Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#MeciuriMemorabile Australian Open. 1981: finala-capodoperă Martina Navratilova – Chris Evert

Cezara Paraschiv

Actualizat 17/02/2021 la 03:20 GMT+2

#MeciuriMemorabile Australian Open: Martina Navratilova – Chris Evert (1981) 6-7(4), 6-4, 7-5. Cea mai stufoasă rivalitate a tenisului oferea unul dintre meciurile sale reper, cu Navratilova câștigând primul său titlu de Grand Slam după obținerea cetățeniei americane, la capătul unei finale ce părea că îi scapă printre degete, când s-a văzut egalată de la 5-1 în decisiv.

#MeciuriMemorabile și o rivalitate memorabilă: Navratilova Evert

Credit imagine: Eurosport

O rivalitate bine conturată este o rețetă de box-office pentru orice sport. Chiar și cele mai anoste dintre episoadele unei astfel de rivalități au o poveste a lor. Iar când urci spre vârful topului unei astfel de rivalități, părăsești deja chiar și stratosfera.
Australian Open - UNIBET
Navratilova – Evert este cea mai mare rivalitate a tenisului feminin: 80 de meciuri directe, dintre care 60 de finale. Chiar și rivalitatea-mamut a tenisului masculin, Djokovic – Nadal, rămâne la mile distanță în urmă, cu cele 56 de episoade ale sale. Pe deasupra, cele două sunt legate de o prietenie trainică, adevărată, ce sporește frumusețea rivalității. Termenul de "camaraderie" le descrie și el, cu acuratețe, relația complexă. S-au avut și ca "surorile din frăție". Și-au terminat carierele cu câte 18 titluri de Grand Slam fiecare, deși au fost cât se poate de diferite.
Ca Federer și Nadal, Evert și Navratilova și-au împărțit suprafețele, zonele favorite din teren, tipurile de rever, extremele temperamentale. Martina, atletică și puternică datorită unei pregătiri fizice revoluționare, o jucătoare de serviciu-voleu ofensivă pe teren dar și în afara terenului, a avut apetit mai mare și un joc mai bun pentru iarbă, fiind "Regina Wimbledonului". De partea cealaltă, Chrissie - o jucătoare de baseline agresivă într-un mod atât de diferit față de Navratilova, puternică pe picioare, dar mai ales la nivel mental, cu 'poker-face' impenetrabil, care s-a bazat mereu pe constanță în raliu, cu plasament impecabil și defensivă ca un zid, a deslușit toate secretele jocului pe zgură, reușind cea mai lungă serie de victorii din istorie pe această suprafață (125).
picture

#MeciuriMemorabile Australian Open. Finala-capodoperă a rivalității #1 din WTA, Navratilova – Evert

#MeciuriMemorabile Australian Open: Navratilova – Evert, 1981

Finala Australian Open 1981 de pe 6 decembrie a fost al 45-lea meci direct dintre Evert și Navratilova. Martina, fugară de la 18 ani din Cehoslovacia, câștiga primul ei titlu de Grand Slam din postura de cetățean american (primise cetățenia pe 20 iulie 1981, fusese învinsă în finala US Open de Tracey Austin, iar apoi ridica trofeul la Australian Open care era, la vremea respectivă, ultimul Slam al anului).
Evert, una dintre sportivele favorite ale Americii, dominase clar startul rivalității lor (16-4), era numărul unu mondial, însă la momentul respectiv Navratilova răsturnase deja balanța acestui match-up. În cartea "The Greatest Tennis Matches of All Time", istoricul tenisului Steve Flink desemnează finala Australian Open 1981 și finala Roland Garros 1985 ca fiind cele mai relevante ale rivalității Evert – Navratilova. Cartea "The Rivals", dedicată de Johnette Howard celor două mari campioane ale tenisului, urmărește în detaliu finala Australian Open 1981.
Nimic nu le-a putut departaja pe Navratilova și Evert în primul set, până la 4-4 în tie-break. Evert a câștigat apoi trei puncte consecutiv, lua avantaj de 1-0 în finală, iar Navratilova simțea presiunea din plin pe serviciu, la set și 4-3 pentru adversară. Martina a răspuns însă excelent, părând scăpată în învingătoare după ce și-a adjudecat 8 dintre următoarele 9 game-uri, la 5-1 în decisiv.
Evert nu își spusese însă ultimul cuvânt: a accesat cel mai înalt nivel de joc posibil, a lovit mai curajos și cu încăpățânare, s-a făcut una cu mingea după cum avea să declare ulterior și a pictat tușele în următoarele patru game-uri, prinzând-o astfel din urmă pe Navratilova. Evert remarca mai departe că Martina nu s-a panicat, iar asta i-a provocat neliniște. Două puncte cruciale s-au jucat la 5-5 și 30-30 pe serviciul lui Evert: Chrissie a decis să meargă pe cartea atacului, a ratat un forehand, apoi a mizat pe elementul-surpriză, făcând prima pasul la fileu. Chris și Martina s-au văzut față în față la fileu, într-un duel al voleurilor, iar Navratilova, care se simțea mult mai confortabil și natural în această poziție, a câștigat acel punct, mai departe break-ul și meciul, când a servit a treia oară pentru victorie, obținând primul trofeu de Grand Slam după 28 de luni.
Chris Evert avea să recunoască ulterior că a simțit de mai multe ori de-a lungul acelei finale că trimisese "lovituri ce ar fi fost câștigătoare în fața oricărei alte jucătoare. Punea stăpânire pe fileu atât de rapid, încât trebuia să lovesc passing shot-ul perfect".
Navratilova și Evert s-au reîntâlnit în finala Australian Open în 1982, când Evert s-a impus cu 6-3 în decisiv, apoi pentru ultima dată pe 7 decembrie 1985, când Martina s-a impus din nou (6-2, 4-6, 6-2),
  • 11 ani au dominat tenisul feminin Navratilova și Evert, între 1975 și 1986, acaparând locul 1 WTA (332 săptămâni Navratilova, 260 Evert)
  • 80 de meciuri în 18 ani numără rivalitatea dintre Navratilova și Evert (43-37 la "directe"), urmată pe locul 2 în top de Evert – Wade (46 de meciuri) și de Navratilova – Shriver (43) - pe 3.
  • În Grand Slam-uri, cele mai multe meciuri la feminin au fost înregistrate în rivalitățile Navratilova – Evert (22), Serena Williams – Venus Williams (16), Graf – Sanchez Vicario (13) și Evert – Mandlikova (13).
  • Navratilova și Evert au, de asemenea, cele mai multe finale de Grand Slam disputate (14), urmate de surorile Williams (9) și rivalitățile Graf – Sanchez Vicario (7), Graf – Seleș (6) și Graf – Navratilova (6).
  • În 1976, Martina Navratilova și Chris Evert au câștigat și un trofeu de Mare Șlem împreună, la dublu (Wimbledon).
O ofertă imbatabilă pentru un tenis care întoarce capete. Aplicația Eurosport Player la 0,99€ pentru o lună.
picture

Australian Open 2021 - Acțiunea de la Melbourne revine pe Eurosport

Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo