Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Simona Halep, contaminată când a dat testul pozitiv? Un membru TAS vine cu explicaţii clare

Cristian Mihală

Publicat 09/11/2022 la 10:45 GMT+2

Cristian Jura, membru al Diviziei Antidoping de la TAS, a explicat ce trebuie să facă Simona Halep dacă vrea să demonstreze că proba pozitivă dată la US Open a fost contaminată. Trebuie spus că nici în acest caz sportiva noastră nu are garanţia că va scăpa total de suspendare.

Simona Halep

Credit imagine: Getty Images

Simona Halep are în faţă probabil două procese, în tentativa de a-şi demonstra nevinovăţia, după ce a fost suspendată provizoriu pentru testul pozitiv dat la ultimul turneu de Grand Slam al anului.
Mulţi dintre sportivii care au scăpat de suspendări au venit cu probe clare că a existat o contaminare în procesul de alimentaţie sau pe lanţul de control anti-doping, iar echipa de avocaţi angajată de marea noastră campioană cu siguranţă că este în căutarea de dovezi în acest sens. Totuşi, trebuie spus că şi argumentele irefutabile pentru o asemenea ipoteză nu îi garantează Simonei Halep exonerarea totală, ci doar o suspendare mult mai mică. În prezent, pentru Roxadustat - substanţă din familia EPO - se dau până la 4 ani de suspendare, dar românca speră să îşi găsească dreptatea şi să îi fie suspendată interdicţia de a juca sau să scape cu o suspendare minimă (6 luni).
Cristian Jura, membru al Diviziei Antidoping de la TAS, a explicat pentru ProSport ce înseamnă contaminarea şi în ce condiţii sportivul poate să demonstreze că a existat o eroare care nu a ţinut de el.
"Când discutăm despre contaminare, trebuie să plecăm de la premisa că există mai multe tipuri de contaminare, iar orice discuție generică sau speculativă nu face decât să adâncească confuzia și mai mult.
Din perspectivă procedurală, ne putem referi la:
– contaminarea unor produse alimentare;
– contaminarea unor suplimente alimentare;
– contaminarea apărută pe lanțul de control anti-doping.
Pentru fiecare din cazurile enumerate mai sus este nevoie de un probatoriu distinct ca un sportiv să își dovedească nevinovăția.
Interdicția poate fi redusă sau chiar anulată dacă sunt întrunite cumulativ cele două condiții prevăzute de Codul Mondial Anti-Doping, și anume să se stabilească foarte clar modul cum a pătruns substanța în organism cât și lipsa intenției sportivului de a lua substanța interzisă pentru îmbunătățirea performanței sportive", a explicat Cristian Jura pentru ProSport.

Varianta manipulării intenţionate în cazul Halep nu stă în picioare

În presa din România s-au vehiculat tot felul de variante pompieristice și fără legătură cu realitatea după ce Simona Halep a dat un test pozitiv la US Open. Printre ipotezele fără acoperire lansate de așa ziși "experți" a fost și cea conform căreia probele date de fostul număr unu mondial ar fi fost manipulate intenționat, pentru o posibilă contaminare ulterioară.
O astfel de variantă nu doar că nu are vreun argument, dar e imposibilă. A explicat chiar avocatul Dan Mihai, unul dintre judecătorii-experți de la Sport Resolutions, prima instanță care o va judeca pe campioana noastră în dosarul de dopaj în care e implicată.
"Probele nu sunt nominale. Simona Halep a fost pur și simplu un număr ca indiciu al probei de urină prelevată la US Open. Experții laboranți care au analizat proba de urină a Simonei habar nu a avut că ea aparține lui Halep", a explicat Dan Mihai pentru ProSport.
Simona Halep luptă acum pentru a demonstra că nu s-a dopat. Ea are în față două posibile procese, iar specialiștii sunt de părere că totul se va decide pe termen lung, avansându-se termenul de un an până la un verdict final. Mai întâi cazul ei va fi judecat la Sport Resolutions, un tribunal londonez indepednent care analizează toate cazurile de dopaj din tenis. În cazul în care sportiva noastră nu își găsește dreptatea aici, ea va putea contesta decizia la TAS.
De notat că la finalul săptămânii trecute Simo a primit o veste bună de la Sport Resolution, care a anunțat că cele două medicamente pe care fostul număr 1 WTA le lua (Euthyrox și un anticoncepțional) nu aveau cum să mascheze Roadustatul. Cu alte cuvinte, marea noastră campioană nu a încercat să ascundă urmele din substanța interzisă cu altceva, lucru care e un plus în perspectiva probării lipsei de intenție.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo