Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Prezența lui Djokovic la Turneul Campionilor, contestată de un rival din circuit: "Pare nedrept"

Nicu Savin

Actualizat 01/11/2022 la 09:41 GMT+2

Novak Djokovic și-a asigurat prezența la Turneul Campionilor de la Torino grație succesului de la Wimbledon, deși la Grand Slam-ul londonez nu s-au acordat puncte. Cameron Norrie, semifinalist la All England Club, consideră că este nedrept ca doar sârbul să beneficieze de parcursul de la Wimbledon în perspectiva Turneului Campionilor, unde el nu mai are nicio șansă să ajungă.

Novak Djokovic beim ATP-Turnier in Tel Aviv

Credit imagine: Getty Images

Novak Djokovic va participa în această săptămână la Mastersul de la Paris, unde îl va întîlni în primul tur pe Maxime Cressy, iar apoi va juca la ultima mare conpetiție a anului: Turneul Campionilor (13-20 noiembrie). Sârbul a avut un an zbuciumat, ratând prezența la Australian Open și US Open pentru că nu s-a vaccinat împotriva Covid. Nole s-a impus la Wimbledon, dar la Grand Slam-ul londonez nu s-au acordat puncte, astfel că celelalte rezultate îl plasează abia pe locul 10 în ierarhia din 2022, ca număr de puncte adunate.
Totuși, Djokovic va fi prezent la Turneul Campionilor, deoarece regulamentul prevede că orice campion de Grand Slam care se află în Top 20 ATP la final de an are asigurat locul la Torino. Această situație generează polemici în circuit, iar Cameron Norrie nu s-a ferit să dclare public că este nedrept ca doar Djokovic să beneficieze de parcursul bun de la Wimbledon.

Prezența lui Djokovic la Turneul Campionilor stârnește polemici în ATP

Britanicul a făcut semifinale la All England Club, dar nu a primit niciun punct în ATP Race. El a fost printre jucătorii cu șanse de a ajunge la Torino, dar și le-a compromis total după eliminările premature de la Seul, Stockholm, Viena sau Paris. Fără să spună că ar fi meritat să ajungă la Turneul Campionilor, Norrie crede că regulamentul este oarecum ciudat.
"Djokovic s-a calificat la Turneul Campionilor grație succesului de la Wimbledo, așa că pare puțin ciudat. Nu știu dacă aceasta a fost regula înainte sau nu, dar pare nedrept. Bănuiesc că și pentru Nick Kyrgios e frustrant. A pierdut în finală și nu primește nimic.Știam că nu am avut punctele necesare, dar încă aveam șanse destul de decente să mă calific", a spus Norrie, citat de Daily Mail.
Agentul lui Nick Krygios, Stuart Duguid, a avut recent o părere similară: "În primul rând, Novak merită să fie la Torino. Dar se simte arbitrar că el este singurul jucător care beneficiază de performanțele sale de la Wimbledon".
De notat că Djokovic ar fi ajuns fără probleme la Turneul Campionilor dacă s-ar fi acordat puncte la Wimbledon, dar ceilalți jucători care au avut un parcurs lung la Londra ar fi avut o șansă în plus. Spre exemplu, Norrie ar fi avut cu 720 de puncte în plus în clasamentul pentru Turneul Campionilor, iar Nick Kyrgios cu 1200, deci ar fi putut ajunge la Torino în detrimentul altor jucători.
În circuitul feminin, Elena Rybakina nu a beneficiat de avantajul de a fi campioană de Grand Slam în 2022. Câștigătoare la Wimbledon, jucătoarea din Kazakhstan nu este prezentă la Turneul Campioanelor pentru că nu va termina anul în Top 20 WTA.
Novak Djokovic a câștigat de 5 ori Turneul Campionilor în carieră și a mărturisit că țintește în acest an egalarea recordului deținut de Roger Federer. Alături de sârb, Carlos Alcaraz, Rafa Nadal, Stefanos Tsitsipas, Casper Ruud și Daniil Medvevev au asigurată prezența la Torino, iar pentru ultimele două locuri disponibile se bat Taylor Fritz, Hubert Hurkacz, Andrey Rublev și Felix Auger-Aliassime, ultimii doi având cele mai mare șanse de a completa tabloul de la Torino.
Turneul ATP Masters de la Paris se vede în săptămâna 31 octombrie - 6 noiembrie 2022 în direct pe Eurosport 2, dar și pe aplicația Eurosport (Android și iOS).
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo