Alexandru Novac s-a calificat în această dimineață în finala Jocurilor Olimpice la aruncarea suliței. Reprezentantul României s-a apropiat de baremul de calificare încă de la prima încercare, cu o performanță de 83.27 metri.
Pentru calificarea directă, organizatorii au stabilit un prag de 83.50 metri. Novac a stabilit cu această ocazie și cel mai bun rezultat personal al sezonului (SB – season best).

Jocurile Olimpice: Alexandru Novac, debut excelent la Tokyo 2020, la aruncarea suliței

Olympic Games
Medaliata de la Tokyo care a învins cancerul, gest superb pentru un băiețel cu probleme la inimă
17/08/2021 LA 13:29
Acest 83.27 metri a rămas până la urmă și cel mai bun rezultat al atletului român. Suficient însă pentru calificarea în finala de sâmbătă, de la ora 14:00, care va fi în direct pe Eurosport 1 și Eurosport Player. Alexandru Novac a ocupat în final locul 7.

România nu a mai câștigat o medalie olimpică la atletism din 2008

Așadar, atletul de la CSM București a devenit al doilea atlet din delegația tricoloră care s-a calificat într-o finală la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Prima a fost Bianca Ghelber, care marți a concurat la aruncarea ciocanului și a terminat pe locul 6.
https://i.eurosport.com/2021/08/03/3192961.jpg
De remarcat faptul că atletismul românesc și-a depășit deja performanțele realizate la ultimele două ediții ale Jocurilor Olimpice. La Londra 2012 și Rio 2016, România nu a avut niciun sportiv calificat în finale la atletism, exceptând probele de șosea (maraton și marș), unde s-a concurat direct pentru medalii.
În plus, aceste două prezențe în finale realizate de Bianca Ghelber și Alexandru Novac au fost realizate în condițiile în care atletismul a avut cea mai subțire delegație din acest secol la o ediție a Jocurilor Olimpice. Pentru Tokyo au obținut calificarea doar 10 sportivi români. La Rio, România a calificat 22 de sportivi, iar la Londra, 17 sportivi.
Ultima medalie olimpică obținută de România la atletism a venit în 2008, în Beijing. Și ce rezultat a fost atunci! Constantina Diță a câștigat titlul olimpic la maraton. Tot atunci, sportivii români au obținut alte patru calificări în finale, prin Marian Oprea, Cristina Casandra, Nicoleta Grasu și Felicia Țilea-Moldovan.
La Tokyo, România mai are încă doi reprezentanți care urmează să debuteze, Daniel Stanciu la săritura în înălțime și Marius Cocioran la 50 de kilometri marș.
Toate evenimentele de la Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt transmise în direct pe Eurosport Player.
Competițiile de la Tokyo se desfășoară în perioada 21 iulie - 8 august, iar toate competițiile se vor vedea pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport. În fiecare zi, pe eurosport.ro vei putea găsi programul de la Jocurile Olimpice.
Olympic Games
Probleme pentru britanici! Un atlet din echipa de 4x100 a picat testul antidoping
13/08/2021 LA 09:22
Olympic Games
Tokyo 2020 | Cele mai importante faze din competiția de atletism de la Jocurile Olimpice
09/08/2021 LA 11:42