Luni, după calificarea în sferturile de la US Open (7-6/4, 6-1, 6-1 cu Felix Auger-Aliassime), Thiem a fost abordat direct, un jurnalist întrebându-l cât de ciudat i se pare să nu vadă niciun jucător din "Big 3" în sferturi.
"Singurul lucru ciudat legat de absența celor din <<Big 3>> e acela că, probabil, eu sunt unul dintre cei mai bătrâni jucători rămași. Asta mi se pare ireal!", a răspuns Dominic.
Austriacul a pus punctul pe "i". Thiem a împlinit 27 de ani chiar în timpul turneului de la US Open, iar în acest moment pe tablou se mai regăsește un singur jucător mai în vârstă - spaniolul Pablo Carreno Busta (29 ani).
Roland-Garros
Sebastian Korda - Carlos Alcaraz - Roland-Garros
ACUM 36 MINUTE

Dominic Thiem, calificat în sferturi la US Open. De ce e favorit la trofeu

US Open 2020 va da tenisului un nou campion în turneele de Mare Șlem în tenisul masculin, lucru care nu s-a mai întâmplat de la încoronarea lui Marin Cilic, tot la Flushing Meadows, în 2014. Acest aspect a devenit cert în momentul în care Novak Djokovic a fost descalificat, duminică, în meciul din optimi, iar calculele hârtiei îl dau favorit la trofeu pe Dominic Thiem, având în vedere faptul că austriacul are deja experiența a trei finale de Grand Slam. În plus, austriacul este și cel mai bine clasat sportiv rămas în cursă la New York (3 ATP).
Catalogat la începuturile carierei sale drept un specialist al zgurii, Dominic Thiem și-a demonstrat deja abilitățile pe suprafețe rapide, mai întâi prin victoria din 2019, din finala Masters-ului de la Indian Wells, în fața lui Roger Federer, apoi prin calificarea în finala de la Australian Open, la începutul acestui an. Mai mult, Thiem are între cele 16 titluri câștigate în carieră victorii pe toate suprafețele (zgură, iarbă și hard), dar și victorii în sală. Chiar și pe o suprafață extrem de rapidă, precum cea găsită de jucători la Flushing Meadows după schimbarea operată de organizatori în 2020, Thiem s-a adaptat excelent, dovadă fiind faptul că în primele patru meciuri a cedat un singur set (în fața fostului câștigător de la US Open, Marin Cilic), meciurile sale încheindu-se de fiecare dată în mai puțin de două ore și jumătate.
A-l considera pe Dominic Thiem favorit la trofeu este un lucru natural. Pe tabloul de la New York se mai află un singur jucător cu finală de Grand Slam jucată în carieră (Daniil Medvedev, finalist anul trecut la New York), astfel încât aceasta este de departe cea mai bună oportunitate de până acum a lui Thiem de a obține primul său trofeu la acest nivel, membrii "Big 3" dispărând din ecuație.
US Open 2020, la masculin, este special, din mai multe privințe:
  • Pentru a doua oară în Era Open, pe tabloul sferturilor nu se regăsește niciun jucător cu titlu de Grand Slam în palmares. Acest lucru s-a mai întâmplat doar la Wimbledon, în 2003, când Roger Federer avea să câștige primul său titlu de Mare Șlem, iar Rafael Nadal își făcea debutul în Grand Slam-uri, la seniori.
  • Pentru prima dată din 1997 încoace, în sferturi nu regăsim un fost câștigător al US Open-ului.
  • Pentru prima dată de la Roland Garros 2004, turneu câștigat de Gaston Gaudio, "Big 3"-ul tenisului masculin lipsește complet din sferturile unui turneu de Mare Șlem.
  • Pentru prima dată, un jucător născut în anii '90 va câștiga un titlu de Mare Șlem.
  • Pentru prima dată începând cu 1999, nici Roger Federer, nici Rafael Nadal nu au fost pe tablou.
Presa internațională a insistat de-a lungul ultimelor săptămâni cu întrebări legate de absențele lui Federer și Nadal, acum lista completându-se în cele din urmă și cu numele lui Djokovic. Au fost adevărate interogatorii legate de importanța absenței lor. Cei mai tineri jucători din circuit au parat întrebările la început, șoptind răspunsuri politicoase - că sunt interesați doar de ceea ce fac meci cu meci și că în curând turneele fără Nadal și Federer vor deveni ceva normal, anticipând retragerile lor. După descalificarea lui Novak Djokovic, Sascha Zverev a fost primul care a vorbit mai franc și mai îndrăzneț: "Acum turneul devine cu adevărat interesant. Va câștiga unul dintre jucătorii mai tineri - și îl includem aici și pe Dominic Thiem, evident".
Roland-Garros
Cameron Norrie - Karen Khachanov - Roland-Garros
ACUM O ORĂ
Roland-Garros
Alexander Zverev - Brandon Nakashima - Roland-Garros
ACUM 2 ORE