Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Prima ipoteză care cade în scandalul de dopaj în care e implicată Simona Halep

Cristian Mihală

Actualizat 24/10/2022 la 13:58 GMT+3

Posibilitatea ca unul dintre medicii turneelor de dinainte de US Open să îi fi administrat din greşeală Simonei Halep substanţa găsită la controlul anti-doping, Roxadustat, este 0. Cel puţin asta susţine Sorin Popescu, doctor care a participat la 32 de turnee de tenis în cariera sa.

Simona Halep (French Open 2022)

Credit imagine: Getty Images

Înainte de Flushing Meadows, Halep a acuzat ceva probleme în US Open Series. A abandonat la Washington, iar la Cincinnati a acuzat mai multe probleme medicale. În repetate rânduri, ea a cerut intervenţia fizioterapeuţilor pe teren, astfel că mulţi s-au gândit că ajutorul primit de la aceştia s-ar fi tradus în proba pozitivă dată la ultimul turneu de Grand Slam al anului.
O astfel de posibilitate nu există, crede Sorin Popescu, cel care a fost medic la 32 de turnee în cariera sa. Acesta a explicat cum decurg lucrurile în contextul în care un medic/fizioterapeut al unei competiţii din sportul alb îi prescrie ceva unui sportiv.
"Chiar și pentru un paracetamol trebuie făcută o fișă întreagă, iar eu scriam în dreptul lui și seria de pe cutie. La un moment dat m-a întrebat supervizorul ce înseamnă asta, i-am explicat că e vorba de rigurozitate, să se știe din ce lot a provenit. Aceste fișe trebuie semnate de toată lumea, jucător, fizioterapeut, medic și supervizor", a explicat Sorin Popescu pentru Gazeta Sporturilor.
În plus, medicii din turnee nu au voie să recomande pastile puternice, limitându-se doar la medicamente banale, care nu au în substanţa lor lucruri la "limită". Ce pot primi jucătorii în timpul turneului de la doctorii sau fizioterapeuţii acreditaţi? "Doar lucrurile uzuale, gen paracetamol, maximum antiinflamatoare, voltaren sau diclofenac. Ce se poate da fără rețetă și nu este suspceptibil să fie pe lista substanțelor interzise. Ei sunt foarte bine instruiți în acest sens", a mai spus Popescu.

Cele două ipoteze în cazul scandalului de dopaj în care e implicată Simona Halep

În contextul în care sportiva noastră a dat peste 100 de teste în ultimii 6 ani, o premeditare a folosirii de Roxadustat pare exclusă.
Vorbim totuşi de o probă biologică ce a confirmat că există acea substanţă atât în proba A, cât şi în proba B. Simona trebuie să vadă cum a ajuns substanţa în corpul ei, dar, independent de acest lucru, regulamentul e clar: sportivii sunt direct răspunzători de ce au în organismul lor.
În prezent, se discută despre două modalități în care Halep ar fi ajuns să dea acea probă pozitivă, la ultimul turneu de Grand Slam al anului. Prima e legată de posibilitatea ca Simona să fi luat medicamentul în necunoștință de cauză. Tatăl său, Stere, a admis că Simo a luat acum câteva luni o pastilă pentru o glandă, dar a mărturisit că nu poate face vreo legătură între acel moment și suspendare. Lucru de înțeles, pentru că la momentul respectiv nu exista vreun indiciu că sportiva noastră ar fi încălcat legile dopingului.
"Ea a luat pentru glandă atunci, dar ... Nu ştim nimic", a explicat Stere Halep.
A doua ipoteză ține de eroarea umană și vizează stafful sportivei noastre. FG-4592 sau Roxadustatul nu se regăsește în vreo proporție în alte medicamente. Ca atare, nu există, în principiu, posibilitatea ca Simona să fi luat o altă pastilă care să conțină urme din substanța activă aflată pe lista WADA.
În această variantă, se presupune că cineva din stafful ei ar fi îndrumat-o spre acest medicament, neștiind că el este trecut pe lista neagră. În teorie, la un asemenea nivel nu ar tebui să se comită astfel de greșeli, dar erorile umane apar chiar și în cele mai neașteptate circumstanțe.
În acest context, Simo a luat câteva decizii neinspirate în ultimele luni, de când a început colaborarea cu Patrick Mouratoglou. Mai întâi, a renunţat la Virginia Ruzici, cea care i-a fost manager de când a "explodat" în tenisul de performanţă. Apoi, cu o lună înainte de US Open, a pus punct şi colaborării cu Theo Cercel. Potrivit ProSport, acesta din urmă era singurul din staff-ul tehnic al Simonei care îi prepara băuturile energizante sau hidratante și care manevra batoanele și gelurile susținătoare.
"Totul este Mouratoglou acum! Echipa este 100% Mouratoglou! Tot ce mă înconjoară are legătură cu academia lui și cu el!", spunea Halep la Cincinnati.
Nu este deloc exclus ca această încredere oarbă în noua echipă să o fi costat pe sportiva noastră, deşi e prematur ca cineva să dea un verdict fără date concrete.
Trebuie spus că Halep a colaborat mult timp şi cu un reputat doctor, Dana Safta; aceasta era una dintre cele mai bune prietene ale Virginiei Ruzici, fostul manager al Simonei. Odată produsă ruptura între cele două câştigătoare de Roland Garros, Halep nu a mai ţinut legătura cu doctoriţa mai sus amintită, notează sursa citată.
Turneele ATP 500 de la Viena și Basel se văd în săptămâna 24-30 octombrie 2022 în direct pe Eurosport 2, dar și pe aplicația Eurosport (Android și iOS).
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo