Neînvins în cele 18 meciuri disputate în primele luni ale anului, până în momentul în care tenisul a intrat în pauză forțată, Novak Djokovic a etalat un joc vizibil șubrezit la debutul său în turneul Masters 1000 "de la Cincinnati", mutat în acest an de organizatori la New York, din cauza crizei coronavirusului. Pe o suprafață extrem de iute, sârbul nu s-a prezentat în cea mai bună formă fizică, având încă gâtul înțepenit – motiv pentru care s-a și retras din proba de dublu și a fost nevoit să cheme preparatorul fizic în timpul meciului cu Berankis. Campionul de la Australian Open a trebuit să lupte din greu, serviciul său fiind nesigur și inconstant: doar în primul set, Djokovic a comis cinci duble greșeli, nereușind sămențină procentajul primului serviciu decât la 53%.

Berankis l-a condus în ambele seturi pe Djokovic

Pornit din calificări și având trei meciuri în plus disputate pe terenurile din New York, lituanianul de pe locul 72 ATP a reușit primul break în ambele seturi, însă Djokovic a recuperat de fiecare dată, chiar dacă jocul în forță al adversarului său l-a împins de multe ori cu metri buni înapoia liniei de fund a terenului, forțându-l pe sârb să abandoneze ofensiva și să se apere, cum nu i se întâmplă prea des.
Diriyah Tennis Cup
Stefanos Tsitsipas, out de la Diriyah Cup! Elenul, învins în două seturi de Cameron Norrie
ACUM 7 ORE
Ricardas Berankis a câștigat mai întâi pe serviciul sârbului în game-ul șapte al primului set, însă Djokovic a răspuns cu re-break și și-a adjudecat manșa în tie-break, cu 7-2.
Lituanianul nu a reușit să câștige nici setul secund, deși a luat de două ori avantaj de două game-uri (2-0 și 4-2). După ce și-a pierdut serviciul la zero în game-ul cu numărul șase, Djokovic a declanșat ofensiva și a părut că, în sfârșit, își găsește cadența, câștigând toate game-urile până la finalul meciului, nemaicedând decât două puncte pe lansare.

Djokovic, reținut în declarații

În acest moment, Novak Djokovic este marele favorit al dublei Western & Southern Open - US Open, în condițiile în care Rafael Nadal și Roger Federer absentează, iar sârbul nu a pierdut încă vreun meci oficial în 2020.
"Este minunat să revii. A fost un test excelent pentru mine, a fost un joc deschis oricărui rezultat", a declarat Djokovic, care a fost dominat în multe dintre schimburile lungi de mingi, și-a pierdut serviciul de trei ori și a fost depășit la numărul total de lovituri câștigătoare în partidă, 22 – 17.
Chiar dacă nivelul jocului a înclinat balanța în multe momente în favoarea lui Berankis, lituanianul a picat clar testul jocului sub presiune, în momentele-cheie. Numărul 72 mondial a început tie-break-ul primului set cu trei lovituri de rutină de la linia de fund a terenului îngropate în fileu, apoi a comis duble greșeli în momente psihologice – prăbușindu-și jocul, asta deși, de partea cealaltă a fileului, Djokovic a dat până și mingea de perete de frustrare.
Liderul mondial și-a dominat mental adversarul în finalurile de set, reușind astfel să evite soarta altor favoriți ai tabloului, eliminați deja din competiție (Dominic Thiem #2, Alexander Zverev #5, Diego Schwartzman #9, Andrey Rublev #10, Denis Shapovalov #12, Grigor Dimitrov #14 și Felix Auger Aliassime #15).
"Nu am servit la cel mai înalt nivel", a transmis Djokovic, care a forțat și pe prima, și pe a doua minge, asumându-și numărul mare de duble greșeli. Sârbul a mai spus, fără a da detalii, că fizic "nu sunt acolo unde mi-aș dori".
În optimile de finală, Novak Djokovic va încerca să obțină a 20-a sa victorie în sezon, împotriva americanului Tennys Sandgren, cel care a avut nu mai puțin de șapte mingi de meci în fața elvețianului Roger Federer, la Australian Open, la începutul acestui an.
Diriyah Tennis Cup
Zverev, primele impresii după revenirea pe teren! Germanul îi ia ca exemple pe Nadal și Federer
ACUM 8 ORE
Diriyah Tennis Cup
Diriyah Cup | Rezumatul partidei Daniil Medvedev - Alexander Zverev, câștigată de rus în două seturi
ACUM 9 ORE