Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Simona Halep la TAS, ziua 3 | Românca a părăsit tribunalul, după ultima rundă de audieri! Toate detaliile

Dani Morar

Actualizat 09/02/2024 la 17:16 GMT+2

Simona Halep este prezentă la Lausanne, acolo unde își dispută meciul carierei. Campioana noastră se află în cea de-a treia zi de audieri la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, acolo unde speră la o reducere a pedepsei, după ce a fost suspendată din tenis pentru 4 ani. Ziua de vineri va reprezenta finalul audierilor, dar și momentul în care românca va putea vorbi deschis.

Simona Halep, înfrângere dureroasă la US Open 2022! Românca, eliminată în turul 1 de Daria Snigur

UPDATE: Simona Halep și-a terminat treaba la TAS. Pe parcursul a 3 zile, sportiva noastră a petrecut peste 20 de ore în fața judecătorilor care vor lua o decizie esențială pentru viitorul ei. Românca este încrezătoare că a făcut suficient pentru a-și demonstra nevinovăția, dar nu a dat niciun detalii despre apărarea sa ori despre alte chestiuni din timpul procesului.
"Nu pot să vă spun nimic de la audieri, dar vă pot spune că această audiere mi-a dat șansa să-mi prezint apărarea, încrederea mea e intactă, se va demonstra că nu am avut niciodată intenția de a mă dopa și nici nu m-am dopat niciodată. Am încredere că adevărul va ieși la suprafață. De abia aștept să revin pe teren și de abia aștept să încerc să fac tot ce pot acolo. O să vorbim când o să am posibilitatea, când voi putea vorbi mai multe. Vă mulțumesc că ați stat aici atâtea zile, în frig și ploaie. Vom vorbi. Nu știu când va veni verdictul, nimeni nu știe", a transmis Simona Halep la ieșirea de la TAS.
Acum, tot ce poate face Simona e să aștepte. Judecătorii au dreptul să-și oricât timp vor pentru a delibera, înainte de a anunțat un verdict. La ultimul caz de o asemenea rezonanță în tenis, cel al Mariei Sharapova, verdictul a venit la aproximativ o lună de la momentul audierilor. Totuși, sunt șanse ca în cazul Simonei să dureze mai mult. Spre exemplu, în cel mai recent scandal de dopaj, cel al patinatoarei ruse Kamila Valieva, au trecut 4 luni de la data audierilor și până la anunțul deciziei TAS.
UPDATE: Strategia Simonei Halep pare să fi fost greșită de la început, întrucât jurnalistul Dragoș Suciu susține că "au fost tentative de manipulare a sângelui" în pașaportul biologic. Dosarul sportivei are 126 de pagini, iar astăzi este ultima zi în care ea își poate prezenta probele care să o ajute la o reducere a suspendării.
"Au fost mari greșeli în strategia de apărare a Simonei. Este o eroare prin omisiune a Simonei. La pașaportul biologic au fost diverse tentative de manipulare a sângelui.
E de luat în seamă și concluzia finală, când s-a spus ‘probabil doping.’ E greu să vorbești despre o probabilitate și nu despre o certitudine. Patrick Mouratoglou a venit la aceste audieri din partea apărării a Simonei Halep.
Noi speculăm. Ceea ce e de logica bunului simț, e clar că Simona nu s-a dus să își comande singură medicația. E o problema mai mare în ceea ce privește administrarea medicamentelor de către Academia lui Patrick Mouratoglou.
El a garantat pentru acea echipă. Candice Gohier e subiect principal. Inclusiv acest Roxadustat e aprobat de ea", a declarat jurnalistul Dragoș Suciu, la DigiSport.
UPDATE: Simona Halep a ajuns la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne pentru ultima zi de audieri. Românca și-a făcut apariția în jurul orei 10:00 și urmează să stea mai puțin astăzi decât în precedentele două zile, când a stat în total 19 ore în fața avocaților care îi analizează cazul.
Audierile ar trebui să se încheie în jurul orei 16:30, ora României, moment în care Halep va avea ocazia să vorbească în mod public despre cele întâmplate în Tribunal. Simona a confirmat pentru reporterii Antena 3 că va acorda declarații la finalul zilei: "După ce termin, da", a spus pe scurt românca.
UPDATE: Halep speră că TAS îi va da câștig de cauză în acest proces, iar verdictul îi va permite să revină pe terenul de tenis mai repede. Există speranțe pentru sportiva noastră, mai ales după ce Mouratoglou și fizioterapeuta Candice Gohier se pare că și-ar fi asumat întreaga responsabilitate pentru testul pozitiv al Simonei, de la US Open 2022.
Speranțele Simonei se pot lega într-o oarecare măsură și de un precedent favorabil pentru țara noastră. Atletul Cătălin Mihu a fost românul care a scăpat de o suspendare pentru dopaj în urma audierilor de la TAS. Se întâmpla în urmă cu 16 ani, în 2008, după ce acesta fusese suspendat pentru o perioadă de 2 ani. A făcut apel, iar la TAS a primit un răspuns favorabil.
UPDATE: Potrivit Antena 3, Patrick Mouratoglou și Candice Gohier au fost la audieri și și-au asumat întreaga responsabilitate pentru proba pozitivă la Roxadustat a Simonei Halep. Conform aceleiași surse, mărturia francezului ar putea schimba întregul curs al acestui proces care s-ar traduce prin înjumătățirea pedepsei sau chiar anularea acesteia.
Chiar și așa, sunt în continuare audieri la Lausanne în cazul de dopaj, dar şi cu privire la acuzaţiile ITIA (International Tennis Integrity Agency - n.r. Agenţia Intenaţională de Integritate în Tenis) despre paşaportul biologic al campioanei.
UPDATE: Patrick Mouratoglou a părăsit tribunalul după doar 23 de minute de audieri, au anunțat sursele PRO TV, citate de Sport.ro. Acesta a fost urmat la scurt timp de Candice Gohier, fosta fizioterapuetă a Simonei, care a plecat în jurul orei 10:15.
"Candice, ce ne puteți spune? E vina dumneavoastră? Ce mesaj le transmiteți fanilor Simonei Halep?", au fost întrebările puse de reporterii sursei citate. Nici Mouratoglou, nici Gohier nu au oferit vreo declarați, iar timpul scurt petrecut de ambii la audieri a surprins pe toată lumea.
Știre inițială
Simona Halep a fost suspendată pe o perioadă de 4 ani din tenis, după ce a ieșit pozitivă la testele antidopind de la US Open 2022. Fostul lider mondial își caută dreptatea la TAS, iar în perioada 7-9 februarie are loc procesul unde ar putea beneficia de o reducere a pedepsei.
Procesul Simonei Halep la TAS a început miercuri dimineața, la 10:30, zi care s-a încheiat după 9 ore de audieri. Mai mulți jurnaliști au fost prezenți la intrarea în sediul Tribunalului de la Lausanne, dar fostul lider WTA nu a putut să dea vreo declarație, urmând a își explica punctul de vedere abia după verdictul final.
Joi, Halep a revenit la Tribunal pentru a doua zi de audieri. Românca a fost extrem de zâmbitoare, spre deosebire de antrenorul cu care a lucrat ultima dată în circuitul WTA. Patrick Mouratoglou a apărut cu o față extrem de serioasă și a fost luat la întrebări de jurnaliști.
"Vă asumați toată vina?", a fost întrebat Mouratoglou de repoteri, așa cum reise din imaginile publicate de Antena 3 CNN. Francezul nu a oferit niciun răspuns."Credeți că Simona va câștiga?" și "Aveți încredere în această instanță?", au fost celelalte întrebări adresate antrenorului.
Pe lângă Mouratoglou, vor mai depune mărturii și Candice Gohier, fizioterapeuta de la Academia Mouratoglou care i-ar fi recomandat Simonei să ia suplimentul contaminat, dar și un alt anagajat al Academiei, anunță Euronews. Sursa citată speculează că ar fi vorba despre Frederic Lefebvre, directorul departamentului de pregătire fizică.
Chiar dacă audierile se vor termina vineri, un verdict va fi dat, cel mai probabil, după câteva săptămâni în care judecătorii vor trece în revistă, în detaliu, întregul caz, pentru a soluționa cât mai corect speța.

Simona Halep a început meciul vieții la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne

Câştigătoare la Roland Garros în 2018 şi la Wimbledon 2019, Simona Halep "va fi prezentă" la audierea de la Lausanne, unde părţile, martorii şi experţii vor fi audiaţi fie personal, fie prin videoconferinţă, a anunţat, marţi, TAS, într-un comunicat: "Întrucât niciuna dintre părţi nu a solicitat o audiere publică", procedura se va desfăşura cu uşile închise, începând de miercuri, de la 10:30 (ora României), până vineri, aproximativ la 16:30 (ora României), fără ca Simona Halep să comunice din partea ei, înaintea unei sentinţe care va fi pronunţată la o dată încă necunoscută, precizează TAS.
Ce se va întâmpla în urma apelului la TAS al Simonei Halep?
"Decizia panelului TAS va fi una finală şi inatacabilă, cu excepţia dreptului părţilor de a face un apel la Tribunalul federal elveţian, în teren de 30 de zile'', a indicat în decembrie TAS. Simona Halep a fost suspendată pe o perioadă de patru ani pentru dopaj, a anunţat, pe 12 septembrie 2023, Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA). ITIA a precizat că un tribunal independent a suspendat fostul lider mondial pentru două încălcări separate ale Programului Antidoping din Tenis (TADP).
Prima încălcare a regulamentului în cazul Simonei Halep (32 ani), dublă campioană de Mare Şlem (Roland Garros 2018, Wimbledon 2019), este legată de identificarea substanţei interzise roxadustat la US Open în 2022, în urma unui test antidoping în timpul competiţiei, iar a doua este legată de neregularităţile din paşaportul său biologic (ABP).
Tribunalul independent tribunal, stabilit de Sport Resolutions, s-a reunit pe 28 şi 29 iunie, la Londra şi a audiat experţi ştiinţifici care au depus mărturie în favoarea româncei, care a vorbit şi ea în faţa tribunalului, se arată în comunicatul ITIA. Pe 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a decis că jucătoarea a comis ''violări intenţionate'' ale Regulamentului Antidoping potrivit articolului 2 din TADP: prezenţa şi uzul substanţei roxadustat în mostra de urină colectată de la Simona Halep pe 29 august 2022, la US Open; folosirea unei substanţe sau metode interzise în 2022, pe baza a 51 de analize ale sângelui furnizare de jucătoare ca parte a programului ABP.
picture

EXCLUSIV | Interviul cu Simona Halep, pentru Eurosport, la fix un an de la ultimul meci

Tribunalul a acceptat argumentul Simonei Halep că a luat suplimente alimentare contaminate, dar a determinat că volumul ingerat de jucătoare nu putea da ca rezultat concentraţia de roxadustat identificată în mostra pozitivă. Şi acuzaţia legată de paşaportul biologic a fost menţinută, tribunalul susţinând că nu există motive pentru a pune la îndoială ''puternica opinie'' unanimă a celor trei experţi independenţi (APMU) care au considerat că "probabil dopajul" este explicaţia pentru neregularităţile din paşaportul biologic al sportivei.Halep fusese suspendată provizoriu în octombrie 2022, iar perioada sa de ineligibilitate este luată în considerare din 7 octombrie 2022 până pe 6 octombrie 2026.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo