Rybakina a devenit prima jucătoare din Kazakhstan care ajunge în semifinalele unui Grand Slam, după ce s-a impus ieri contra lui Tomljanovic. Povestea ei e una atipică, în sensul în care în urmă cu 5 ani nu mai avea bani să își urmeze visul - tenisul -, iar Rusia îi întorsese spatele.
Rybakina s-a născut la Moscova, în Rusia, și până la 18 ani și-a reprezentat "țara mamă". Deși a ajuns pe locul 3 în clasamentul juniorilor din Rusia, Elena a primit ajutor minim din partea Federației. Un fapt comun, prea puțini jucători ruși talentați fiind susținuți de FRT. În consecință, pentru că părinții săi nu își mai permiteau să o susțină din propriii bani, aceștia au căutat variante alternative.

Kazakhstanul, marea șansă pentru Rybakina

Wimbledon
Rybakina a dezvăluit cine e tenismenul preferat, dintre Federer, Nadal și Djokovic! Cine o inspiră
15/07/2022 LA 13:02
Kazakhstanul, o țară cu resurse enorme, ca urmare a exploatărilor de petrol, i-a întins o mână de ajutor. I s-a propus să renunțe să mai reprezinte Rusia și să aleagă să "apere" drapelul bleu-galben. În schimb, Rybakinăi i s-au promis sprijin material și acces la cele mai bune metode și terenuri de antrenament.
"Cred că a fost timingul perfect, pentru că ei căutau o jucătoare de valoare care să le reprezinte țara, iar eu aveam nevoie de ajutor. Au crezut în mine și pot spune că neam găsit într-un moment perfect. A fost o colaborare excelentă", spunea Rybakina, citată de The Guardian. La 18 ani, Elena alegea așadar să părăsească Rusia natală pentru Kazakhstan.
Importul de tenismeni ruși a devenit în ultimele decenii o practică comună pentru Kazakhstan, planul fiind finanțat de Bulat Utemuratov, milardarul care ocupă și funcția de Președinte al Federației. El a avut tot timpul în demersul său sprijinul lui Nursultan Nazarbayev, fostul președinte al țării.
Această metodă a dat roade, pe lângă Rybakina existând o serie de jucători de tenis de prim plan care au renunțat la Rusia în favoara Kazakhsantului. Yulia Putintseva, sfertfinalistă la Roland Garros și US Open și Alexander Bublik (numărul 39 ATP) sunt alte două nume importante care în ultimii ani au făcut "switchul".

Elena Rybakina, despre afinitatea avută pentru Kazakhstan

Cum până în 2018, Elena a evoluat sub steagul Rusiei, jurnaliștii au vrut să afle dacă se consideră rusoaică sau kazahă.
"Am fost născută în Rusia, dar acum reprezint Kazakhstan, e deja o călătorie lungă pentru mine în această țară. Am evoluat la Jocurile Olimpice, în Fed Cup și am avut parte de toată susținerea necesară. E o întrebare dificilă, la care nu știu exact cum să răspund", a spus Rybakina în conferința de presă de după partida cu Tomljanovic.
La Wimbledon 2022, sportivii ruși și bieloruși nu au avut acces, din cauza războiului declanșat în Ucraina. Rybakina e alături de Medvedev&Co, explicând că aceștia nu au avut vreo vină pentru nenorocirile provocate în ultimele luni de Putin.
"Nu a fost o decizie care să îmi placă. Suntem sportivi, cu toții vrem să participăm la turneele mari. Nu alegem unde ne naștem. Firește că mi-a părut rău pentru ei (n.r. jucătorii ruși și bieloruși), știu cât de mult și-ar fi dorit să fie prezenți la Wimbledon. Sper ca la anul totul să revină la normal", a mai spus sportiva care reprezintă Kazakhstanul, pentru ca apoi să încheie cu un mesaj de pace: "Vreau ca războiul să se termine cât mai repede. Toți ne dorim pace".
Duelul Simona Halep - Elena Rybakina, din semifinalele Wimbledon, este în direct azi, în jurul orei 17:00, pe Eurosport și Eurosport Player.
Wimbledon
Incredibil! De ce nu s-a uitat Ash Barty la finalele de la Wimbledon, unde era campioană en-titre
15/07/2022 LA 12:09
Wimbledon
Incredibil ce a făcut Rybakina, jucătoare născută la Moscova, cu banii câștigați la Wimbledon
15/07/2022 LA 06:24