Rafael Nadal a ajuns la Roland Garros având șansa de a-l egala pe Roger Federer la numărul de titluri de Grand Slam. Spaniolul a triumfat aici de 12 ori, însă în ciuda recordului stelar pe care îl are, aura sa de principal favorit știrbește parcă de la o oră la alta în 2020. "Regele Zgurii" spune că sunt "cele mai grele condiții pe care le-am avut vreodată la Roland Garros". "Este o situație foarte ciudată. Condițiile sunt foarte, foarte grele. Vremea e atât de rece încât va fi greu pentru toată lumea. Avem nouă grade acum, la Paris, sunt condiții extreme pentru turneul nostru în aer liber", a declarat Nadal.
Roland Garros 2020 a fost amânat cu patru luni din cauza pandemiei de coronavirus, iar varianta de toamnă a turneului aruncă întrecerea într-o perioadă în care la Paris sunt temperaturi scăzute și multe averse. Organizatorii se felicită pentru o investiție așteptată de mult timp și vor inaugura acoperișul pe terenul central, însă asta înseamnă că meciurile care se vor încheia târziu pe Philippe Chatrier, în nocturnă vor aduce condiții și mai lente, și mai diferite față de ceea ce sportivii găseau în mod normal la Roland Garros în vară.

Roland Garros 2020 | Nadal, nemulțumit și de mingi: "Nu sunt potrivite pentru jocul pe zgură"

Australian Open
Australian Open LIVE BLOG | Medvedev, în semifinale, după o partidă ireală cu Auger-Aliassime
ACUM 6 ORE
Pe lângă multele schimbări impuse de pandemie, această ediție a turneului de la Roland Garros aduce și mingi noi în joc. Federația Franceză de Tenis a renunțat la parteneriatul început în 2011 cu Babolat și a semnat cu Wilson, care livrează mingile oficiale și pentru US Open.
Faptul că mingile Wilson sunt mai lente este de notorietate. S-a vorbit însă despre faptul că producătorul american va aduce un model nou de mingi, care să semene cât mai mult cu cele de la Babolat. Reacțiile jucătorilor după ce au testat aceste mingi arată însă că diferențele vor fi imense față de anii precedenți.
Primul jucător care a dat detalii clare pe acest subiect a fost chiar proaspătul-campion de la US Open, Dominic Thiem, austriacul fiind la fel de îndrăgostit de zgură ca și Nadal. Favoritul trei de la Roland Garros a fost chestionat despre temperaturile scăzute, însă imediat a atras atenția că este un aspect mult, mult mai important de dezbătut: "Eu îmi amintesc de semifinala din 2016 cu Djokovic, când erau 11 grade - deci nu poate fi cu mult mai frig decât atât. Va fi însă o altă diferență, mai mare. Mingile Babolat erau favoritele mele, erau plăcute și rapide, perfecte pentru jocul meu și perfecte și pentru jocul lui Rafael Nadal. Mingile noi vor fi mai lente, lucrurile sunt mai deschise. Iar acest lucru cred că va schimba puțin rezultatele."
Iar confirmarea din partea lui Nadal a venit rapid. Spaniolului nu îi plac noile mingi. Iar acest detaliu contează mult, în condițiile în care și Nadal, și Thiem se află pe cea mai grea jumătate de tablou, a austriacului fiind de-a dreptul un coșmar începând cu prima partidă.
"Acestea nu sunt mingi potrivite pentru jocul pe zgură. Organizatorii ar trebui să ia în considerare acest lucru, pentru viitor. Le-am încercat la Mallorca și sunt mingi grele. În aceste condiții reci și umede pot fi chiar puțin periculoase pentru coatele și umerii jucătorilor. Dar, trebuie să accept acest lucru și să fac tot ce îmi stă în putință. Sunt aici pentru a lupta și a juca la cea mai mare intensitate și pentru a mă antrena la cel mai înalt nivel", a transmis Rafa Nadal.
Spaniolul a fost învins în faza sferturilor de finală la singurul turneu disputat de la reluarea circuitului, la Roma, de Diego Schwartzman. Nadal s-a pregătit în toată această perioadă pe zgură, la Mallorca, luând devreme decizia de a nu merge la US Open. Chiar și după eliminarea de la Roma, a revenit pentru antrenamente pe terenurile de la Academia sa din Manacor.
  • Meciurile de pe tabloul principal de la Roland Garros 2020 debutează duminică, 27 septembrie, în direct pe Eurosport și Eurosport Player.

Roland Garros Show

Credit imagine: Eurosport

Australian Open
Moment istoric în semifinalele Australian Open: de 9 ani nu s-a mai întâmplat așa ceva într-un GS
ACUM 12 ORE
Australian Open
Shapovalov, susținut de Boris Becker în disputa cu Nadal: "Denis are dreptate, regula e pentru toți"
ACUM 20 ORE