Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cine e Alyica Parks, adversara Anei Bogdan la Wimbledon. Are recordul celui mai rapid serviciu din istoria US Open

Cristian Mihală

Actualizat 03/07/2023 la 16:21 GMT+3

Alycia Parks (51 WTA, 22 de ani) este adversara Anei Bogdan din turul secund de la Wimbledon. Sportiva din SUA este posesoarea unuia dintre cele mai puternice servicii din circuit.

Așa s-a calificat Ana Bogdan în turul 2 la Wimbledon! Victorie uriașă pentru româncă

Ana Bogdan a acces luni în turul doi al turneului de Mare Şlem de la Wimbledon după o victorie în faţa unei adversare mai bine cotate, rusoaica Liudmila Samsonova, în urma a două seturi decise la tie-break, 7-6 (7/1), 7-6 (7/4). Sportiva noasetră (30 ani, 57 WTA) nu o mai avusese adversară până acum pe Liudmila Samsonova (24 ani, 15 WTA), a 15-a favorită, pe care a învins-o după două ore şi 24 de minute de joc. Bogdan nu a trecut niciodată de turul secund la Wimbledon, ea mai atingând această fază în 2017 şi 2022.
Ana Bogdan o va avea ca adversară, în runda următoare, pe americanca Alycia Parks, care a acces în turul secund la Wimbledon, după o partidă în care s-a impus cu 6-4, 6-3 în fața germancei Friedsam. Sportiva din SUA, clasată pe locul 51 WTA, a pus capăt unei serii de turnee la rând în care a părăsit competițiile din primul tur (Roland Garros - învinsă de Vondrousova, Nottingham - înfrângere la Zhu și Birmingham - eșec în fața ucrainencei Kalinina).
În vârstă de 22 de ani, sportiva din Florida este în premieră în turul secund la un turneu de Grand Slam. De altfel, ea mai jucase la doar două turnee de Mare Șlem înainte de Wimbledon 2023 (Roland Garros și US Open, de fiecare dată învinsă în manșa inaugurală).

Cine e Alycia Parks, adversara Anei Bogdan din turul secund la Wimbledon

Parks a debutat în circuitul WTA în urmă cu doi ani, când a trebuit să treacă de calificări pentru a ajunge pe tabloul principal la Charleston. A pierdut la Ons Jabeur în prima rundă, dar a servit cu 207 kilometri/oră, record egalat pentru turneul american. Tot în 2021, la US Open, a servit cu 207,6 kilometri pe oră, record all-time pentru turneul de la Flashing Meadows (la egalitate cu Venus Williams).
În 2022, a impresionat la Ostrava, unde, din postura de jucătoare venită din calificări, a învins-o pe Karolina Pliskova, fostă număr unu mondial, pentru primul său succes din carieră în fața unei jucătoare de TOP 20. Apoi, în optimi, a trecut de o jucătoare de top 10, Maria Sakkari. S-a oprit în cele din urmă în optimi la Ostrava, turneu pe care însă l-a câștigat la dublu (alături de Caty McNally).
Anul acesta, progresul său a continuat, bifând primul trofeu WTA din carieră. La Lyon, sportiva de peste ocean a trecut pe rând de Julia Grabher, Petra Martic, Danka Kovinici și Maryna Zanevska. În finală, a întâlnit-o pe Caroline Garcia, pe care a învins-o, reușind astfel primul succes în fața unei jucătoare de top 5 WTA.
Parks a început bine și sezonul de zgură, făcând tur trei la Madrid, după ce în prealabil o eliminase pe Viktoria Azarenka în minimum de seturi.
În urma acelor prestații, a ajuns până pe locul 43 WTA, dar în ultimele două luni Alycia nu a mai livrat la nivelul așteptat.
Chiar și așa, ea rămâne o adversară extrem de periculoasă. Posesoare a unuia dintre cele mai bune servicii din circuit, Parks are armele perfecte pentru jocul pe iarbă.
2 turnee Challenger și un turneu ITF a câștigat Parks la simplu, înainte să se dedice exclusiv circuitului WTA.
Cine câștigă Wimbledon 2023 la feminin?
Wimbledon, al treilea turneu de Grand Slam al anului, se desfășoară în perioada 3-16 iulie, în direct pe Eurosport și pe aplicația Eurosport.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo