Sascha Bajin și-a câștigat o aură de adevărat făuritor de minuni în tenisul feminin. Cei șapte ani petrecuți în echipa Serenei Williams, perioadă în care americanca a câștigat 13 titluri de Mare Șlem, l-au pregătit excelent pentru debutul pe cont propriu ca antrenor, iar rezultatele au venit rapid. Mai întâi, Bajin a revitalizat cariera Victoriei Azarenka în mandatul din 2015/2016, apoi a ajutat-o pe Caroline Wozniacki să câștige Turneul Campioanelor în 2017. El s-a consacrat defitiniv după ce a ghidat-o pe Naomi Osaka spre două titluri de Grand Slam consecutive și numărul unu mondial (2018/2019). Atingerea magică a germanului de origine sârbă a funcționat și pentru Kristina Mladenovic în final de 2019, însă anul 2020 a fost unul cu multe schimbări pentru primul câștigător al premiului "Antrenorul Anului în WTA" (2018).
US Open 2020 a adus încheierea abruptă a colaborării dintre Sascha Bajin și Dayana Yastremska, iar germanul a acceptat propunerea făcută de soțul și managerul Karolinei Pliskova, de a intra în echipa numărului șase mondial. Antrenorul de 36 de ani și-a propus nici mai mult, nici mai puțin decât să o ajute pe Pliskova, o prezență constantă în Top 10 mondial începând cu 2017, să câștige primul său titlu de Mare Șlem.
"Dacă ai câștigat toate celelalte titluri în WTA și ai învins toate celelalte jucătoare din circuit, trebuie să fie o barieră mentală care te împiedică să joci la cel mai înalt nivel în Grand Slam-uri. Cred și sper că o pot ajuta în acest sens. Dacă ai fost deja în vârf sau dacă ai câștigat ceva important, ești familiarizat cu sentimentul. Dar încrederea pe care o ai într-un antrenor care a câștigat mai multe titluri de Grand Slam este un pic diferită", a explicat Bajin, indicând clar punctul nevralgic al Pliskovei.
Australian Open
Simona Halep a aflat ce loc va ocupa în clasamentul WTA după încheierea Australian Open 2022
27/01/2022 LA 13:53
"Obiectivul clar este câștigarea unui turneu de Mare Șlem. Sper să o pot ajuta. Îmi este clar că, până acum, și-a pus prea multă presiune asupra ei – asta sper să se schimbe", a mai spus Bajin, citat de "UbiTennis".

Bajin: "Ai nevoie de un plan B"

Sascha Bajin a mai recunoscut că, până să accepte oferta venită de la Karolina Pliskova, a primit și propuneri interesante din ATP.
Germanul consideră însă că este mai greu să îți atingi obiectivele de a câștiga trofee în tenisul masculin, din cauza faptului că vreo patru jucători își împart fără excepție titlurile importante. "Este plăcut să lucrezi având în minte un obiectiv foarte clar: să câștigi un Grand Slam. Așa a fost și cu Caroline Wozniacki, ea a câștigat acest titlu la două luni după ce ne-am despărțit. Karolina are și ea acest obiectiv și are experiența necesară pentru a reuși", a afirmat Bajin.
https://i.eurosport.com/2020/10/01/2899063.jpg
Filosofia sa este limpede. "Pentru a câștiga un Grand Slam ai nevoie de un plan B de joc. Nu poți câștiga cu planul A două săptămâni. Nimeni nu a făcut-o și nici nu va reuși – poate Swiatek la Roland Garros, dar în general nu e așa. Ai nevoie de un plan B și uneori chiar și de un plan C. Vom lucra pentru a depăși acest blocaj mental și a o face să acceseze cel mai bun tenis în momentele importante", a mai spus Bajin.

Pliskova vrea să dea lovitura ca Simona Halep

În acest moment, Karolina Pliskova este singura jucătoare activă în circuit care a urcat pe prima treaptă în clasamentul mondial, dar nu a câștigat și titlu de Grand Slam.
Jelena Jankovic și Dinara Safina sunt foștii lideri mondiali care și-au încheiat cariera fără titlu de Mare Șlem. Kim Clijsters, Amelie Mauresmo și, recent, Caroline Wozniacki și Simona Halep au reușit să obțină primul titlu de Mare Șlem după ce anterior ajunseseră pe locul 1 WTA.
De-a lungul anilor, Karolina Pliskova și Simona Halep au legat o frumoasă prietenie în circuit. Sportiva din Cehia o consideră de româncă cea mai bună prietenă a sa în WTA.
Pliskova este primul și, deocamdată, singurul număr unu mondial dat de tenisul feminin din Cehia, în proba de simplu. Ea a petrecut opt săptămâni pe locul 1 WTA, la jumătatea lui 2017. A câștigat 16 titluri WTA la simplu și a disputat alte 13 finale. Cele mai importante trofee din cariera sa au venit la Roma și Cincinnati (turnee de categorie Premier 5). Cel mai bun rezultat obținut de Karolina Pliskova în Grand Slam-uri este finala jucată la US Open 2016. Ea a disputat și câte o semifinală la Australian Open (2019) și Roland Garros (2017).
În 2020, Pliskova a câștigat un singur titlu, la Brisbane.
Australian Open
Simona Halep a anunțat la ce turnee joacă în următoarele 3 luni: "Vreau acolo înaine să mă las"
27/01/2022 LA 07:36
Australian Open
Simona Halep are o favorită la Australian Open 2022! "Îi doresc să câștige, ea chiar merită!"
26/01/2022 LA 18:22