Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Moment istoric pentru Sorana Cîrstea, la Indian Wells. E a treia româncă din toate timpurile care reușește asta

Cristian Mihală

Publicat 14/03/2022 la 12:04 GMT+2

Sorana Cîrstea a devenit abia a 3-a româncă din istorie care ajunge în optimile Indian Wells. Doar Simona Halep și Irina Spîrlea au mai reușit o asemenea performanță anterior.

Sorana Cîrstea, la Indian Wells 2022

Credit imagine: Eurosport

Sorana Cîrstea (31 ani, numărul 27 WTA) a dispus cu 5-7, 6-1, 6-0 de rusoaica Ana Kalinskaia (23 ani, 90 WTA), după două ore şi 22 de minute. Cîrstea a reuşit să câştige ultimele 12 gameuri ale meciului, după ce adversara a acuzat dureri de spate.
Sori se califică astfel în premieră în optimile de la Indian Wells, turneu din categoria WTA Premier Mandatory și a devenit a treia româncă din istorie care ajunge în optimile competiției.
Anterior, Irina Spîrlea a fost deschizătoarea de drum pentru reprezentantele noastre, fosta semifinalistă de la US Open ajungând chiar în finala de la Indian Wells, în 1997. Din păcate pentru ea, nu a avut vreo șansă în ultimul act jucat contra lui Lindsay Davenport, fost număr unu mondial. Americanca s-a impus atunci cu 6-2, 6-1.
La aproape 20 de ani distanță, Halep a cucerit California. Mai întâi, în 2014, Simo a ajuns până în semifinale, unde a fost învinsă de Agnieszka Radwanska, pentru ca un an mai târziu să meargă până la capăt: a câștigat o finală epică, împotriva Jelenei Jankovic.
CITEȘTE ȘI:

Miză enormă pentru Sorana Cîrstea în optimea cu Halep, de la Indian Wells

Cîrstea şi-a asigurat 94.575 de dolari şi 120 de puncte WTA, dar premiul i se va dubla, în contextul în care va trece de Simona Halep și va accede în sferturile de finală ale competiției din California.
Pentru Sori e o oportunitate istorică, în contextul în care tabloul de la Indian Wells a fost văduvit de eliminarea a nu mai puțin 10 capi de serie în turul secund. În plus, Ash Barty și Barbora Krejcikova (primele două din lume) nu au participat la turneu, fiind accidentate. Cehoaica s-a retras în ultimul moment, după ce numele ei fusese prezent la tragerea la sorți. Învingătoarea de la Roland Garros 2021 ar fi trebuit să joace, în mod normal, cu sportiva noastră în turul trei.
În aceste condiții, dacă va trece de Halep, Cîrstea nu doar că și-ar depăși cea mai bună performanță la Indian Wells, dar are o șansă nesperată la semifinale. Pentru că în sferturi o așteaptă o adversară abordabilă: învingătoarea din disputa Martic-Samsonova.
Nu în ultimul rând, partida de marți seară, cu Halep, va avea o miză importantă pentru Sori din punct de vedere al clasamentului. Dacă se va impune, Cîrstea ar trece peste Simo în clasament. Ar fi pentru prima oară în ultimul deceniu când câștigătoarea de la Roland Garros și Wimbledon nu ar mai fi "cea mai bună rachetă" din România.
Cele două românce s-au întâlnit ultima oară în circuitul feminin în urmă cu 12 ani, în calificările turneului de la Cincinnati (SUA). Cîrstea conduce cu 2-1 în întâlnirile directe cu Halep.
Meciul din optimile Indian Wells dintre Simona Halep și Sorana Cîrstea este programat marți, 15 martie, ora partidei urmând a fi anunțată în această noapte, de organizatori.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo