România va participa în premieră în proba de triatlon de la Jocurile Olimpice prin sportivul naturalizat, Felix Pierre Duchampt, în vârstă de 31 de ani. Președintele Federației Române de Triatlon a vorbit despre această performanță, punctând cât de dificilă este obținerea calificării la această disciplină sportivă.
Vlad Stoica a declarat și că obiectivul francezului este clasarea pe unul dintre primele 20 de locuri, Duchampt urmând a fi în cea mai bună formă în timpul competiției de la Tokyo.
"În primul rând, este o performanță extraordinară pentru o federație atât de tânără, pentru că noi avem doar opt ani de la înființare. Iar acum România ajunge la Jocurile Olimpice cu sportul în care practic e cel mai greu să te califici. În al doilea rând, se deschide un drum pentru sportivii care vin din urmă. Este un precedent foarte important și avem speranța că, pe lângă ce avem acum, plus ce vine din urmă, vom avea calificări la următoarele două-trei cicluri olimpice.
Tokyo 2020
Tokyo 2020: Cele mai dramatice finish-uri de la triatlon la Jocurile Olimpice
09/04/2021 LA 08:32
Obiectivul nostru este să fim prezenți în primii 20 și aici vreau să repet ideea privind dificultatea obținerii unei calificări în sportul nostru.... Chiar președintele federației europene a spus că o calificare la Jocurile Olimpice este ca o medalie. Pentru că sunt doar 55 de locuri la fete și 55 de locuri la băieți, iar toți se bat pentru medalii. Și în aceste condiții este îngrozitor de complicat să te califici, pentru că triatlonul este un sport foarte popular, cu extrem de mulți practicanți. Așa că pentru noi dacă am reuși un top 20 ar fi extraordinar.
Felix Duchampt își propune ceea ce ne dorim și noi, are același obiectiv, clasarea în primii 20. Din ce am văzut, ținând cont de condițiile pe care i le-am oferit, și din comunicarea pe care o avem cu el, putem spune că este în forma vieții lui. Felix este un profesionist desăvârșit, nu a avut niciun fel de derapaj, și-a crescut forma treptat, urmând ca saltul final să fie exact la Jocurile Olimpice", a declarat Vlad Stoica, potrivit Agerpres.

"E foarte greu să vorbim despre medalii"

Președintele Federației Române de Triatlon a comentat și cum s-a desfășurat pregătirea sportivului care va reprezenta România la Jocurile Olimpice, făcând precizarea că Felix Duchampt țintește și spre calificarea la următoarea ediție a competiției.
"Pregătirea a mers foarte bine, acum să sperăm că totul va decurge așa cum nu am plănuit. El este un sportiv plin de resurse mentale și energetice, e foarte optimist și în permanență a găsit soluții. A venit mereu cu soluții pentru a se pregăti, atât indoor, cât și outdoor... Chiar și atunci când era în izolare el a putut să iasă cu bicicleta afară. Așadar, practic el nu a avut întrerupere în pregătire deloc. Cel mai impresionant la el este partea mentală, pentru că nu a avut nicio cădere în perioada asta.
Vreau să fim și realiști, nu vrem să vindem vise inutile. Nu cred că Felix va putea atinge podiumul, este aproape imposibil. În schimb, cred că încă o calificare a lui la Paris este posibilă și o clasare foarte bună, de asemenea. Însă e foarte greu să vorbim despre medalii, foarte greu", a adăugat reprezentantul forului național.
Jocurile Olimpice încep pentru noi, românii, încă de pe 22 iulie, când naționala lui Rădoi își începe aventura la Tokyo. România - Honduras este pe 22 iulie, de la ora 14:00, pe Eurosport 2!
https://i.eurosport.com/2021/07/15/3173912.jpg
Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor desfășura în perioada 23 iulie - 8 august, iar toate competițiile se vor vedea pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport.
Tokyo 2020
Jocurile Olimpice 2020: Triatlonul, sportul tău - 100 de zile până la Tokyo 2020
08/04/2021 LA 09:21
Tokyo 2020
Jocurile Olimpice 2020: Lupta pentru aur - Performanțe istorice la triatlon în istoria Olimpiadei
05/04/2021 LA 10:51