Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

OFICIAL | Rușii și bielorușii vor participa la Wimbledon! Singurele condiții impuse de organizatori

Nicu Savin

Publicat 31/03/2023 la 15:23 GMT+3

Oficialii Grand Slam-ului de la Wimbledon au anunțat astăzi că la ediția din acest an se va permite participarea jucătorilor ruși și bieloruși. Organizatorii au menționat că aceștia vor juca cu steag neutru și nu vor fi acceptați sportivii care manifestă sprijin de orice fel pentru războiul din Ucraina sau cei care sunt sponsorizație de companii rusești sau bieloruse.

Wimbledon

Credit imagine: Eurosport

Wimbledon a fost singurul Grand Slam de anul trecut unde jucătorilor din Rusia și Belarus li s-a interzis accesul, din cauza războiului de agresiune declanșat de țările lor în Ucraina. Decizia a fost aplaudată de uncraineni și nu numai, dar a avut și mulți critici, considerând că sportivii nu au de-a face cu conflictul armat din Estul Europei.
Șefii de la Wimbledon au fost avertizați de ATP și WTA că dacă își vor menține decizia și în acest an ar putea fi sancționați, cele două foruri conducătoare ale tenisului dorind ca tenismenii ruși și bieloruși să poată juca la All England Club, așa cum o fac și în circuitele profesioniste.

Jucătorii din Rusia și Belarus revin la Wimbledon! Șefii de la All England Club impun doar două condiții

În ultima vreme au apărut tot mai multe indicii că organizatorii de la Wimbledon vor ceda presiunilor și vor permite participarea rușilor și bielorușilor, iar azi a venit și anunțul oficial. Printr-un comunicat amplu, oficialii Grand Slam-ului londonez au precizat că jucătorii din cele două țări se pot înscrie la competiție, dar vor juca sub steag neutru. Totuși, există câteva precizări importante, subliniindu-se că vor fi în continuare interziși sportivii care sprijină în orice fel războiul din Ucraina sau care sunt sponsorizați de companii statale din Rusia sau Belarus.
"În numele All England Club și al Comitetului de Management al Wimbledon, dorim să oferim o actualizare cu privire la înscrierile la competiția din acest an.
Intenția noastră actuală este să acceptăm înscrierea jucătorilor ruși și belarusi, sub rezerva că aceștia să concureze ca sportivi neutri și să respecte condițiile adecvate. Acestea vor interzice expresiile de sprijin pentru invadarea Ucrainei de către Rusia sub diferite forme și vor interzice intrarea jucătorilor care primesc finanțare din partea statelor ruse și/sau belaruse (inclusiv sponsorizarea companiilor operate sau controlate de state) în legătură cu participarea lor la Wimbledon
Condițiile au fost dezvoltate cu atenție printr-un dialog constructiv cu Guvernul Regatului Unit, LTA și organismele internaționale ale părților interesate din tenis și sunt aliniate cu ghidurile publicate de Guvern pentru organismele sportive din Marea Britanie.
Trei evoluții, luate împreună, au informat poziția noastră actuală:
1.Opțiunea declarațiilor personale ale jucătorilor nu a fost viabilă în opinia noastră anul trecut. De atunci, angajamentul extins cu Guvernul și cu organismele părților interesate din tenis a clarificat și dezvoltat forma declarațiilor și a produs măsuri viabile pentru implementarea și aplicarea acestora. Această abordare are sprijinul deplin al Guvernului și al LTA, ATP, WTA și ITF.
2.A existat o reacție puternică și foarte dezamăgitoare din partea unor organe de conducere din tenis la poziția luată de All England Club și LTA anul trecut cu consecințe care, dacă ar fi continuate, ar dăuna intereselor jucătorilor, fanilor, Turneului de la Wimbledon și britanicilor.
3.Competițiile de tenis din afara Marii Britanii au cunoscut un an cu jucători din Rusia și Belarus concurând ca sportivi neutri. De asemenea, considerăm că alinierea între Grand Slam-uri este din ce în ce mai importantă în mediul actual de tenis.", a fost comunicatul publicat pe site-ul oficial al Wimbledon.
Permiterea participării rușilor și birlorușilor la ediția din acest an de la Wimbledon va face turneul mult diferit față de cel de anul trecut. Asta în principal pentru că se vor acorda puncte. În 2022, Novak Djokovic și Elena Rybakina, dar și ceilalți jucători care au ajuns în fazele sale, nu au fost răsplătiți și în clasament pentru performanțele lor.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo