Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Povestea lui Agassi sau despre cum ajungi o legendă a tenisului deși îl urăști "din tot sufletul"

Irina Aldea

Actualizat 27/05/2020 la 18:03 GMT+3

Cum poți ajunge o legendă a sportului pe care-l practici în ciuda faptului că-l urăști “din tot sufletul”? Povestea lui Andre Agassi răspunde acestei întrebări.

Andre Agassi

Credit imagine: Getty Images

Născut pe 29 aprilie 1970 în Las Vegas, Nevada, Andre Agassi și-a scris numele în istoria tenisului cu aur prin nenumăratele reușite bifate de-a lungul carierei lui. A fost lider mondial timp de 101 săptămâni, a cucerit opt turnee de Grand Slam (Australian Open - 1995, 2000, 2001, 2003; Roland Garros – 1999; Wimbledon - 1992; US Open – 1994, 1999) și o medalie de aur la Jocurile Olimpice din 1996, organizate la Atlanta. Agassi este considerat, pe drept, unul dintre cei mai mari jucători de tenis din istorie și cel mai bun jucător la retur.
Considerat unul dintre cei mai carismatici tenismeni din circuit, Agassi a atras foarte mulți suporteri ai sportului spre tenis în anii 1990, oameni care au rămas îndrăgostiți de sportul alb și care-l urmăresc și azi cu multă pasiune. Pe lângă victoriile de excepție de la Grand Slam-uri și medalia de aur de la Jocurile Olimpice, Agassi a mai câștigat în carieră Turneul Campionilor și a făcut parte din echipa Statelor Unite câștigătoare a Cupei Davis. În plus, el are în palmares 17 titluri în turneele din seria Masters. Andre este căsătorit cu multipla câștigătoare de turnee de Grand Slam, Steffi Graf.
Andre Agassi
Pe Agassi îl puteți revedea pe Eurosport 1, vineri și joi, de la ora 20, în cadrul emisiunii You Say We Play. Joi - meciul cu Safin de la Roland Garros 1998, iar sâmbătă partida cu Courier, de la Roland Garros Roland Garros 1991.
Agassi s-a retras din activitate în anul 2006, după ce a fost eliminat în turul al treilea al US Open. Suferea de sciatică și de spondiloză cauzată de deplasarea unor vertebre care interferează cu nervii spatelui. Agassi a continuat să pună suflet în sportul la care a excelat, dar despre care a spus că-l urăște din tot sufletul. El este fondatorul fundației caritabile Andre Agassi care a adunat peste 100 de milioane de dolari pentru copiii în pericol din Sudul statului Nevada. De-a lungul carierei lui, Andre Agassi a fost antrenat de patru tehnicieni: Emmanuel Agassi (1970–1983), Nick Bollettieri (1983–1993), Brad Gilbert (1994–2002) șiDarren Cahill (2002–2006).

Andre Agassi, jucătorul care pedepsește adversarul, copilul minune care a mărturisit că urăște tenisul din toată inima

Andre a primit o poreclă pe vremea când juca, The Punisher (jucătorul care pedepsește adversarul), asta pentru că eficiența lui la retur era dintre cele mai bune care au existat în sportul alb. Dacă te aflai la serviciu și-l aveai în față pe Andre Agassi, grija primului punct primit din partea opusă a terenului era adesea copleșitoare. Totuși, există o întrebare care se află pe buzele tuturor atunci când vine vorba despre Andre Agassi. Cum a reușit să fie pentru mult timp cel mai bun tenismen din lume dacă ura atât de mult tenisul, dacă nu exista pasiune? Poate că a existat prea multă iubire.
Trăiesc din tenis, deşi urăsc tenisul, îl urăsc cu o patimă întunecată şi secretă, şi totdeauna l-am urât.
Răspunsul oferit de Andre:
Nu cred că ai nevoie de pasiune ca să ai succes în ceea ce faci. Ci mai degrabă ai nevoie de inspirație sau de o motivație foarte puternică. În ceea ce mă privește, frica a fost această motivație care m-a făcut să am succes în tenis.Îmi era frică fiindcă nu aveam un plan B dacă m-aș fi lăsat de tenis. Ce altceva să fi făcut? Apoi, când am ajuns în acel punct în care am renunțat complet la mine și am atins nivelul cel mai de jos posibil, mi-am găsit motivul pentru care să mă ridic și acest motiv a fost o inspirație și pentru ceilalți și asta m-a determinat și mai mult să mă țin de treabă, căci am înțeles că ce fac eu îi ajută și pe alții să nu renunțe la ei înșiși. Poți fi, deci, motivat de o mulțime de lucruri în ceea ce faci, însă trebuie să ai acea cantitate necesară de motivație ca să faci lucrurile constant, să le faci să fie durabile. În cazul meu, din păcate, la început, motivația asta a fost frica.

Autobiografia lui Agassi – OPEN, o capodoperă a domeniului

Autobiografia lui Agassi este de mulți considerate o capodoperă a domeniului. Se numește Open și a apărut la Editura Publica, în 2011, în traducerea lui Paul Slayer Grigoriu. În mod atipic, cartea nu începe cronologic, nu începe cu o introducere obișnuită, ci cu momentul ultimului său turneul disputat în carieră, US Open, din 2006. Mai exact, cu ce simțea la acea perioadă:
Deschid ochii şi nu ştiu unde mă aflu şi cine sunt. Nu e ceva neobişnuit – jumătate din viaţă nu am ştiut.
Andre Agassi
Cel mai important lucru de menționat despre autobiografia lui Agassi este că nu se axează pe momentele importante din cariera lui Agassi, nu este despre reușite, despre meciuri câștigate și titluri, nu este o odă adusă unuia dintre cei mai mari tenismeni din istorie, ci o aventură scrisă despre călătoria meditativă a lui Andre prin cariera-i proprie - ce înseamnă tenisul pentru el, dincolo de aspectul strict profesional, cum te ajută acest sport să te cunoşti mai bine, să stai mai mult de vorbă cu tine (Agassi consideră că tenisul, mai mult decât orice alt sport, te izolează de ceilalţi, te face să trăieşti pe propria ta insulă, unde eşti nevoit să vorbeşti cu tine, să te convingi de cele mai improbabile şi nebuneşti lucruri, să îndrăzneşti să crezi în cele mai neverosimile victorii).

Citate celebre oferite de Agassi

Trăiesc din tenis, deși urăsc tenisul, îl urăsc cu o patimă întunecată și secretă, și totdeauna l-am urât.
La 7 ani am vrut să mă las de tenis, dar n-am putut. Nu doar din cauză că tatăl meu m-ar fi fugărit în jurul casei cu racheta, dar ceva înăuntrul meu, un mușchi ascuns, nevăzut, nu mă lăsa. Am urât tenisul de când m-am apucat de el, și cu toate astea am lovit mingea în continuare, de dimineața până seara, pentru că nu am avut de ales. Indiferent cât de mult aș fi vrut să mă opresc, n-am făcut-o. M-am implorat pe mine însumi să mă opresc și am jucat mai departe, iar această prăpastie, această contradicție între ce am vrut să fac și ce am făcut de fapt, a părut a fi esența vieții mele.
Tenisul a fost întotdeauna un fel de învăţare. A fost un mijloc de a descoperi o mulţime despre mine.
Andre Agassi
A fi numărul doi, este ceva foarte neplăcut.
Nimeni nu m-a întrebat vreodată dacă vreau să fac tenis, cu atât mai mult dacă vreau să-l transform în viața mea. De fapt, mama mea era convinsă că sunt născut să fiu predicator. Mi-a spus însă că tatăl meu hotărâse cu mult înainte să mă nasc că voi fi jucător de tenis profesionist. La un an, spunea ea, am dovedit că tatăl meu avea dreptate. Privind un meci de ping-pong, îmi mișcam doar ochii, nu și capul. Tatăl meu a chemat-o pe mama mea. 'Uite, vezi cum mișcă doar ochii? E ceva înnaăscut' "
Fiecare meci de tenis este o viață în miniatură. Tenisul folosește limbajul vieții. Avantaj, serviciu, greșeli, break, iubire - astea sunt elementele de bază ale tenisului, Pentru că fiecare meci de tenis reproduce viața de zi cu zi.
Dacă nu exersezi nu meriţi să câştigi.
Ura mă pune în genunchi, iubirea mă ridică din nou în picioare.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo