Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

EXCLUSIV | Ce meci rămâne special pentru Roger Federer? "Nu se întâmplă așa ceva în finalele de Grand Slam"

Alex Masgras

Publicat 22/09/2022 la 14:07 GMT+3

Roger Federer va participa la finalul acestei săptămâni la Laver Cup, competiție ce va reprezenta ultimul turneu al carierei sale de jucător profesionist. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Eurosport, elvețianul a vorbit despre retragere, Laver Cup, dar și ce urmează după tenis.

Roger Federer, interviu exclusiv pentru Eurosport, înainte de Laver Cup: "Eram un diamant brut!"

Roger Federer va intra pentru ultima oară în cariera sa pe terenul de tenis din postura de jucător profesionist. Câștigător a 20 de titluri de Grand Slam, elvețianul se va retrage din tenis după Laver Cup, competiție care va avea loc la Londra, în perioada 23-25 septembrie.
Înainte de startul competiției, Federer a acordat un interviu în exclusivitate pentru Eurosport în care a vorbit despre ultimul turneu al carierei sale. Acesta abia așteaptă să se reîntâlnească cu fanii, cărora le-a mulțumit pentru susținerea oferită pe parcursul carierei sale:
"Este foarte important pentru mine. Am foarte multe de spus, multe persoane cărora trebuie să le mulțumesc. Vreau să mă reîntâlnesc cu fanii. Au fost stâlpul de rezistență al carierei mele. Oriunde mergeam, aveam avantajul terenului propriu datorită lor. Cred că este ceva unic, sunt foarte fericit și voi fi mereu recunoscător pentru asta.
Mă bucur că pot să fiu prin preajmă (n.r. în momentul retragerii) și să nu fiu o fantomă. A fost dificil, deoarece nu am vrut să fabric astfel de momente, iar Laver Cup mi-a permis să fiu aici, să fiu alături de echipă, să joc. Dar cel mai mult să petrec timp alături de băieți, să fac parte din nou din familia și comunitatea tenisului. Sper că pot juca vineri, acesta e obiectivul meu.
Să îl am alături de mine pe Bjorn pe bancă este, de asemenea, un vis devenit realitate. Am simțit că este locul potrivit, momentul potrivit pentru a face acest anunț. Am depus mult efort pentru scrisoare, a creat mult stres în viața mea, dar sunt fericit că oamenii au acceptat acel mesaj într-un mod pozitiv, mai mult decât aș fi crezut", a spus Roger Federer.
Citește și:

25 de încercări și 2 săptămâni pentru scrisoarea de retragere a lui Roger Federer

Săptămâna trecută, Roger Federer și-a anunțat retragerea printr-o scrisoare adresată fanilor săi care l-au susținut pe toată durata carierei. Acesta a recunoscut că nu a fost ușor să scrie această scrisoare, iar varianta cea mai bună, cea auzită de toată lumea, a venit după 2 săptămâni și 25 de încercări ale elvețianului:
"25 de încercări și 2 săptămâni. La un moment dat, când ai un deadline, e un lucru bun, pentru că pur și simplu apeși pe trimite. O arăți prin jurul tău și, bineînțeles, toată lumea are ceva de zis. Pentru mine a fost emoționant, dar a fost bine să trec prin asta, deoarece mi-a permis să mă uit la cariera mea și să mă gândesc la ce vreau să spun. Asta m-a pregătit și pentru interviuri, am crezut că va fi extrem de dificil pentru mine și foarte emoționant. Știam de ceva timp de această decizie, dar cred că din acest motiv pot să stau aici mult mai relaxat", a mai spus elvețianul.

Finala cu Lleyton Hewitt de la US Open 2004 rămâne un moment special pentru Roger Federer

Întrebat de Barbara Schett care este meciul de care este mândru, în care a jucat cel mai bun tenis al său, Federer a recunoscut că este dificil de ales, deoarece nu a trecut până acum prin toată cariera sa, dar în cele din urmă a ales finala de la US Open 2004 cu Lleyton Hewitt, o partidă care rămâne până în ziua de astăzi una specială pentru campionul elvețian:
"Pentru mine, specială este finala de la US Open împotriva lui Lleyton Hewitt. Am câștigat 6-0, 7-6, 6-0. Nu se întâmplă așa ceva în finalele de Grand Slam, să iei în acel mod primul set, apoi o clătinare în setul al doilea, după care domini în al treilea.
Pentru mine, acel meci a fost perfect, eram în vârful lumii, cred că a fost al treilea turneu de Grand Slam al meu, eram numărul 1 mondial. Trebuia să arăt lumii că merit să fiu numărul 1 și la ce nivel. A fost împotriva unui tip pe care îl respect foarte mult și sper că îl voi revedea în curând. Am avut probleme la începutul carierei, iar apoi să ajung acolo, pentru mine s-a simțit ca o furtună perfectă. Dacă m-aș uita înapoi, aș juca acel meci din nou", a mai spus Roger Federer.
Roger Federer - Lleyton Hewitt, finale US Open 2004.

LAVER CUP, ULTIMUL TURNEU PENTRU ROGER FEDERER

Laver Cup, competiție care a ajuns la a cincea ediție, va reprezenta ultimul turneu al lui Roger Federer. Elvețianul a jucat ultima oară la Wimbledon 2021, iar la turneul care va avea loc în arena O2 din Londra va evolua doar în proba de dublu, cel mai probabil alături de Rafael Nadal, marele său rival și bun prieten.
Echipa Europei: Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic, Andy Murray, Stefanos Tsitsipas, Casper Ruud, Matteo Berrettini (rezervă), Bjorn Borg (căpitan) și Thomas Engqvist (vicecăpitan)
Echipa Lumii: Felix Auger-Aliassime, Taylor Fritz, Diego Schwartzman, Alex de Minaur, Frances Tiafoe, Jack Sock, Tommy Paul (rezervă), John McEnroe (căpitan), Patrick McEnroe (vicecăpitan)
Laver Cup, ultimul turneu din cariera marelui Roger Federer, este în direct în perioada 23-25 septembrie, pe Eurosport și Eurosport Player.
picture

Se apropie Laver Cup 2022, cu Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic și Andy Murray

Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo