Ashleigh Barty, jucătoarea care a dominat de o manieră categorică ultimele două sezoane în tenisul mondial, a făcut în această săptămână un anunț care a luat prin surprindere pe toată lumea. Sportiva de pe locul 1 WTA a anunțat că se retrage la doar 25 de ani.
Decizia australiencei a fost comentată de mai multe voci din tenis, printre care se numără și Ilie Năstase. Fostul mare tenismen român a explicat că a fost surprins de anunțul lui Barty, fiind de părere că un sportiv nu ar trebui să se retragă atunci când este în cea mai bună formă a carierei.
Năstase a amintit, drept exemplu, de Roger Federer, care deși a ajuns la 40 de ani și s-a confruntat cu mai multe accidentări, nu a renunțat la tenis, de curând revenind la antrenamente.
Tenis
Povestea lui Ilie Năstase, primul campion al României la Roland Garros, în 1973
17/05/2022 LA 12:47
"Mi se pare că s-a retras prea devreme! Eu nu sunt de acord cu ce spun toți oamenii din sport, că trebuie să te retragi când ai cea mai bună performanță. E o prostie asta, după mine!
Dacă tu scrii cea mai bună carte acum și te retragi, ce înseamnă asta, că ar trebui să renunți doar pentru că ai scris cea mai bună carte?! Te retragi când vrei! Uitați-vă la Federer! Se retrage când vor mușchii lui! Are aproape 41 de ani și vrea să joace în continuare. A dovedit cine e și n-are treabă acum să mai dovedească altceva! Joacă de plăcere.
Nu putem să le spunem noi sportivilor când să se retragă! Dacă a fost numărul 1, nu mai contează că a luat unul, două sau trei Grand Slam-uri! La 25 de ani, oricine ar spune: 'Dar tu ești zdravănă la cap la 25 de ani?' Nu putem ști motivele", a declarat Ilie Năstase pentru Wowbiz.
Citește și:

Ash Barty va fi retrasă din clasamentul WTA

În urma deciziei de a se retrage, Ash Barty a cerut forului care guvernează tenisul feminin să fie retrasă din clasament, din moment ce nu mai participă la turnee. Așa a procedat și Justine Henin, singurul lider mondial din istorie (de până acum) care s-a retras din tenis în 2008.
Potrivit WTA Insider, australianca își va retrage numele din ierarhia mondială la următoarea modificare a clasamentului. Astfel, Iga Swiatek va fi, de lunea viitoare, noul număr 1 mondial până la finalul turneului de la Miami, când clasamentul se va reconfigura.
Poloneza va fi prima sportivă din țara sa care urcă pe cel mai înalt loc în ierarhia WTA, ea egalând-o deja pe Aga Radwanska (singurele două jucătoare din Polonia ajunse pe locul secund în clasament).
Diferențele dintre sportivele din partea superioară a topului sunt mici și, probabil, în următoarele luni se vor schimba mai mulți lideri în fruntea ierarhiei. De exemplu, Maria Sakkari este, cel puțin în teorie, a doua favorită să ajungă pe locul 1 WTA până la turneul de la Roland Garros.
Asta pentru că grecoaica are de apărat doar punctele aferente semifinalei de la Miami, iar forma sa o recomandă pentru fazele finale de la Miami, Madrid sau Roma, turnee la care a confirmat deja că va participa.
Tenis
Clasamentul turneelor mari câștigate în ATP, actualizat. Diferența dintre Djokovic, Nadal și Federer
16/05/2022 LA 16:51
Tenis
Carlos Alcaraz - Roger Federer, un duel așteptat! "Ar fi trist dacă nu ar avea șansa să-l înfrunte"
13/05/2022 LA 12:23