Într-o provocare unică la nivel mondial, realizată în inima Transilvaniei, dificilă atât din punct de vedere sportiv, cât și științific, Constantin Popovici și Rhiannan Iffland au cucerit adâncimile tenebroase ale lacului subteran din Salina Turda. La 120 de metri sub pământ, suspendați la 20m înălțime într-un decor desprins din filmele științifico-fantastice, modelat în sutele de ani de exploatare minieră, cei doi sportivi au sărit cu o viteză de aproximativ 85km/h, decelerând de două ori mai rapid decât în mod normal, din cauza salinității apei, calculată ca fiind de 8 ori mai mare decât cea din Marea Adriatică.
"Sunt foarte mândru că pot reprezenta România la un nivel mondial atât de înalt! Locația este spectaculoasă. Acesta a fost, din punct de vedere mental, cel mai dificil proiect din cariera mea sportivă”, a declarat Constantin Popovici, românul care a câștigat 2 etape mondiale în seria Red Bull Cliff Diving și cel de-al doilea sportiv din istoria competiției care obține nota maximă din partea juriului: 5 note de 10.
https://i.eurosport.com/2020/10/14/2914803.jpg
Red Bull
Video | Vlad Dascălu se antrenează pentru Jocurile Olimpice și Mondiale cu drone de curse
14/12/2020 LA 15:10
Temperatura constantă a apei și a aerului, de 12° C, a fost un aspect pe care sportivii au trebuit să-l depășească mental și fizic, iar forța de decelerare la impactul cu apa a însemnat că aterizarea trebuia să fie perfectă. De fiecare dată! Cu o salinitate de 8 ori mai mare decât Marea Adriatică - 260g/l față de 33g/l - sportivii nu au reușit să atingă fundul lacului, oprindu-se la doar 2.5m adâncime, comparativ cu o adâncime standard de 5m atunci când sunt executate sărituri de la 27 de metri înălțime. Acest element a fost un factor suplimentar ce a influențat analiza fiecărei sărituri.

Performanță mondială în Salina Turda #1

"De pe platforma ancorată la 20m înălțime, puteai să atingi cu mâinile pereții de sare. La fiecare salt trebuia să-mi calculez precis fiecare mișcare, fiecare execuție în aer și să estimez perfect locul de aterizare pentru a evita porțiunile în care adâncimea apei era prea redusă”, povestește Constantin Popovici.
"Acest proiect este o premieră mondială. Pentru mine, cel mai dificil lucru a fost să-mi depășesc teama pe care inițial această provocare sportivă mi-a dat-o. A fost o experiență unică pentru mine să execut o săritură într-un spațiu atât de întunecat, într-un lac cu o salinitate atât de mare, apa având o densitate cu 17% mai mare decât apa mării”, a declarat Rhiannan Iffland.
https://i.eurosport.com/2020/10/14/2914807.jpg
Primele referințe ale Salinei Turda datează încă din anul 1271, fiind una dintre cele mai vechi saline din întreaga lume. După încetarea lucrărilor miniere în anul 1932, astăzi Salina Turda reprezintă una dintre cele mai importante destinații turistice din România, recunoscută internațional.
An de an, peste 700.000 de turiști vizitează salina, un veritabil muzeu al naturii, unul dintre cele mai spectaculoase subterane, modelat de oameni.
Pentru fanii Red Bull Cliff Diving World Series, precum și pentru Iffland și Popovici, revenirea competiției în 2021 este așteptată cu mare nerăbdare. Având în vedere aspectele actuale de sănătate și siguranță, un calendar oficial urmează să fie anunțat la începutul anului viitor.

Red Bull Cliff Diving World Series

De la debutul din anul 2009, Red Bull Cliff Diving World Series le-a oferit sportivilor o platformă prin care au putut atinge cele mai înalte culmi. În anul 2014, competiția feminină a fost lansată în seria mondială, aplicând un standard egal între cele două categorii feminin – masculin: număr egal de sportivi, același format de concurs și aceleași premii financiare. În 2021, 24 de sportivi dintre cei mai buni atleți din lume - 12 femei și 12 bărbați - vor sări din nou de la înălțimi uluitoare, de până la 27 m și la viteze mai mari de 85 km/h.

Performanță mondială în Salina Turda #2

Red Bull
Video spectaculos! Denisa Dragomir a cucerit 3 vârfuri de peste 2500 de metri într-un timp record
09/09/2020 LA 13:59
Red Bull
Interviu Eurosport cu o legendă | Curiozități despre campionul mondial, Nino Schurter
09/09/2020 LA 15:16