Aflat față în față cu un jucător care nu pierduse vreun set la această ediție a US Open-ului, Dominic Thiem și-a confirmat statutul de lider al generației care îi urmărește pe "granzii" Federer, Nadal și Djokovic, reușind să ducă la linia de finiș un meci jucat în ritm brutal, în care a avut probleme destul de serioase la gleznă după ce s-a desprins la 2-0 pe tabelă. Thiem va juca, astfel, cu trofeul pe masă pentru al doilea turneu de Mare Șlem consecutiv, adunând prezențe în finală la trei dintre ultimele cinci Grand Slam-uri disputate (Roland Garros 2019, Australian Open și US Open 2020).
Tonul spectaculos al acestei a doua semifinale a tabloului masculin a fost setat încă din primele game-uri. S-au jucat nu mai puțin de patru raliuri de peste 10 lovituri în game-ul inaugural pe lansarea lui Thiem (13, 12, 13 și 17 lovituri!), s-a lovit aspru, s-a alergat mult, iar Medvedev a adăugat în ecuație, previzibil, variații de ritm, efecte și lungime a mingilor. Necaracteristic, rusul a greșit neforțat de cinci ori în primele două game-uri, înainte de a-și calibra cu adevărat loviturile. Thiem a fost cel care, în game-ul al patrulea, a întrezărit prima oportunitate de a face break, după puncte în care și-a impus reverul. Medvedev a salvat însă mingea de break cu un serviciu uriaș, iar în cele din urmă soarta setului a fost decisă de un moment bizar și controversat.
După alte două mingi de break salvate în game-ul cu numărul șase, Medvedev a simțit că primul său serviciu nu a prins linia, s-a oprit, însă arbitrul francez Damien Dumusois nu i-a permis să vadă reluarea. Cuprins de furie și recurgând la fel ca în 2019 la un discurs ironic și zeflemitor, Medvedev s-a contrat atât cu arbitrul de scaun, cât și cu superviserul partidei, iar frustrarea acumulată s-a răsfrânt imediat asupra calității jocului său, rusul nemaireușind să câștige game până la finalul setului.
Roland-Garros
Sebastian Korda - Carlos Alcaraz - Roland-Garros
ACUM 3 ORE
Cu 12 puncte din 12 câștigate în spatele primului serviciu, Thiem a închis setul inaugural după 35 de minute, în fața jucătorului care a adunat cele mai multe victorii pe hard începând cu 2018 (99).
Replica rusului nu s-a lăsat însă așteptată prea mult, Medvedev reușind break-ul chiar în debut de set doi, ca urmare a câtorva greșeli ale austriacului. Totuși, învinsul lui Rafael Nadal din finala US Open 2019 nu a putut să închidă setul când a servit la 5-4, iar Thiem a profitat din plin, reușind cu eforturi uriașe să egaleze la 5, apoi, după cinci mingi de break anulate rusului în game-ul imediat următor, să își adjudece tie-break-ul, 9-7, în ciuda faptului că, după o căzătură și o mișcare greșită, a început să simtă dureri la glezna dreaptă, șchiopătând vizibil.

Thiem, efort supraomenesc pentru o calificare istorică în finala de la US Open

Revenit pe teren cu glezna bandajată, după un time-out medical, Thiem a luptat impresionant, însă Medvedev a evadat pe tabelă rapid, la 3-0, impunând raliuri extrem de lungi, de până la 26 de lovituri, cu multe schimbări de direcție. Austriacul a acceptat totuși cursele nebune la care a fost supus de rus, chiar și după o combinație ucigătoare de scurtă urmată de lob. Nervii lui Thiem au fost însă testați serios, Medvedev jucând corect tactic cu multe execuții pe contre-pied: austriacul și-a strigat frustrarea după o căzătură în final de game cinci, dând vina pe încălțămintea sport produsă de firma producătoare de echipament sportiv germană care îl sponsorizează. De altfel, Thiem a ajuns să încerce o a treia pereche de pantofi, în speranța că va avea aderență mai bună.
Austriacul a demarat mai apoi o revenire similară cu cea din setul anterior, reușind break-ul în momentul în care Medvedev a servit la 5-3. Dominic Thiem s-a impus apoi în tie-break, cu 7-5, la două ore și 56 de minute de la primul serviciu al acestei semifinale. Celălalt duel din careul de ași, câștigat de Alexander Zverev în fața spaniolului Pablo Carreno Busta, în set decisiv, a durat doar cu 27 de minute mai mult.
  • Dominic Thiem este primul austriac care ajunge în finală la US Open. Thomas Muster a reușit să joace doar trei sferturi de finală în carieră la Grand Slam-ul american, în 1993 (anul în care s-a născut Thiem), 1994 și 1996.
  • US Open 2020 va încorona un nou campion în turneele de Mare Șlem pentru prima dată după șase ani și triumful lui Marin Cilic de la Flushing Meadows.
  • Duminică, de la ora 23.00, în transmisiune directă pe Eurosport și Eurosport Player, vom descoperi împreună cine este primul jucător născut în anii ’90 care își va trece în palmares un titlu de Mare Șlem: Alexander Zverev (23 ani, născut pe 20 aprilie 1997) sau Dominic Thiem (27 de ani, născut pe 3 septembrie 1993).
Roland-Garros
Cameron Norrie - Karen Khachanov - Roland-Garros
ACUM 3 ORE
Roland-Garros
Alexander Zverev - Brandon Nakashima - Roland-Garros
ACUM 5 ORE