Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Casper Ruud, primul finalist de la US Open! Norvegianul l-a învins în 4 seturi pe Khachanov

Cristian Mihală

Actualizat 10/09/2022 la 01:14 GMT+3

Casper Ruud s-a calificat în finala US Open, după ce a trecut în 4 seturi de rusul Karen Khachanov, scpr 7-6 (5), 6-2, 5-7, 6-2. În ultimul act, norvegianul îl va întâlni pe Carlos Alcaraz sau Frances Tiafoe, care se vor înfrunta în a 2-a semifinală de la Flushing Meadows.

Casper Ruud - US Open 2022

Credit imagine: Getty Images

UPDATE | Casper Ruud a câștigat setul 4 al duelului cu Khachanov, scor 6-2 și este primul finalist de la US Open! Norvegianul s-a impus cu scorul final de 7-6 (5), 6-2, 5-7, 6-2, la capătul unui meci care a durat 3 ore și 3 minute.
Așadar, Casper Ruud va juca pentru a doua oară în carieră în finala unui turneu de Grand Slam. Prima dată a pierdut fără drept de apel în fața lui Rafael Nadal, la Roland Garros, tot în acest an.
Pe lângă faptul că are ocazia de a câștiga primul turneu major în carieră, scandinavul poate deveni și lider mondial începând de luni. Acest lucru se va întâmpla dacă va câștiga la Flushing Meadows, dar și dacă Alcaraz nu va accede în ultimul act. O finală Ruud - Alcaraz ar avea o miză dublă, câștogătorul urmând să devină primul jucător din ierarhia ATP de săptămâna viitoare.
UPDATE | Karen Khachanov revine în meci. Rusul și-a adjudecat setul 3 cu 7-5 și speră în continuare la calificarea în finală.
UPDATE | Dacă primul set a durat aproape o oră, cel de-al doilea s-a terminat mult mai repede. Ruud s-a impus cu 6-2, după 33 de minute și este foarte aproape de calificarea în marea finală.
picture

Casper Ruud, lob de zile mari în semifinala contra lui Khachanov de la US Open

UPDATE | Casper Ruud a câștigat primul set al semifinalei cu Khachanov. Rusul a condus de două ori cu break, dar de fiecare dată și-a pierdut serviciun în game-ul următor și ulterior s-a ajuns în tie-break, unde norvegianul s-a impus cu 7-5. Primul set a durat 59 de minute de joc.
Uștimul punct al primului set a fost de-a dreptul uluitor, numărând nu mai puțin de 56 de lovituri. Un lung de linie cu reverul executat de Ruud a fost decisiv, Khachanov nemaireușind să trimită mingea peste fileu.
picture

Casper Ruud a câștigat primul set al semifinalei cu Khachanov, după un schimb senzațional

UPDATE | În câteva minute va începe prima semifinală masculină de la US Open. Casper Ruud și Karen Khachanov se întâlnesc pe arena Arthur Ashe într-un meci care se anunță extem de echilibrat, ținând cont de forma arătată de cei doi jucători la Flushing Meadows.
Știrea inițială

Karen Khachanov - Casper Ruud (ora 21:30, Eurosport 1)

La doi ani şi jumătate după ce a pierdut în 5 seturi la Australian Open, în faţa lui Nick Kyrgios, Khachanov şi-a luat revanşa în faţa sportivului de la antipozi, care era văzut de specialişti marele favorit la titlu, după eliminările din competiţie ale lui Medvedev şi Nadal. Rusul s-a impus cu 7-5, 4-6, 7-5, 6-7, 6-4 într-un meci epic, în care s-au servit peste 60 de aşi.
Nimic nu anunţa metamorfoza incredibilă a rusului care acum 3 ani era prezent în top 10 ATP. Khachanov a pierdut 3 din ultimele 5 meciuri înainte de Flushing Meadows, dar la New York a arătat o consistenţă deosebită. Astfel, înainte de duelul cu Nick, din sferturi, Karen trecuse de Pablo Careno Busta (învingătorul de la Montreal) şi de Felix Auger-Aliassime, semifinalist anul trecut la US Open.
picture

Rezumatul unui meci de colecţie: Kyrgios - Khachanov, în sferturile US Open

Pe 31 în clasamentul ATP înainte de acest turneu, Khachanov este la cel mai bun rezultat al său într-un Grand Slam. Mai jucase în sferturi la Roland Garros şi Wimbledon, în 2019, dar pierduse de fiecare dată.
Fost câştigător al Mastersului de la Paris şi medaliat cu argint la Jocurile Olimpice, rusul traversează una dintre cele mai bune momente din carieră, iar încrederea e cu siguranţă la nivel maxim. Dacă va servi la nivelul din partida cu Kyrgios şi dacă reverul va funcţiona la fel de bine, Ruud va avea o misiune extrem de dificilă pentru a ajunge în finală.
Dacă Khachanov a avut un adevărat thriller pentru a ajunge în "careul de aşi", adversarul său, Casper Ruud, vine după o confruntare extrem de liniştită. Matteo Berrettini a avut o prestaţie mediocră spre slabă şi a reuşit să îi pună nordicului ceva probleme doar în setul trei al confruntării care s-a încheiat cu 6-1, 6-4, 7-6 pentru capul de serie numărul 5.
Dar accesul în semifinale nu a fost o "plimbare în parc" pentru Ruud, care a avut mari probleme în special în disputa cu Tommy Paul. Atunci, a cerut chiar ajutorul medicului, într-o confruntare de 4 ore şi 23 de minute, încheiată cu scorul de 7-6, 6-7, 7-6, 5-7, 6-0 pentru finalistul de la Roland Garros.
Cert e că Ruud a dat încă o dată dovadă că e unul dintre cei mai constanţi jucători din circuit, iar o finală la US Open ar confirma ultimul act făcut cu Nadal, la Paris, în iunie. Cu o calificare în finala Flushing Meadows, Ruud ar putea deveni numărul unu mondial, dacă Alcaraz nu ajunge acolo şi ar consemna o premieră: norvegianul ar fi primul lider ATP din istorie fără turneu de 500 ATP sau Masters în palmares.
Principalul atu al lui Ruud e consistenţa şi un psihic puternic, nefiind întâmplător că are cele mai multe semifinale în circuit în 2022 (a doua de Grand Slam, sezonul acesta, doar Nadal a reuşit 3).
1-0 este scorul întâlnirilor directe Ruud - Khachanov. Norvegianul s-a impus cu 6-3, 3-6, 6-1 la Roma, pe zgură, în 2020.

Carlos Alcaraz - Frances Tiafoe (01:30, Eurosport 1)

Meciul vedetă al zilei va fi fără doar şi poate cel dintre Alcaraz şi Tiafoe, doi showmeni, poate cei mai spectaculoşi jucători ai momentului în tenisul mondial.
Ibericul vine după poate cel mai bun meci din întregul sezon 2022, o confruntare epică de 5 seturi cu Jannik Sinner, câştigată cu 6-3, 6-7, 6-7, 7-5, 6-3. În setul 4, Carlitos a avut de înfruntat o minge de meci pe serviciul italianului, dar şi-a găsit calmul de a întoarce partida dintr-un punct în care puţini ar mai fi fost capabili să facă ceva.
picture

Cele mai tari momente ale duelului impresionant dintre Carlos Alcaraz și Jannik Sinner de la US Open

La 19 ani, Alcaraz a devenit deja un as al duelurilor de 5 seturi, câştigând al 7-lea astfel de meci, în sferturi (doar o înfrângere). Sfertfinalist anul trecut la New York, spaniolul a devenit acum cel mai tânăr jucător - de la Pete Sampras, în 1990 - care ajunge în penultimul act la US Open. În privinţa tuturor turneelor de Grand Slam, în ultimii 20 de ani doar Nadal (Roland Garros 2005) a fost mai tânăr decât Alcaraz când a ajuns în prima sa semifinală de GS.
Alcaraz stă impecabil fizic şi e extrem de rapid, iar cei care îl văd câştigând peste 10 Grand Slamuri în carieră cu siguranţă că nu exagerează cu o astfel de predicţie. Totuşi, momentan lui Carlitos încă îi lipseşte consistenţa, căzând uneori inexplicabil în seturi pe care le controlează sau în care e foarte aproape de adversar. În momentul în care va găsi mai mult echilibru în joc şi nu va mai greşi atât de mult, Alcaraz cu siguranţă că va fi de neoprit.
Ca şi Ruud, pe lângă miza primului Grand Slam din carieră, ibericul e animat şi de perspectiva obţinerii poziţiei 1 ATP. O va obţine dacă ajunge în ultimul act, iar Ruud nu se califică acolo sau dacă joacă finala contra norvegianului şi o câştigă.
În ciuda faptului că are doar 19 ani, Alcaraz a câştigat cele mai multe meciuri din întregul circuit în 2022, reuşind să îşi treacă în palmares două turnee din categoria Masters, dar şi o competiţie ATP 500.
De partea cealaltă, Tiafoe a avut parte de un duel mult mai simplu în sferturi, cu Rublev, de care a trecut în minimum de seturi. Cu un serviciu fantastic (deşi procentajul la prima minge nu a fost foarte ridicat, de-a lungul turneului) şi cu o dreaptă năpraznică, americanul a cedat un singur set în drumul spre "careul de aşi" (cu Nadal, în optimi).
Tiafoe a devenit un specialist al seturilor câştigate în prelungiri, jucând 6 tie-breakuri în cele 16 seturi disputate la Flushing Meadows 2022 (6 câştigate, semn că îşi controlează perfect emoţiile în momentele tensionate ale partidelor).
În vârstă de 24 de ani, Tiafoe a devenit primul american de la Roddick, în 2006, care ajunge în penultimul act al competiţiei. Yankeii aşteaptă de 19 ani să aibă un nou campion acasă (tot Roddick era cel care se impunea, la ediţia din 2003), iar Tiafoe a generat prin jocul şi entuziasmul său o emulaţie extraordinară.
2-0 este scorul întâlnirilor directe Alcaraz - Tiafoe. Americanul va fi mult mai proaspăt în duelul din această noapte, dar specialiştii îl creditează pe spaniol cu prima şansă.
Semifinalele de la US Open 2022 aduc în premieră 3 jucători în această fază a competiţiei, la un Grand Slam, doar Ruud având experienţa unei alte semifinale. Ultima oară când asistam la o premieră pentru 3 jucători din cei 4 calificaţi într-o semifinală de Grand Slam se întâmpla în 2005 (Nadal, Federer, Puerta şi Davydenko).
Ziua de tenis de azi, pe Eurosport, e deschisă de finala masculină de dublu, de la ora 19:00. Iată mai jos programul zilei.
Programul zilei
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo