sa prietenă, că a decis să se retragă din tenis, la doar 25 de ani.
Barty a vorbit despre oboseala fizică și mentală din circuit și e convinsă că a făcut cea mai bună alegere pentru viața sa privată.
CITEȘTE ȘI:
Roland-Garros
Roland-Garros : Novak Djokovic vs Yoshihito Nishioka
ACUM 3 ORE
CUM A PRIMIT SIMONA HALEP VESTEA RETRAGERII DIN TENIS A LUI ASH BARTY? "ȘTII CĂ AM LACRIMI ÎN OCHI, DA?"

Barty s-a retras din tenis. Doar Henin a mai procedat așa, din postura de număr 1 WTA

Hotărârea sa nu e unică în istoria tenisului, dar contextul o face total neașteptată. Doar Justin Henin, în 2008, s-a mai decis să agațe racheta în cui, din postura de număr unu mondial. Belgianca avea atunci tot 25 de ani și câștigase în carieră 7 titluri de Grand Slam, două Turnee ale Campioanelor și aurul olimpic.
Ea, spre deosebire de Barty, a luat decizia de a se retrage după o perioadă ceva mai grea din punct de vedere al jocului prestat. După un 2007 în care a dominat total circuitul, Henin a fost eliminată la Australian Open de Sharapova, apoi a fost învinsă categoric, la Miami, de Serena Williams (6-2, 6-0). Chinuită și de accidentări, Henin a mai jucat după înfrângera cu Serena doar două meciuri, fiind eliminată la Berlin de Dinara Safina. Pe 14 mai 2008, înainte de Roland Garros, unde era favorită principală, belgianca a anunțat că nu va mai juca tenis.
După 16 luni, Henin a revenit asupra deciziei, dar odată întoarsă în circuit nu a mai fost la același nivel. Ea a mai jucat, totuși, o finală de Grand Slam, în 2010, la Australian Open, unde a fost învinsă de Serena Williams, 4-6, 6-3, 2-6.

Barty promite că decizia de a se retrage e definitivă

Dacă Henin a luat acea hotărâre - care s-a dovedit a fi provizorie, în cele din urmă - într-un moment în care jocul nu îi funcționa, Barty e de departe cea mai bună jucătoare din lume în acest moment.
Neînvinsă în 2022 (11-0), australianca a câștigat 25 din ultimele 26 de meciuri, la simplu. Totuși, ea a oferit garanții că nu e o decizie luată la cald și s-a gândit foarte mult la prioritățile sale în viață.
În 2014, Barty a mai spus stop tenisului, pentru a juca cricket, dar de această dată nu vom mai asista la o revenire, susține marea campioană australiană.
"Știu că am mai luat această decizie în trecut, dar acum sentimentele sunt total diferite. Sunt atât de mulțumită pentru ce mi-a oferit tenisul, dar cred că e momentul să fac un pas în spate și să urmăresc alte obiective, în viață", a explicat marea campioană din Australia.
Câștigătoare a 3 turnee de Grand Slam, Barty este al 7-lea cel mai longeviv număr unu din istoria tenisului, cu 121 de săptămâni pe cea mai înaltă treaptă. Sportiva din Australia are 114 săptămâni la rând în fotoliul de lider WTA, doar Steffi Graf (186 săptămâni), Serena Williams (186) și Martina Navratilova (156) reușind să acumuleze mai mult timp pe poziția 1, fără a fi detronate.
15 titluri la simplu și 12 la dublu a câștigat Barty.
Roland-Garros
Roland-Garros : Petra Kvitova vs Anna Bondar
ACUM 3 ORE