Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Nadal, interviu manifest: "Victoria nu e totul. Dacă nu o să mai pot să îmi respect valorile, mă retrag"

Cristian Mihală

Publicat 14/03/2022 la 16:21 GMT+2

Rafael Nadal este omul momentului în sportul mondial. La aproape 36 de ani, chinuit de un deceniu şi jumătate de dureri, marele campion spaniol este în cel mai bun moment al carierei. Ibericul a acordat un amplu interviu pentru siteul oficial al Indian Wells, înainte de turul 3 al competiţiei.

Rafael Nadal beim ATP Masters in Indian Wells

Credit imagine: Getty Images

Tenisul a avut în ultimii 20-30 de ani multe momente fantastice. Seria de 41 de victorii a lui Djokovic, din 2011, nu va putea fi depăşită vreodată, probabil, cum şi seriile lui Federer şi Sampras - 17 meciuri la rând câştigate în debut de sezon - vor rămâne în memoria multor pasionaţi ai sportului alb.
Nadal, cel mai titrat jucător din istorie, traversează acum cea mai bună formă, ajungând la 16-0 în disputele din acest an, ceea ce s-a tradus în 3 titluri câştigate, inclusiv Australian Open. Acum, "Matadorul" are şansa să se impună la Indian Wells, ceea ce ar însemna al 37-lea Masters din carieră (record egalat, care îi aparţine în prezent lui Djokovic).
"Sunt surprins şi fericit de ce mi se întâmplă. Sunt extrem de încântat de oportunităţile pe cre le am şi nu pot decât să îi mulţumesc echipei mele, care a crezut mereu în mine şi mi-a transmis toată încrederea de care am nevoie. O iau zi după zi, încerc să mă bucur cât mai mult de acest moment. E o situaţie neaşteptată, am câştigat deja trei titluri în 2022, aşa că e impresionant ce trăiesc", a spus Nadal pentru siteul oficial al Indian Wells.
CITEŞTE ŞI:

Nadal, despre problemele medicale şi psihicul puternic pe care îl are

Sâmbătă noapte, Nadal a mai dat o demonstraţie a mentalului său incredibil. Condus cu 5-2 în decisiv de un Sebastian Korda care jucase incredibil timp de aproape două seturi, Rafa a revenit şi a câştigat meciul.
Nu există un secret pentru revenirile lui impresionante, totul ţine de obişnuinţă: Nadal refuză să se predea şi, chiar dacă de multe ori nu crede cu tărie că poate reveni, face tot ce depinde de el pentru a-i crea adversarului probleme şi a nu îi facilita acestuia victoria. E o chestiune care ţine de educaţie, valorile fundamentale care i-au fost implementate încă de la începutul carierei guvernându-i toată cariera.
"Toată cariera mea am luptat, mereu am avut acest spirit, această dorinţă de a nu mă da bătut, indiferent de scor sau adversar. Am fost crescut aşa, a fost parte din educaţia pe care am primit-o. Dar să ştiţi că victoria nu e cea mai importantă. Am fost învăţat să nu rup rachete, să nu spun niciodată un cuvânt urât. Atunci nu conştientizam (n.r. când era mic), dar acestea sunt adevăratele valori. Dacă nu pot să le respect, nu voi mai juca tenis. În cazul în care o să mă vedeţi vreodată făcând circ în arenă sau rupând o rachetă, de nervi, să vă aşteptaţi să nu mă mai vedeţi la turneul următor. Aşa sunt eu construit", a dezvăluit Nadal.
În noiembrie 2021, Rafa era în cârje şi nu ştia cu certitudine dacă va mai putea juca tenis la cel mai înalt nivel vreodată.
De un deceniu şi jumătate, "Matadorul" suferă de sindromul Muller-Weiss, durerile la picior devenind uneori insuportabile. Pe zgură, efortul e mai mic şi lucrurile pot fi gestionate mai uşor, dar meciurile pe hard îi creează mari probleme. Nadal a părut deranjat că se aduce din nou în discuţie acest subiect, nedorind să facă bravadă de problemele medicale care i-au măcinat întreaga carieră.
"Nu îmi place să vorbesc mereu despre problemele de la picior. Vreau să fie ultima oară când mă refer la acest subiect, pentru că important e să ne concentrăm pe tenis. Da, piciorul nu o să fie niciodată la 100%, nu voi fi recuperat niciodată cât timp sunt jucător activ. În unele zile mă doare mai mult, în altele mai puţin, ideea e să încerc să limitez pe cât posibil ca durerea să îşi pună amprenta pe deplasarea din teren. De aceea sunt foarte atent la programul avut, la turneele la care particip, pentru că vreau să mai joc tenis cât de mult se poate", a concluzionat Nadal.
Cel mai titrat jucător din istorie revine în arenele de la Indian Wells în această seară când va da piept, în direct pe Eurosport şi pe Eurosport Player, cu Daniel Evans.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo