Pandemia de coronavirus i-a determinat pe șefii tenisului să schimbe regulile de calcul în clasamentul mondial, astfel încât sportivii și sportivele care nu pot sau nu doresc să concureze în turneele din acest final de an din rațiuni sanitare să nu piardă locuri drastic în clasamentul mondial. Astfel, în locul unui clasament pe 52 de săptămâni, sportivii pot puncta cu rezultate înregistrate începând cu martie 2019.
În momentul în care un sportiv își îmbunătățește însă în aceste săptămâni rezultatul într-un turneu față de cel obținut în 2019, punctele câștigate în 2020 iau locul celor din 2019. Este și cazul lui Naomi Osaka, după victoria de la US Open, 1-6, 6-3, 6-3 în finala cu Victoria Azarenka.
Campioana de la US Open 2020 va reveni în Top 3 WTA de luni, în urma australiencei Ashleigh Barty și a româncei Simona Halep, ambele absente de la turneele americane. Un salt spectaculos va înregistra și finalista Victoria Azarenka, care revine în top 15 pentru prima dată după 2017: ea a început turneul de la US Open fiind pe locul 27 WTA (poziție obținută grație succesului "de la Cincinnati", dar care nu a apucat să conteze la stabilirea capilor de serie pentru US Open) și va urca de luni pe locul 14 WTA.
Tenis
Simona Halep, nevinovată în ochii unui cunoscut tenismen: "Ar fi făcut asta dacă ar fi vrut!"
01/12/2022 LA 15:38

Naomi Osaka, campioana US Open, schimbă ierarhia în clasamentul mondial. Cum e afectat Roland Garros-ul

Naomi Osaka a început turneul de la Flushing Meadows de pe locul 9 WTA, însă, ca urmare a nu mai puțin de șase retrageri de pe tablou din rândurile jucătoarelor din Top 8 mondial, ea a avansat până pe locul 4 pe lista capilor de serie.
Învinsă anul trecut în optimi la US Open, Naomi Osaka câștigă 1.760 de puncte în clasament comparativ cu anul trecut și va reveni în Top 3 WTA de luni. Asta înseamnă că, în absența liderului mondial Ashleigh Barty - care a anunțat că nu va mai juca în Europa în acest sezon, nipona ar urma să fie a doua pe lista favoritelor la Roland Garros, după Simona Halep. Evident, această listă virtuală a capilor de serie pentru Roland Garros care se conturează acum mai poate suferi modificări în funcție de rezultatele înregistrate la turneul Premier 5 de la Roma, care pune la bătaie un maxim de 900 de puncte WTA, însă este clar că Osaka va rămâne, oricum, între primele patru favorite.
Turneul de la Roma ar fi trebuit să se dispute în mod normal în primăvară, în perioada 11 - 17 mai, însă a fost amânat pentru toamnă, din cauza pandemiei de coronavirus. În primă fază, Internazionali BNL D'Italia fusese plasat în săptămâna premergătoare Roland Garros-ului, după Madrid, ceea ce ar fi însemnat că rezultatele de acolo nu ar fi contat în stabilirea capilor de serie pentru Paris. Cum turneul din capitala Spaniei a fost anulat, turneul de la Roma a fost decalat încă o dată, cu o săptămână. Se va juca la Roma începând de luni, imediat după US Open, existând apoi o săptămână de pauză pentru sportivele de top, începând cu 21 septembrie fiind programate calificările pentru Roland Garros, iar tablourile principale - începând cu 28 septembrie, dată de la care cele mai importante meciuri vor fi transmise în direct pe canalele Eurosport și pe Eurosport Player.
Tenis
Un sponsor important al Simonei Halep, mesaj special de Ziua Națională! Ce i-a transmis româncei
01/12/2022 LA 13:53
Tenis
Simona Halep a fost în mod oficial exclusă de la turneul din Africa! Anunțul organizatorilor
30/11/2022 LA 17:02